Ο Μαυρογιάννης κατέθεσε προτάσεις για την πάταξη της: “Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέρμα στα φαινόμενα διαφθοράς”

FILE PHOTO: Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης κατέθεσε τις θέσεις του για τη διαφθορά. Φωτογραφία από το Επιτελείο του




Τις προτάσεις του για το Κράτος Δικαίου, τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό του κράτους, των Θεσμών και της Δημόσιας Διοίκησης, παρουσίασε σήμερα ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Σε συνέχεια της επιστολής προς την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, αλλά και της σημερινής συνάντησης που είχε ο Α. Μαυρογιάννης με τον Πρόεδρο και μέλη της Αρχής, παραχωρήθηκε Διάσκεψη Τύπου στο Κεντρικό Εκλογικό Επιτελείο.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέδειξε ενώπιον εκπροσώπων των ΜΜΕ, το όραμα και τους στόχους που έχει θέσει η δική του υποψηφιότητα, για επαναφορά του ήθους στη διακυβέρνηση του τόπου.

Επανέλαβε την ανάγκη πλήρους διερεύνησης των όσων καταγράφονται στο βιβλίο. Επισήμανε πως η Αρχή, εξέφρασε τη βούληση για να εξετάσει τη διερεύνηση της σχετικής επιστολής τονίζοντας πως, σε περίπτωση εκλογής του θα παράσχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την απρόσκοπτη λειτουργία της, αλλά και για την αποτελεσματικότητα όλων των ανεξάρτητων θεσμών.

Την ίδια ώρα, τόνισε πως τη τελευταία δεκαετία, η χώρα μας έζησε μία πρωτοφανή διάβρωση των θεσμών εκ των έσω, εξαιτίας της υπονόμευσης της ανεξαρτησίας τους, από την ίδια την κυβέρνηση.

«Έχω πλήρη επίγνωση της αγανάκτησης που νοιώθουν οι συμπολίτες μας για τα θέματα διαφθοράς. Της διαφθοράς που πλήττει την οικονομία μας και την κοινωνική ευημερία. Που αποξενώνει του πολίτες από την πολιτική. Που απογοητεύει τους νέους μας. Της διαφθοράς που κρατά δέσμια τη χώρα μας σε πρακτικές του παρελθόντος. Με αυτές τις πρακτικές είναι που θέλουμε να φέρουμε τη ρήξη», τόνισε.

Στη δική μας αντίληψη, όπως ανέφερε, το κράτος, μέσα από τους βασικούς βραχίονες – τη δημόσια διοίκηση, τα θεσμικά του όργανα, τους δημόσιους οργανισμούς και τους ανεξάρτητους θεσμούς – πρέπει να λειτουργεί με τρόπο ώστε να επιτυγχάνει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την αποστολή του. Για την εξυπηρέτηση των πολιτών, της κοινωνίας, της οικονομίας και ευρύτερα της χώρας. Οφείλει να οικοδομήσει ένα περιβάλλον ευμάρειας, ασφάλειας, εμπιστοσύνης, φερεγγυότητας και αξιοπιστίας στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, διασφαλίζοντας σε όλες τις εκφάνσεις της κρατικής λειτουργίας τις αρχές της νομιμότητας, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της λογοδοσίας.

Αναφερόμενος σε ορισμένα από τα σκάνδαλα που έπληξαν την χώρα μας, όπως αυτό των πολιτογραφήσεων και στη συνέχεια τον παρακολουθήσεων, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης τόνισε πως αυτή η ζοφερή εικόνα δεν αρμόζει στον τόπο μας.

«Δεν αξίζει στους ανθρώπους αυτού του τόπου εκεί έξω, που καθημερινά δίνουν μάχη επιβίωσης, ειδικά στους νέους που αγωνίζονται να ζήσουν με αξιοπρέπεια και να δημιουργήσουν. Ασφυκτιούν, απογοητεύονται, εξοργίζονται. Δικαίως. Το αίτημα της αλλαγής, αίτημα διάχυτο μέσα στην κοινωνία εκπορεύεται και από αυτή την ανάγκη να κλείσουμε μια για πάντα την πόρτα σε αυτά τα θλιβερά φαινόμενα της διαφθοράς, της διαπλοκής, της αναξιοκρατίας, της φαυλότητας», ανέφερε. Κλείνοντας, υπογράμμισε πως όραμα μας, είναι να δούμε τα παιδιά μας να μεγαλώνουν σε μία χώρα όπου η δημοκρατία, η διαφάνεια, η αξιοκρατία και η λογοδοσία είναι αρχές που θα τυγχάνουν σεβασμού και θα εφαρμόζονται από όλους τους φορείς κρατικής εξουσίας και από όλους τους ανεξάρτητους θεσμούς.

«Όραμά μας είναι να ζούμε και να δημιουργούμε κάτω από ένα ευέλικτο μοντέλο δημόσιας υπηρεσίας, που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις της Νέας Εποχής και που να καθιστά αποτελεσματική και άνετη την εμπειρία πολιτών και επιχειρήσεων στις συναλλαγές και στην επικοινωνία τους με τη δημόσια διοίκηση. Ένα μοντέλο κράτους που είναι αξιόπιστο, δίκαιο και γρήγορο στις αποφάσεις του. Ένα κράτος το οποίο θα υπηρετεί τους πολίτες τους και τις επιχειρήσεις και δεν θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα αυτών που το εξουσιάζουν. Με άλλα λόγια, ένα κράτος που στέκεται δίπλα και όχι απέναντι σε πολίτες και επιχειρήσεις», επεσήμανε.

Στη συνέχεια, κληθείς να σχολιάσει τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο της Αρχής Κατά της Διαφθοράς, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, επεσήμανε πως ελπίζουμε η επιστολή που αποστείλαμε στην Αρχή, να μπορέσει να ιδωθεί και ως μία ευκαιρία για να αναδειχθεί η Επιτροπή και να αποδείξει το τι αξίζει και ότι μπορεί να λειτουργήσει ως πλήρως ανεξάρτητη.

Τόνισε ότι, οι ισχυρισμοί που υπάρχουν στο βιβλίο πρέπει να διερευνηθούν. «Χωρεί διερεύνηση και εάν θέλουμε να έχουμε εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας και στη Δημοκρατία μας, τέτοιοι ισχυρισμοί πρέπει να διερευνώνται, αλλά και άλλοι ισχυρισμοί παρόμοιας φύσεως», ανέφερε.

Θα ήταν αδιανόητο, πρόσθεσε, να βγαίνουμε μπροστά και να μιλούμε για την ανάγκη καταπολέμησης των φαινομένων διαφθοράς και να βγαίνει ένα βιβλίο που να περιλαμβάνει όλες αυτές τις αναφορές και να μην γίνεται διερεύνηση.

Δήλωσε ότι, υπάρχει από μέρους μας η αποφασιστικότητα και η πολιτική βούληση, να τεθεί τέρμα σε αυτά τα φαινόμενα αφενός και αφετέρου εκεί και όπου είναι εφικτό εμείς θα κάνουμε κάθε προσπάθεια και αυτό που πρέπει, ούτως ώστε να υπάρξει τιμωρία των ενόχων.

Υπογράμμισε παράλληλα πως δεν θα κάνει υποδείξεις προς στην Επιτροπή. Πρόσθεσε ότι, πρέπει να δώσουμε στους ανθρώπους που απαρτίζουν την Αρχή, την ευκαιρία να αποδείξουν τι μπορούν να κάνουν. «Δεν είμαι κήνσορας για να έρθω αφ ̓ υψηλού και να ασκήσω κριτική», σημείωσε.

Οι προτάσεις για τον Προοδευτικό εκσυγχρονισμό του κράτους, των θεσμών και της Δημόσιας Διοίκησης, είναι αναρτημένες στον σύνδεσμο ΕΔΩ

Οι προτάσεις για κράτος Δικαίου, είναι αναρτημένες στον σύνδεσμο ΕΔΩ

Ο Μαυρογιάννης διευκρίνισε ότι δεν έκανε καταγγελία εναντίον του Αναστασιάδη: Ήταν σύσταση (για έρευνα) “ισχυρισμών” διευκρίνισε ο υποψήφιος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: