«Παραδώσου για να σωθείς κι εσύ κι οι φίλοι σου»: Πρόταση – πρόκληση στο τραπέζι του Πούτιν για να λήξει ο πόλεμος* Θετικά αντιδρά ο στενός κύκλος του

FILE PHOTO: O Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν POOL, EPA, SERGEJ BOBYLEV, KREMLIN




Αντιμέτωπος με μία δελαστική, τουλάχιστον για τον στενό κύκλο του, πρόταση της Δύσης για υπό όρους παράδοση βρέθηκε πρόσφατα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Valery Solovey, πρώην καθηγητής στο διάσημο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας ο οποίος ισχυρίζεται ότι διατηρεί διασυνδέσεις στο Κρεμλίνο.

Οπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Daily Mail, η πρόταση περιλαμβάνει τα εξής: Η Ρωσία θα παραχωρήσει όσα εδάφη κατέλαβε στην Ουκρανία με εξαίρεση την Κριμαία, η οποία θα καταστεί αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και το καθεστώς αυτής δεν θα συζητηθεί ξανά μέχρι το 2029.

Σε αντάλλαγμα, ο Πούτιν και οι σύντροφοί του θα αποφύγουν τις ποινικές κατηγορίες για τον πόλεμο και θα τους επιτραπεί να παραμείνουν στην εξουσία, ισχυρίστηκε ο καθηγητής Solovey.

Ο ίδιος είπε ότι η πρόταση είχε συζητηθεί μεταξύ Κιέβου και των δυτικών συμμάχων προτού παρουσιαστεί στον στενό κύκλο έμπιστων του Πούτιν, οι οποίοι αντέδρασαν θετικά στην ιδέα.

Η Ρωσία φέρεται να ζητά την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις τελευταίες ημέρες, ενώ ακούγεται όλο και πιο έντονα ότι και η Ουάσιγκτον προτείνει χαμηλοφώνως στο Κίεβο να πράξει το ίδιο. Μάλιστα δημοσίευμα των New York Times αναφέρει ότι ο στρατηγός Μίλεϊ τάσσεται αναφανδόν υπέρ μίας τέτοιας διευθέτησης (Δείτε εδώ αναλυτικά).

Η είδηση έρχεται σε μία χρονική στιγμή που η Ουκρανία εγκαταλείπει τη Χερσώνα μετά από μήνες ρωσικής κατοχής ενώ οι κάτοικοί της υποδέχθηκαν την απελευθέρωση με δάκρυα και τραγούδια και φωνάζοντας νικηφόρα συνθήματα καθώς οι στρατιώτες του Κιέβου έπαιρναν πίσω την πόλη.

Ο Solovey είπε ότι οι ακριβείς όροι μιας συμφωνίας θα σημαίνουν ότι η Ρωσία παραιτείται από οποιαδήποτε αξίωση για την υπόλοιπη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ- συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που κατέχονται ήδη από το 2014.

Η Κριμαία θα παραμείνει μεν μέρος της Ρωσίας, αλλά θα αναγκαστεί να αποστρατικοποιηθεί, με μετεγκατάσταση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Βάσει των ίδιων σεναρίων, μία αποστρατικοποιημένη ζώνη πλάτους 60 μιλίων θα δημιουργηθεί κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Λευκορωσίας, Ρωσίας και Ουκρανίας χωρίς να επιτρέπονται βαρέα όπλα εντός αυτής της ζώνης.

Η Ρωσία θα πρέπει επίσης να εγκαταλείψει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας, ενώ η Ουκρανία θα δεσμευθεί να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για τουλάχιστον επτά χρόνια.

Έξι χώρες συμφώνησαν να παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας για την ανάληψη της συμφωνίας, ισχυρίστηκε ο Solovey, αν και δεν τις κατονόμασε. Οι εγγυήσεις θα περιλάμβαναν πιθανότατα ένα σύμφωνο υπεράσπισης της Ουκρανίας εάν δεχόταν ξανά επίθεση, στους δε εγγυητές θα βρίσκονταν πιθανότατα οι στενότεροι σύμμαχοι του Κιέβου, μεταξύ των οποίων ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο.

«Εάν ο πρόεδρος αρνηθεί αυτούς τους όρους που το ρωσικό κατεστημένο είναι έτοιμο να δεχτεί… τότε οι στρατιωτικές ενέργειες συνεχίζονται», είπε ο Σόλοβεϊ.

«Εάν συνεχιστούν οι μαζικές επιθέσεις με ρουκέτες στις κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας, πρώτα απ’ όλα στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας, αυτό σημαίνει ότι ο πρόεδρος δεν αποδέχεται αυτούς τους όρους», εκτιμά ο Solovey.

Η είδηση ​​μιας πιθανής ρωσικής παράδοσης έρχεται καθώς ο στρατός του Πούτιν αντιμετωπίζει μια δεινή κατάσταση στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας, σχολιάζει η Daily Mai.

Έχοντας αναγκαστεί να υποχωρήσουν από το Κίεβο και το Χάρκοβο, τα ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν σήμερα από τη Χερσώνα. 

Τα στρατεύματα της Μόσχας αγωνίζονται να σημειώσουν πρόοδο στο Ντονμπάς παρά τις σφοδρές μάχες τις τελευταίες εβδομάδες, με την πρώτη γραμμή να έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό στ;asimh από τα τέλη Ιουλίου. Η Ρωσία επιχείρησε μια μεγάλη επίθεση κοντά στην πόλη Pavlivka, στο Ντόνετσκ, την περασμένη εβδομάδα, επίθεση που κατέληξε σε καταστροφή εν μέσω αναφορών για περισσότερους από 300 νεκρούς πεζοναύτες.

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία συνεχίζει να προελαύνει στο βόρειο Λουχάνσκ, όπου τώρα πλήττει τις πόλεις Svatove και Kreminna – στρατηγικά σημεία στο δρόμο προς το Severodonetsk και το Lysychansk, δύο πόλεις για τις οποίες η Ρωσία δαπάνησε τεράστιο χρόνο, κόπο και αίμα για να καταλάβει το καλοκαίρι.

Η απώλεια της Χερσώνας σημαίνει ότι οποιαδήποτε ρωσική επίθεση στην Οδησσό είναι πλέον σχεδόν αδύνατη. Σημαίνει επίσης ότι η Ουκρανία μπορεί πλέον να πλήξει τμήματα της Κριμαίας με πυροβολικό μεγάλης εμβέλειας. Το Κίεβο έχει ήδη δηλώσει ότι σχεδιάζει να πάρει πίσω τη χερσόνησο.

Η Ρωσία έχει τώρα λάβει αμυντικές θέσεις στην ανατολική όχθη του Δνείπερου, με τρεις γραμμές που αποτελούνται από χαρακώματα και κανάλια, καλύπτονται από πυροβολικό και υποστηρίζονται από ενισχύσεις από την Κριμαία.

Προς το παρόν η Ουκρανία ζει στη διαπασών την απελευθέρωση της Χερσώνας. Βίντεο κατέγραψαν πανηγυρισμούς σε όλη την πόλη. Κάτοικοι με δάκρυα στα μάτια να συγκεντρώνονται γύρω από τους στρατιώτες για να αγκαλιάσουν αυτούς και την γαλαζοκίτρινη σημαία,  δίπλα σε μνημεία και κτίρια που πρόσφατα είχαν καταληφθεί από το κόκκινο, το λευκό και το μπλε της ρωσικής τρίχρωμης σημαίας.

Οι εορτασμοί συνεχίζονταν καθώς η νύχτα έπεφτε πάνω από την πόλη, με κατοίκους να ψέλουν και να τραγουδούν σε πλατείες της πόλης.

Με πληροφορίες από Daily Mail

ΝΥΤ: Διαφωνία κορυφής στην Ουάσιγκτον: Άμεσα ειρηνευτικές συνομιλίες για Ουκρανία ζητεί ο στρατηγός Μίλεϊ, «όχι» από συμβούλους του Μπάιντεν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: