Ο θάνατος ενός διάσημου πάντα: Ο Τουάν Τουάν έσβησε στο ζωολογικό κήπο της Ταϊπέι -Τον είχε δωρίσει η Κίνα {photos, videos}

Μια φωτογραφία που διατέθηκε από τον ζωολογικό κήπο της Ταϊπέι δείχνει το γιγάντιο πάντα Tuan Tuan μετά από κρίση στο ζωολογικό κήπο της Ταϊπέι, Ταϊπέι, Ταϊβάν, 19 Νοεμβρίου 2022. Στις 1:48 μ.μ. της 19ης Νοεμβρίου, η καρδιά του Τουάν Τουάν σταμάτησε να χτυπά μετά από πολλές κρίσεις πρωί. Το γιγάντιο πάντα χαρίστηκε στην Ταϊβάν από την Κίνα το 2008 ως σύμβολο θερμών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. EPA/TAIPEI ZOO / HANDOUT MANDATORY CREDIT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Ο Τουάν Τουάν, ένα από τα δύο γιγάντια πάντα που χαρίστηκαν στην Ταϊβάν από την Κίνα, πέθανε το Σάββατο μετά από μια σύντομη ασθένεια, ανακοίνωσε ο ζωολογικός κήπος της Ταϊπέι.

Δεν αναφέρθηκε αμέσως αιτία θανάτου, αλλά προηγούμενες αναφορές ανέφεραν ότι το πάντα είχε κακοήθη όγκο στον εγκέφαλο, ωθώντας την Κίνα να στείλει ένα ζευγάρι ειδικών στην Ταϊβάν νωρίτερα αυτό το μήνα για να βοηθήσουν στη θεραπεία του.

Ο Τουάν Τουάν δεν ανταποκρίθηκε και μετά από μια σειρά επιληπτικών κρίσεων το Σάββατο τέθηκε σε προληπτικό κώμα, σύμφωνα με δημοσιεύματα της Ταϊβάν.

Ο Τουάν Τουάν και ο σύντροφός του, Γιουάν Γιουάν, δόθηκαν δώρο στον ζωολογικό κήπο το 2008 κατά τη διάρκεια μιας περιόδου θέρμανσης των σχέσεων μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, που χώρισαν εν μέσω εμφυλίου πολέμου το 1949. Και οι δύο γεννήθηκαν στην Κίνα το 2004 και κατάφεραν να αποκτήσουν ένα ζευγάρι μικρά στην Ταϊβάν.

Η μέση διάρκεια ζωής για τα πάντα στη φύση είναι 15-20 χρόνια, ενώ μπορούν να ζήσουν για 30 χρόνια ή περισσότερο υπό την ανθρώπινη φροντίδα.

Οι δεσμοί μεταξύ του Πεκίνου και της Ταϊπέι έχουν υποχωρήσει απότομα τα χρόνια από την άφιξη του ζευγαριού, με την Κίνα να διέκοψε τις επαφές το 2016 μετά την εκλογή του προέδρου Tsai Ing-wen που στηρίζει την ανεξαρτησία, ο οποίος επανεξελέγη το 2020.

Η Κίνα στέλνει πάντα τα πάντα στο εξωτερικό ως ένδειξη καλής θέλησης, αλλά διατηρεί την κυριότητα των ζώων και των μικρών που παράγουν. Μια ανεπίσημη εθνική μασκότ, τα ζώα είναι ιθαγενή στη νοτιοδυτική Κίνα, αναπαράγονται σπάνια και βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε μια διατροφή από μπαμπού.

Υπολογίζεται ότι 1.800 πάντα ζουν στη φύση, ενώ άλλα 500 βρίσκονται σε ζωολογικούς κήπους ή καταφύγια, κυρίως στην επαρχία Σιτσουάν, όπου είναι προστατευόμενο είδος, αλλά απειλούνται από την απώλεια οικοτόπων.

Και τα δύο πάντα δωρίστηκαν στην Ταϊβάν το 2008 ως χειρονομία καλής θέλησης μεταξύ των δύο εθνών. Η Κίνα θεωρεί την αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν ως αποσχισθείσα επαρχία και έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να την πάρει πίσω με τη βία, εάν χρειαστεί.

Τα ονόματα των πάντα μαζί σημαίνουν «επανένωση» στα κινέζικα – Tuan Yuan – και επιλέχθηκαν από μια δημόσια δημοσκόπηση στην Κίνα, με πάνω από 130 εκατομμύρια ανθρώπους να ψηφίζουν σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο ζωολογικός κήπος του Εδιμβούργου φιλοξενεί τα μοναδικά πάντα πάντα του Ηνωμένου Βασιλείου, τους Τιάν Τιάν και Γιανγκ Γκουάνγκ, τα οποία η Κίνα έστειλε στο Ηνωμένο Βασίλειο με 10ετές δάνειο το 2011, με ημερομηνία λήξης το 2021, αν και αυτό παρατάθηκε μέχρι το 2023.

Με πληροφορίες από dailymail.co.uk
Ελλάδα Αθήνα 

Η ματωμένη ιστορία της Μαντάμ Τισό: Ξεκίνησε ξεθάβοντας πτώματα για να φτιάξει ρεαλιστικές απεικονίσεις αποκεφαλισμών στη Γαλλική επανάσταση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: