“Πάτερ, άφες αυτοίς” – Μια γλωσσική πατρική… συμβουλή από τον καθηγητή Μπαμπινιώτη: Αφορμή ο Πατήρ Αντώνιος της “Κιβωτού”

FILE PHOTO: Ο καθηγητής Γλωσσολογίας Γεώργιος Μπαμπινιώτης. Photo via Facbook@Γεώργιος Μπαμπινιώτης




Με την υπόθεση της “Κιβωτού του Κόσμου” στο προσκήνιο και με πρωταγωνιστή τον επικεφαλής της, Πατέρα Αντώνιο, μια ακόμη ελληνική λέξη που έρχεται από τις καταβολές της γλώσσας μας, υφίσταται τα πάνδεινα από όσους “καλύπτουν” τις εξελίξεις ή τις σχολιάζουν…

Η κακοποιούμενη λέξη των ημερών είναι  ο ” πατήρ” ή “πατέρας”- η οποία εμφανίζεται καθημερινώς με πλήθος αμαθών κακοποιητικών εκδοχών στην κλίση της.

Απλώς η γνώση της Ελληνικής αρκεί για να πονέσουν τα αφτιά του καθενός.

Πόσω μάλλον αν είναι Γλωσσολόγος και δη ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης ο οποίος, δεν άντεξε και με ανάρτησή του στο Facebook προβαίνει σε μια “ταπεινή πατρική γλωσσική παρέμβαση για τον δεινώς κακοποιούμενο γραμματικά πατέρα“, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπαμπινιώτης παραθέτει και πίνακα κλίσης του ουσιαστικού, επισημαίνοντας με κίτρινη υπογράμμιση πως, σε κάθε περίπτωση είναι λάθος τα όσα ακούγονται, όπως “του πατήρ” ή “του πάτερ” ή “τον πατήρ” και “τον πάτερ”…

Ευχαριστούμε κ.καθηγητά και περαστικά μας. Ή όπως επιγράφει την ανάρτησή του ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης: “πάτερ άφες αυτοίς”… Και συμπληρώνουμε: “ου γαρ οίδασι”

Η ανάρτηση Μπαμπινιώτη:

 

 

Η La Stampa στέλνει τον Αβραμόπουλο στον Περσικό Κόλπο: «Φαβορί για τη θέση του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ»

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: