Σαν να είχε δει το μέλλον: Το προφητικό σκίτσο από τις αρχές του 20ου αιώνα που προέβλεψε τα κινητά τηλέφωνα

Απόσπασμα από το σκίτσο του Χάζελντεν




Ένα καρτούν που είχε δημοσιευθεί στη Daily Mirror στις αρχές του 20ου αιώνα,

αποδεικνύεται σήμερα απίστευτα προφητικό για μία σειρά… παρενεργειών των κινητών τηλεφώνων στην καθημερινότητά μας.

Δημιουργός του είναι ο Άγγλος εικονογράφος Ουίλιαμ Χάζελντεν (William Haselden, 1872–1953) ο οποίος μοιάζει να τα έχει προβλέψει όλα, έναν ολόκληρο αιώνα πριν από σήμερα, σε μια γελοιογραφία που έφερε τον τίτλο «Όταν όλοι θα έχουμε τηλέφωνα τσέπης».

Το σκίτσο δημοσιεύτηκε στην Daily Mirror το 1919, όταν το συμβατικό, καλωδιακό τηλέφωνο ήταν ακόμη μια πολύ νέα εφεύρεση.

 

Το καρτούν τοποθετούσε το επινοημένο από τη φαντασία του σκιτσογράφου τηλέφωνο τσέπης (έτσι το είχε ονοματίσει) σε μία σειρά καθημερινών δραστηριοτήτων, όπου το κινητό τηλέφωνο θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή προσωπικής ή κοινωνικής όχλησης.

Έτσι ο Χάζελντεν βάζει το κινητό της –οργιώδους πλην εύστοχης- φαντασίας του σε μία σειρά δραστηριοτήτων: Να χτυπά ενώ βιάζεσαι να προλάβεις το τραίνο, να χτυπά μέσα σε κονσέρτο, ή ευρισκόμενος μέσα σε λεωφορείο με τα χέρια απασχολημένα, σε συνθήκες βροχής, κατά τη διάρκεια του γάμου ή ακόμη και όταν κανείς κρατά ένα μωρό. Στο συγκεκριμένο τετραγωνάκι του strip, σxολιάζει μάλιστα: «Αυτός ο ήχος το τρομάζει το καημένο».

Ο Χάζελντεν σκίτσαρε κυρίως πολιτικά καρτούν και καρικατούρες, αλλά έγινε πιο διάσημος για τα έργα του με κοινωνικό σχολιασμό σε θέματα, τρόπους και ασχολίες της μεσαίας (βρετανικής) τάξης στις αρχές του 20ου αιώνα.

Εικονογραφήσεις του, σαν και αυτή που παραθέτομε, του έδωσαν τον τίτλο του πατέρα του βρετανικής γελοιογραφίας.

Εύλογα αναρωτάται κανείς τι θα σκεφτόταν ο Χάζελντεν αν μπορούσε να μεταφερθεί για μια στιγμή σε ένα κονσέρτο του σήμερα, ακούγοντας την πάγια υπόμνηση προ της έναρξης:

«Παρακαλούμε απενεργοποιήστε ή βάλετε στη σίγαση τα κινητά σας».

 

Σε δημοπρασία 175 προσωπικά αντικείμενα της Μέριλιν Μονρόε: Ανάμεσά τους και ένα χειρόγραφο σημείωμα από τον άγνωστο μέχρι πρότινος βιολογικό της πατέρα [photo]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: