Ο Τατάρ πήγε να …δει τον Βρετανό πρωθυπουργό και έφαγε πόρτα: Ομιλεί, ο άθλιος, για τους δήθεν “τρομοκράτες της ΕΟΚΑ”…

Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ με τον Τούρκο υπουργό Τουρισμού, στο Λονδίνο. Φωτογραφία Ersin Tatar, @ErsinrTatar




Του ΑΡΙΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, Φιλελεύθερος

Πήγε στο Λονδίνο ο Ερσίν Τατάρ κι επειδή δεν κατάφερε να συναντηθεί με τον νέο Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, έστειλε επιστολή στην Ντέιλι Εξπρές, την Κυριακή, κι έγραψε όσα ήθελε να του πει.

Τον κάλεσε να στηρίξει τη λύση δύο κρατών, του είπε ότι «το νησί είναι η πατρίδα δύο ανεξάρτητων λαών», τα γνωστά, δηλαδή, μην τα ξαναλέμε. Αλλά, επειδή απευθυνόταν στους Βρετανούς, τους εξήγησε κιόλας ότι «οι τρομοκράτες της ΕΟΚΑ που πολέμησαν για Ένωση δολοφόνησαν 371 Βρετανούς στρατιώτες» την ώρα που «οι Τουρκοκύπριοι παρέμειναν πιστοί στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Να σημειωθεί για την ιστορία. Διότι, άμα τα λένε αυτά οι Ελληνοκύπριοι θεωρούνται διχοτομιστές που σπέρνουν δαιμόνια και δεν προωθούν την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων.

Λοιπόν, αυτή είναι η ωμή αλήθεια. Οι Ελληνοκύπριοι έκαναν απελευθερωτικό αγώνα και οι Τουρκοκύπριοι παρέμειναν πιστοί στους αποικιοκράτες. Και ενίσχυαν τις γραμμές τους στις επιθέσεις κατά των αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Όπως συνέβαινε σε όλα τα χρόνια της κοινής ιστορίας μας.

Οι Ελληνοκύπριοι ξεσηκώνονταν για την ελευθερία της πατρίδας τους και οι Τουρκοκύπριοι ξεσηκώνονταν εναντίον τους και υπέρ των κατακτητών τους.

  • Όπως συμβαίνει και σήμερα. Κι αυτό είναι το πιο βασικό στοιχείο που αποτρέπει κάθε προσπάθεια κοινής πορείας. Το υποδεικνύει ο Τατάρ και στην επιστολή του: «Μια συμφωνία στην οποία ο τουρκικός στρατός και η Τουρκία θα αποχωρήσουν από την Κύπρο, δεν είναι συμφωνία».

Σαφές και κατηγορηματικό. Όπως ήταν πάντα. Είτε είναι ο Τατάρ ο αρχηγός του κατοχικού καθεστώτος, είτε είναι όποιος άλλος Τουρκοκύπριος πολιτικός. Διαλλακτικός ή αδιάλλακτος.

Οι Ελληνοκύπριοι έχουν αποδεχθεί μέσα από τα παθήματα τους ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητο κράτος, έχουν ακυρώσει (έστω και αναγκαστικά και μετά από χιλιάδες ανθρώπινες θυσίες) τον προαιώνιο πόθο της Ένωσης, τον θεωρούν πια ιστορία που γράφτηκε και τελείωσε, αλλά οι Τουρκοκύπριοι συνεχίζουν να βάζουν πρώτα την Τουρκία και μετά την Κύπρο.

Ο τουρκικός στρατός και η Τουρκία θεωρούν ότι δεν θα αποχωρήσουν ποτέ από την Κύπρο. Και μας καλούν απλώς να το δεχτούμε.

Όπως λέει ο Τατάρ, λοιπόν, η ΕΟΚΑ ήταν που έκανε τον απελευθερωτικό αγώνα. Οι Ελληνοκύπριοι ήταν που θυσιάστηκαν για να διώξουν τους αποικιοκράτες. Στον αγώνα των Ελληνοκυπρίων οφείλεται η ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία δόθηκε δώρο και στους Τουρκοκύπριους.

Αντί να απολαύσουν, όμως, το δώρο που τους δόθηκε πάνω στις θυσίες άλλων και όχι των ιδίων, συνέχισαν να πολεμούν ενάντια στους εταίρους τους Ελληνοκύπριους. Γιατί δεν άντεχαν την ανεξαρτησία, ήθελαν την κατοχή της Τουρκίας.

Σήμερα, μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, μπροστά στην ανάγκη να τα αφήσουμε όλα πίσω μας και, επιτέλους, να δούμε το μέλλον του τόπου μας, έχουμε στα κατεχόμενα έναν Τατάρ να υπενθυμίζει στους Βρετανούς τους «τρομοκράτες της ΕΟΚΑ», και στις ελεύθερες περιοχές έχουμε ένα σωρό βολικούς ιστοριοδίφες να γράφουν άρθρα για τα 13 σημεία Μακαρίου, λες και η ιστορία ξεκίνησε από το 1963.

Λες και είναι τα 13 σημεία του Μακαρίου που προκάλεσαν όλες τις περιπέτειες μας. Όπως ο ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, με τη γνωστή ενσυναίσθηση.

«Ο Μακάριος», λέει, «δεν ήθελε μόνο να τροποποιήσει το Σύνταγμα, αλλά και να απαλλαγεί από τις Συμφωνίες Εγγυήσεων και Συμμαχίας». Και λοιπόν; Καλά έκανε και το ήθελε. Και δεν έπρεπε να τις δεχθεί εξ αρχής αυτές τις Συμφωνίες.

Πήγε, λέει, ο Σπύρος Κυπριανού, 18 Δεκεμβρίου 1963, κι έλεγε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι δεν υπάρχει λόγος για τα εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας και της Ελλάδας», κι ότι η ανεξαρτησία της Κύπρου πρέπει να είναι «μια πραγματική ανεξαρτησία», ότι οι Ελληνοκύπριοι αποτελούν το 82% του πληθυσμού και ότι «ο λαός της Κύπρου θα πρέπει να αποφασίσει μόνος του».

Ξαναλέω: Και λοιπόν; Την αλήθεια έλεγε και σωστά ζητούσαν «μια πραγματική ανεξαρτησία». Κι αν οι Τουρκοκύπριοι αγαπούσαν την Κύπρο περισσότερο από την Τουρκία θα ήταν δίπλα τους, μαζί να ζητούσαν την πραγματική ανεξαρτησία.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Τα Ίμια, οι κοσμοπολίτες Αθηναίοι και η πακετοποίηση: Τα ντοκουμέντα που δείχνουν πώς μια Συμφωνία “γκρίζαρε” το Αιγαίο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: