Ο καγκελάριος Όλαφ Σόλτς μοναχικός καβαλάρης στην Κίνα: Τον χλευάζουν οι δικοί του διπλωμάτες στο Βερολίνο

epa10285826 President of China Xi Jinping (R) welcomes German Chancellor Olaf Scholz (L) in the East Hall of the Great Hall of the People in Beijing, China, 04 November 2022. EPA, KAY NIETFELD, POOL




Με αυτή την επίσκεψη, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς συνεχίζει να διευρύνει το χάσμα μεταξύ της χώρας του και της υπόλοιπης Δύσης, εκτιμά ο δημοσιογράφος της εφημερίδας, Le FigaroDavid Philippot.

Guntram Wolff, διευθυντής του ινστιτούτου German Society for Foreign Policy (DGAP), υποστηρίζει, ότι «η στιγμή δεν ήταν κατάλληλη και το σήμα που εστάλη δεν είναι καλό», εκφράζοντας τη λύπη του, για το «μοναχικό ταξίδι του Γερμανού Καγκελαρίου, χωρίς τον Γάλλο Πρόεδρο, αμέσως μετά την ακύρωση του Γαλλογερμανικού Συμβουλίου Υπουργών».

Επισημαίνεται «χλευασμός», κατά τον δημοσιογράφο, διπλωμάτη του Βερολίνου, ότι «ο Olaf Scholz εξελέγη μιμούμενος τη Merkel», αλλά ότι, «κανείς δεν πίστευε, ότι θα συνέχιζε να ακολουθεί τα διπλωματικά της βήματα».

Επισημαίνεται επίσης και η πρόσφατη προειδοποίηση του Thomas Haldenwang,  πρόεδρου του Γραφείου για την Προστασία του Συντάγματος, κατά την διάρκεια ακρόασης στην Bundestag, ότι «η Ρωσία είναι η καταιγίδα, η Κίνα είναι η κλιματική αλλαγή».

Ο δημοσιογράφος υπογραμμίζει τη μη εξασθένηση των αντιπαραθέσεων από την ανακοίνωση αυτού του ταξιδιού στις αρχές Οκτωβρίου.

Όπως σημειώνεται, ο Manfred Weber, επικεφαλής της Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είδε στην διείσδυση της Cosko στη Γερμανία «μία βαθιά υπόκλιση στην οικονομική δύναμη της Κίνας», ενώ παρά την δυσμενή γνώμη των υπηρεσιών αντικατασκοπείας, την ίδια τύχη θα πρέπει να έχει και η Elmos, κατασκευαστής ημιαγωγών στο Ντόρτμουντ.

Τονίζεται επίσης, ότι ο Olaf Scholz, με το ταξίδι στο Πεκίνο «τραβά το χαλί από τον Υπουργό Εξωτερικών, Annalena Baerbock, η οποία προετοιμάζει πλήρως το «στρατηγικό της σχέδιο για την Κίνα», το οποίο επιθυμεί να παρουσιάσει στις αρχές του επόμενου έτους.

Γίνεται αναφορά στην παρουσίαση του ταξιδιού από το περιβάλλον του Καγκελαρίου ως ένα «εξερευνητικό ταξίδι», καθώς και στην άποψη της εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ότι ο Olaf Scholz «θέλει να μάθει με ποιο σύντροφο έχει να κάνει», στο επιχείρημα, για «τον πυρηνικό κίνδυνο που εκπροσωπεί η Ρωσία και η επόμενη G20 στην Ινδονησία», καθώς και στο ότι δεν πρέπει να αποφεύγεται συζήτηση «δύσκολων ζητήματων», όπως αυτά του σεβασμού των αστικών και πολιτικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων των εθνοτικών μειονοτήτων, όπως των Ουιγούρων. 

«Ελλείψει μιας ευανάγνωστης εξωτερικής πολιτικής, αυτό το επίσημο ταξίδι ενισχύει την εντύπωση, ότι προτεραιότητα είναι πράγματι πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα της Γερμανίας», τονίζει ο δημοσιογράφος, προσθέτοντας, ότι η Κίνα δεν είναι πλέον αυτή του Deng Xiaoping, αλλά οι γερμανικές εταιρείες δεν μπορούν να απομακρυνθούν από την παλιά στρατηγική του βραχυπρόθεσμου κέρδους, από την ακαταμάχητη έλξη της γιγάντιας κινεζικής αγοράς.

Ταυτόχρονα επισημαίνονται οι προβληματισμοί που εκφράστηκαν στο δημόσιο κανάλι ARD ως προς το «τι θα γινόταν με τις γερμανικές εταιρείες,  εάν η Κίνα αποφάσιζε να επιτεθεί στην Ταϊβάν;», καθώς και στην άποψη του Spiegel,  ότι η Γερμανία πρέπει να κάνει μια επιλογή|, αλλά όχι την Κίνα.

Τέλος, για τον Guntram Wolff, ο οποίος, όπως σημειώνεται, «θέλει περισσότερη γερμανική ηγεσία στις Βρυξέλλες», η Ευρώπη, παράλληλα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά της, θα μπορούσε και θα έπρεπε να κάνει μια επιλογή.

Ταυτόχρονα, δεν παραλείπει να επισημάνει, ότι παρόλο που η Angela Merkel  είχε επιβάλει επί της εποχής της την απόφαση για εμπορική συμφωνία ΕΕ-Κίνας, που τελικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Γερμανία συνεχίζει μόνη της.

ΠΗΓΗ: Le Figaro, David Philippot – Le chancelier Scholz fait cavalier seul en Chine

Στη Λευκωσία παρουσιάζεται σήμερα το βιβλίο «Η συμφωνία που ”γκρίζαρε” το Αιγαίο» των Νίκου Μελέτη και Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: