Ο Αναστασιάδης “πατά” σε δύο βάρκες, υποστηρίζει άλλον υποψήφιο: Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου στο κόμμα του Αβέρωφ Νεοφύτου

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Της ΑΝΔΡΟΥΛΑΣ ΤΑΡΑΜΟΥΝΤΑ

Οι προεδρικές εκλογές του 2023 είναι μια δοκιμασία για τους κυβερνώντες όπως και το Δημοκρατικό Συναγερμό. Μια δοκιμασία με κάποια γνωρίσματα του παρελθόντος αλλά δυσανάλογες επιπτώσεις σε πολιτικά πρόσωπα της πρώτης γραμμής, που μέχρι πρόσφατα ήταν οι πρωταγωνιστές στο κομματικό σκηνικό και δικαιωματικά θεωρούν ότι θα ‘πρεπε να πιστώνονται ό,τι θετικό έχει προκύψει στη διάρκεια της δεκαετούς διακυβέρνησης Αναστασιάδη.

Μιας διακυβέρνησης διόλου εύκολης για τους πολίτες αλλά και τη χώρα, αφού χρειάστηκε σε αρκετές περιπτώσεις να γίνουν «μαγικά» για να εγκριθούν επίμαχα νομοσχέδια και κρατικοί προϋπολογισμοί. Όμως άλλες οι βουλές των πολιτικών και άλλες οι βουλές του εκλογικού σώματος που παραδοσιακά κινείται στο χώρο του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Ο ΔΗΣΥ βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με το σκηνικό που έστησε. Και οι μέχρι τώρα μετρήσεις δείχνουν αδυναμία ανατροπής των δεδομένων. Το «αστέρι» του Νίκου Χριστοδουλίδη βρέθηκε στον συναγερμικό ουρανό με τη βούλα του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ουκ ολίγες φορές υπέδειξε με νόημα όταν άλλα συναγερμικά στελέχη έβλεπαν με καχυποψία και αρνητισμό την αναρρίχηση του και την ανάδειξη του ως ένας από τους εξ απορρήτων του Προέδρου Αναστασιάδη, ότι ήταν υπό την προστασία του και ότι απολάμβανε της εύνοιας του.

  • Η μετακίνησή του από το αξίωμα του κυβερνητικού Εκπροσώπου στο Προεδρικό, απέναντι στο υπουργείο Εξωτερικών -την ώρα που δεν απέκρυψαν την επιθυμία για μετακίνησή τους στο ΥΠΕΞ, οι Χάρης Γεωργιάδης και Γιώργος Παμπορίδης- συναγερμικά στελέχη επιμένουν ότι έγινε αφού άναψε το πράσινο φως ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Βεβαίως και είχε προηγηθεί το «δακτυλίδι» που δόθηκε από τους συναγερμικούς που είχαν συναθροιστεί έξω από το επιτελείο Αναστασιάδη το βράδυ της επικράτησής του στις προεδρικές εκλογές του 2018, όταν φώναζαν ρυθμικά «νάτος – νάτος ο επόμενος», εννοώντας Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ούτε και τότε έγινε ξεκαθάρισμα, προφανώς γιατί ο ανώτατος άρχοντας στον Συναγερμό ευελπιστούμε ότι στην όποια κίνησή του θα είχε δίπλα του και όχι απέναντί του τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο ηγέτης της Πινδάρου ήταν όντως πίσω από όλες τις ενέργειες που έγιναν και προφανώς πιστεύει ότι το Προεδρικό του «χρωστά» τη νηνεμία σε διάφορες φάσεις στο κομματικό και το κοινοβουλευτικό σκηνικό. Προφανώς και πιστεύει ότι το δακτυλίδι για την προεδρία του 2023 θα ‘πρεπε να δοθεί με απόλυτη καθαρότητα από τον Νίκο Αναστασιάδη.

Αντί του αναμενόμενου, ο Πάφιος πολιτικός «βλέπει» τον Πρόεδρο να πατά σε δύο βάρκες. Δημοσίως με τις τοποθετήσεις του εμφανίζεται ότι στηρίζει την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου και παρασκηνιακά να κινείται ο ίδιος, συγγενικά του πρόσωπα καθώς και συνεργάτες του, υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Η κίνηση του συναγερμικού προέδρου και υποψηφίου από το στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού ‘Σίγμα’, ερμηνεύθηκε ως άσκηση πίεσης στον Νίκο Αναστασιάδη να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Ήταν μια κίνηση που δεν έπεισε στην ολότητά τους τα συναγερμικά στελέχη.

Οι πλείστοι βλέπουν την ανάγκη για ξεκαθάρισμα, ωστόσο δεν τους βρίσκει σύμφωνους η κίνηση όπως έγινε, και κάποιοι δεν διστάζουν να εκτιμήσουν ότι άνετα μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ. Καθώς διαχέεται το μήνυμα πως ο Νίκος Αναστασιάδης βρίσκεται σε διάσταση με την Πινδάρου και έχει άλλον εκλεκτό υποψήφιο από τον πρόεδρο του κόμματος. Δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις ότι γίνεται διαχείριση ήττας με το blame game να έχει αρχίσει νωρίς.

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αγνοούμε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης διατηρεί δεσμούς με την κομματική βάση σε έκταση μεγαλύτερη από ό,τι ο κομματικός πρόεδρος, ο οποίος σύμφωνα με κομματικές πηγές «πληρώνει» την απόσταση που κράτησε από τα στελέχη και τα μέλη όλο αυτό το διάστημα.

  • Όσοι γνωρίζουν πώς λειτουργεί ο Νίκος Αναστασιάδης, πιστεύουν ότι δεν θα αφήσει αναπάντητη την κίνηση που του προκάλεσε εκνευρισμό. Θα επιλέξει ο ίδιος και τον χρόνο και τον τρόπο της απάντησης. Μια τέτοια εξέλιξη κι αν τρομάζει τα στελέχη της πρώτης γραμμής που θα κληθούν να υπερασπιστούν τις κομματικές επιλογές και την επιχειρηματολογία.

Η Πινδάρου βίωσε μια σύγκρουση προεδρικών- κομματικών επί προεδρίας Γιαννάκη Μάτση. Ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ είχε έντονη την πεποίθηση ότι το Προεδρικό τον «ροκάνιζε» σε κάθε περίπτωση και ότι δεν έδινε την παραμικρή σημασία σε πρωτοβουλίες του για τη λύση του Κυπριακού.

Ο Γιαννάκης Μάτσης ήταν ο μόνος πολιτικός του κομματικού χώρου του ΔΗΣΥ που επέλεξε και βρέθηκε απέναντι από τον Γλαύκο Κληρίδη για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις εκλογές του 1993. Εξασφάλισε ένα ποσοστό 38% έναντι 62% του ιδρυτή και προέδρου του ΔΗΣΥ, που έμελλε να αναδειχθεί στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Τότε ήταν που ο τότε Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Εζεκίας Παπαϊωάννου του είχε υποδείξει ότι θα δει προεδρία της Δημοκρατίας, μόνο στην περίπτωση που μπορέσει να δει τ’ αυτιά του χωρίς καθρέφτη… Κρίση βαθιά υπήρξε και μετά το δημοψήφισμα του 2004 στον ΔΗΣΥ, όταν η κομματική βάση στη μεγάλη της πλειοψηφία κινήθηκε κόντρα στις επιλογές της κομματικής ηγεσίας υπό τον Νίκο Αναστασιάδη, που κατάφερε όμως στις αμέσως επόμενες βουλευτικές εκλογές να κρατήσει τα κομματικά ποσοστά, αν και βρέθηκε πίσω από το ΑΚΕΛ με 0,7%.

Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Και πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται ότι άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Εκτιμούν ότι δεν υπάρχει εκείνη η πολιτική προσωπικότητα που να μπορεί να συνδέσει τα κομμάτια του παζλ του Δημοκρατικού Συναγερμού, που αρχίζουν από τη λαϊκή δεξιά και τελειώνει στους νεοφιλελεύθερους.

Μπορεί αυτή η αναταραχή να οδηγήσει σε δημιουργία νέου σχήματος ή σχημάτων, από στελέχη που έχουν βρεθεί σε απόσταση από την Πινδάρου και το Προεδρικό; Ή μπορεί να γίνει σε περίπτωση εκλογικής επιτυχίας του Νίκου Χριστοδουλίδη σε αναδιαμόρφωση του χώρου της κεντροδεξιάς, παρά το γεγονός ότι ο δεξιός χώρος είναι υπερκαλυμμένος από κόμματα διαφορετικής εμβέλειας και αποχρώσεων; Απαντήσεις δύσκολα μπορούν να δοθούν τώρα.

Οι πλέον καχύποπτοι θέλουν να δουν πώς θα λειτουργεί μετά την πολιτική του συνταξιοδότηση ο Νίκος Αναστασιάδης, ο τελευταίος παλιάς κοπής πολιτικός αρχηγός, καθώς δεν τον βλέπουν να κάθεται και να ασχολείται με τα εγγόνια του!

Σίγουρα ο Νίκος Αναστασιάδης δεν είπε την τελευταία του λέξη σε αυτή τη φάση. Κι όταν την πει θα «γράψει» όπως λένε στην κινηματογραφική γλώσσα. Αυτό που μπορούμε να πούμε με βάση τα δεδομένα που σήμερα έχουμε ενώπιον μας είναι ότι το σκηνικό σίγουρα δεν θα είναι το ίδιο.

  • Το άγχος του ΑΚΕΛ και του Μαυρογιάννη

Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς όπου κυρίαρχο ρόλο έχει το ΑΚΕΛ.

Η αγχώδης προεκλογική εκστρατεία με τα σκαμπανεβάσματά της από την επιλογή του προεδρικού υποψηφίου μέχρι και τη διεκπεραίωσή της προκαλεί συζητήσεις και επικρίσεις που στοχεύουν ηγετικά στελέχη στην Εζεκία Παπαϊωάννου μέχρι τους ανθρώπους που πλαισιώνουν τον υποψήφιο Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Νίκη που να μπορεί να «κρύψει» τον υπόγειο πόλεμο και τις φυγόκεντρες τάσεις από τον χώρο του ΑΚΕΛ ακόμη και προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Ο κεντροαριστερός χώρος, ο ευρύτερα προοδευτικός, μένει ουσιαστικά ακέφαλος, με το ΑΚΕΛ να επιμένει στις παλαιού τύπου συνταγές που δεν του επιτρέπουν να ξεκολλήσει από νοοτροπίες και συμπεριφορές που του αφήνουν κόστος σε μια σειρά από εκλογικές αναμετρήσεις.

Το ΑΚΕΛ και ο υποψήφιος του, Ανδρέας Μαυρογιάννης, απέτυχαν να συγκροτήσουν συμμαχίες. Ακόμη και με τους Οικολόγους που ήταν η τελευταία τους ελπίδα. Και τώρα τρέχουν με το άγχος να μη μείνουν εκτός δευτέρου γύρου. Το παιγνίδι δεν γίνεται με έπαθλο το πρωτάθλημα -την προεδρία της Δημοκρατίας. Αλλα να περάσει ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ως δεύτερος, έστω κι αν χάσει στην πορεία από τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στο ΑΚΕΛ τίποτε δεν πήγε καλά, αν και οι στόχοι για τις προεδρικές εκλογές του 2023 είχαν τεθεί από το βράδυ των προηγούμενων προεδρικών εκλογών όταν ο Νίκος Αναστασιάδης και οι συναγερμικοί πανηγύριζαν μια ακόμη εκλογική τους επιτυχία.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Λαϊκισμός και παραπληροφόρηση: Ο Ερντογάν αποτελεί τον Δούρειο Ίππο του “Βλαδίμηρου” απέναντι στο ΝΑΤΟ και την Δύση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: