Ο Ερντογάν παρακαλεί γονατιστός τον Πρίγκηπα για λεφτά: Η Σαουδική Αραβία συζητά την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας

FILE PHOTO: Islamist President of Turkey Recep Tayyip Erdoğan welcomed Crown Prince Mohammed bin Salman of Saudi Arabia with an official ceremony at the Presidential Complex. Photo via Turkish Presidency




Σε συνομιλίες βρίσκεται η Σαουδική Αραβία (ΣΑ) με την Τουρκία με αντικείμενο την επίτευξη συμφωνίας για την ενίσχυση της τουρκικής οικονομίας γράφει η εφημερίδα Financial Times, (κείμενο Ayla Jean Yackley και Samer AlAtrush

Συγκεκριμένα, το Ριάντ και η Άγκυρα συζητούν μια χρηματοδοτική «ένεση» ύψους 5 δις δολαρίων από τη ΣΑ στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας. Με αυτό τον τρόπο, τα αποθέματα της Άγκυρας σε ξένο νόμισμα θα αυξηθούν, ενώ η κίνηση αυτή θα αποτελέσει μια περαιτέρω απόδειξη της προσέγγισης των δύο χωρών, τέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι (Jamal Khashoggi).

Η πληροφορία προήλθε από πηγή του υπουργείου οικονομικών της ΣΑ. Αξιωματούχους του τουρκικού υπουργείου οικονομικών επιβεβαίωσε ότι οι δύο πλευρές συζητούν το ενδεχόμενο αυτής της κατάθεσης. «Οι συνομιλίες δεν έχουν ολοκληρωθεί αλλά βρίσκονται σε τελικό στάδιο», τόνισε.

Μια συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία θα αποτελέσει το επιστέγασμα των πολύμηνων προσπαθειών του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να βελτιώσει τις σχέσεις του με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμαν (Mohammed bin Salman) και να επεκτείνει τις εμπορικές σχέσεις με τη ΣΑ, καθώς ο ίδιος αναζητεί νέες πηγές ρευστότητας εν όψει και των εκλογών το 2023.

Μια ενδεχόμενη συμφωνία θα αποτελέσει, επίσης, ένδειξη βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Khashoggi στο προξενείο της ΣΑ στην Κωνσταντινούπολη.

Τότε, ο Erdogan είχε κατηγορήσει την κορυφή της σαουδαραβικής κυβέρνησης για τη δολοφονία, ενώ Τούρκοι αξιωματούχοι διέρρευσαν στον Τύπο ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της δολοφονίας, σε μια προσπάθεια να φέρουν σε δύσκολη θέση τον πρίγκιπα, όπως εκτιμήθηκε από τη σαουδαραβική πλευρά.

Η μακρά νομισματική κρίση που βιώνει, ωστόσο, η Άγκυρα έχει αναγκάσει τον Erdogan να βελτιώσει τις σχέσεις του με το Ριάντ και άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή με τις οποίες είχε έρθει σε σύγκρουση όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ με αντικείμενο την επιθετική τουρκική εξωτερική πολιτική.

Το «άνοιγμα» του Erdogan στους πρώην αντιπάλους έχει ως στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων μετά την απομάκρυνση των δυτικών επενδυτών από την τουρκική κεφαλαιαγορά λόγω της ανορθόδοξης οικονομικής του πολιτικής.

ΠΗΓΗ: Financial TimesAyla Jean Yackley και Samer AlAtrush – Saudi Arabia in talks to deposit $5bn into Turkey’s central bank

Ο στρατάρχης Χαφτάρ απέναντι στον ιμπεριαλισμό της Τουρκίας: «Ο στρατός της Λιβύης δεν θα υποταχθεί ποτέ σε μη εκλεγμένη ηγεσία»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: