Οριακή νίκη μιας έδρας της κεντροαριστεράς στη Δανία: Μακρές και σκληρές οι διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης

Η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen φθάνει για τη δεύτερη ημέρα συνεδρίασης του Συμβουλίου της ΕΕ στις Βρυξέλλες, Βέλγιο, 21 Οκτωβρίου 2022 EPA/STEPHANIE LECOCQ




Στο τέλος της αγωνίας, όλα τελικά παίχτηκαν σε μια έδρα στη Δανία. Αργά το βράδυ της Τρίτης, το αριστερό μπλοκ υπό την ηγεσία της απερχόμενης σοσιαλδημοκράτισας  πρωθυπουργού Mette Frederiksen κέρδισε τις κοινοβουλευτικές εκλογές.

Μια οριακή ππλειοψηφία. Μετά από μια μακρά και θολή εκλογική νύχτα μέχρι την καταμέτρηση των τελευταίων ψήφων, ο συνασπισμός πέντε αριστερών κομμάτων κέρδισε 87 έδρες, στις οποίες πρέπει να προστεθούν δύο έδρες από τη Γροιλανδία και μία από τις Νήσους Φερόε, σχηματίζοντας έτσι την πλειοψηφία 90 εδρών. .

Οι Σοσιαλδημοκράτες παραμένουν μακράν το ηγετικό κόμμα στη χώρα, αλλά σε αντίθεση με τα τελευταία τρία χρόνια, δεν σκοπεύουν πλέον να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας. Πράγματι έχουν πολλαπλασιάσει σε όλη τη διάρκεια της εκστρατείας τα ανοίγματα τόσο εντός του μπλοκ τους όσο και στο κέντρο και στα δεξιά. Έτσι, οι Σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν 50 από τις 179 εντολές στο Folketing, το κοινοβούλιο της Δανίας, αυξάνοντας την επίδοση τους από το 2019 κατά 1,6 μονάδες με 27,5% των ψήφων. «Είχαμε τις καλύτερες εκλογές εδώ και περισσότερα από είκοσι χρόνια», είπε η Mette Frederiksen στο βάθρο, αντιμετωπίζοντας τους ενθουσιώδεις υποστηρικτές της από μια νίκη που επιτεύχθηκε στο αρασέ.

Με πληροφορίες από liberation.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Φθείρονται οι “Πράσινοι” γερμανοί υπουργοί Μπέρμποκ και Χάμπεκ, στην τρίτη θέση το κόμμα- Εβδομος στη δημοφιλία ο Σολτς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: