Η ματωμένη ιστορία της Μαντάμ Τισό: Ξεκίνησε ξεθάβοντας πτώματα για να φτιάξει ρεαλιστικές απεικονίσεις αποκεφαλισμών στη Γαλλική επανάσταση [video]

Η Madame Tussaud Απεικόνιση via YouTube




Πίσω από τη λάμψη των κέρινων ομοιωμάτων κρύβεται η αιματοβαμμένη ιστορία της Γαλλικής Επανάστασης. Στην πραγματικότητα, το διάσημο franchise Madam Tussaud έχει δημιουργήσει ένα κερδοφόρο εγχείρημα που βασίζεται στους αποκεφαλισμούς.

Γεννημένη ως Marie Grosholtz το 1761, η μελλοντική Madam Tussaud ξεκίνησε ως μαθητευόμενη του Philippe Curtius, ενός Ελβετού μοντελιστή κεριών που κατέληξε να ανοίξει το Salon de Cire στο Παρίσι. Πριν από την εμφάνιση της τηλεόρασης και της φωτογραφίας, τα κέρινα πορτρέτα παρείχαν απίστευτα ζωντανές απεικονίσεις που έγιναν μαγνήτης ψυχαγωγίας, παρέχοντας πολιτικά σχόλια για τα τρέχοντα γεγονότα.

Κάτω από τον Curtius, η Grosholtz έγινε ειδική στη δημιουργία ρεαλιστικών πορτρέτων, ενσωματώνοντας ανθρώπινα μαλλιά, δόντια, σώματα μανεκέν και συχνά μια δόση ψεύτικο αίμα για εφέ. Καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1780 εργάστηκε ακόμη και ως δάσκαλος της Μαντάμ Ελίζαμπεθ, της μικρότερης αδερφής του Λουδοβίκου του 16ου.

Όμως, καθώς η πολιτική παλίρροια γύρισε, αυτές οι διασυνδέσεις οδήγησαν στη σύλληψή της και η εκτέλεσή της αποτράπηκε μόνο όταν οι υποστηρικτές της έπεισαν την Εθνική Συνέλευση, η οποία κυβερνούσε τη Γαλλία μετά την πτώση της μοναρχίας , ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει τις μάσκες θανάτου των θυμάτων της επανάστασης.

«Τα κέρινα ομοιώματα του Tussaud ήταν κεντρικά στον επαναστατικό κόσμο, τόσο ως πορτρέτα όσο και ως ρεαλιστικές αναπαραστάσεις των θεμάτων τους», εξήγησε το Journal18 . Για να καταλάβω γιατί σημαίνει εμβάθυνση στην ιστορία της Γαλλικής Επανάστασης και στο ρόλο που έπαιξαν τα κέρινα πορτρέτα της σε αυτήν.

Στην αρχή, τα κέρινα πορτρέτα του Curtius του Jacques Necker και του duc d’Orléans παρέλασαν γύρω από το Παρίσι, υποκινώντας τη Βασιλική Φρουρά να χύσει το πρώτο αίμα της επανάστασης. Κατά τη διάρκεια της Βασιλείας του Τρόμου, η Grosholtz κατέληξε να φτιάχνει μάσκες θανάτου επαναστατών και βασιλικών, συμπεριλαμβανομένων του Λουδοβίκου 16ου, της Μαρίας Αντουανέτας , της μαθήτριάς της Madame Élisabeth, ακόμη και του Jean-Paul Marat, λίγες ώρες αφότου δολοφονήθηκε στο λουτρό του το 1793.

Ο μύθος λέει ότι μερικά κεφάλια της τα έφερναν αμέσως μετά την εκτέλεσή τους, ενώ άλλα τα προμηθεύτηκε επισκεπτόμενη το νεκροταφείο τη νύχτα. Έπειτα έφτιαχνε γύψινα εκμαγεία από τα κεφάλια και τα χρησιμοποιούσε για να φτιάξει τα περίφημα κέρινα έργα της. Στη συνέχεια θα εκτίθεντο στο Salon, όπου οι διανοούμενοι θα συζητούσαν τις τελευταίες εξελίξεις.

Όταν ο μέντοράς της πέθανε το 1794, παντρεύτηκε τον François Tussaud (εξ ου και το όνομα) και μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1802 για να ξεφύγει από την πολιτική κατάσταση και τον δυστυχισμένο γάμο της. Αφού ταξίδεψε στη χώρα με την περιοδεύουσα έκθεση με μάσκες θανάτου και επαναστατικά κειμήλια για 33 χρόνια, η Μαντάμ Τισό εγκαταστάθηκε τελικά στο Λονδίνο το 1835 και άνοιξε το Madam Tussauds, εκμεταλλευόμενη τον τρομερό εντυπωσιασμό του ρόλου που έπαιξε στη Γαλλική Επανάσταση.

Με πληροφορίες από ancient-origin.net

Έφυγε ο Τζορτζ Λόις: Ο θρυλικός Ελληνοαμερικανός art director που έφερε “επανάσταση” στη διαφήμιση και όχι μόνο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: