“Ναυάγιο” στις Βρυξέλλες για πλαφόν στο φυσικό αέριο: Νέα σύνοδος τον Δεκέμβριο

Ζυμώσεις επί ζυμώσεων στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες, αλλά χωρίς αποτέλεσμα για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. EPA, OLIVIER HOSLET




Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συγκληθούν εκ νέου για έναακόμη έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας πριν από τα Χριστούγεννα – πιθανότατα στις 13 Δεκεμβρίου – καθώς αποδοκιμάστηκε ευρέως η πρόταση που παρουσίασαν οι Βρυξέλλες για το ανώτατο όριο τιμής φυσικού αερίου.

Οι υπουργοί που συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες για το Ενεργειακό Συμβούλιο σήμερα  Πέμπτη κατέληξαν σε μια άτυπη συμφωνία για τα λιγότερο αμφιλεγόμενα στοιχεία του πακέτου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργειακή κρίση, αλλά δεν συμφώνησαν για τον λεγόμενο Μηχανισμό Διόρθωσης Αγοράς, ανέφεραν τέσσερις διπλωμάτες της ΕΕ.

  • Μια συμμαχία χωρών που αντιτάχθηκαν έντονα στην πρόταση της Επιτροπής —Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία και Ελλάδα— κατέστησαν σαφές ότι δεν θα συμφωνούσαν επίσημα στο ευρύτερο πακέτο μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα του ανώτατου ορίου της τιμής του φυσικού αερίου, δήλωσαν δύο διπλωμάτες.

Αυτό θα απαιτήσει άλλο ένα έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας, το οποίο τρεις διπλωμάτες είπαν ότι έχει προγραμματιστεί για τις 13 Δεκεμβρίου — επιτρέποντας την υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας από τους ηγέτες της ΕΕ που συνέρχονται στις 15 και 16 Δεκεμβρίου.

Ο προτεινόμενος μηχανισμός διόρθωσης αγοράς της Επιτροπής θα συνεπαγόταν ανώτατο όριο στην τιμή των συναλλαγών του επόμενου μήνα στο κύριο σημείο διαπραγμάτευσης της ΕΕ, το TTF, αλλά μόνο όταν οι τιμές υπερβαίνουν τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα για δύο εβδομάδες και οι τιμές αυτές είναι 58 ευρώ πάνω από την παγκόσμια υγροποιημένη τιμή φυσικού αερίου (LNG) για 10 ημέρες.

  • Το σχέδιο καταψηφίστηκε και από τις δύο πλευρές της συζήτησης. Οι χώρες που ήταν υπέρ του ανώτατου ορίου είπαν ότι σχεδιάστηκε για να μην χρησιμοποιηθεί ποτέ,  ενώ οι δύσπιστες χώρες δήλωσαν ότι η πρόταση κινδυνεύει να υπονομεύσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του μπλοκ.

Οι υπουργοί συμφώνησαν ανεπίσημα στα σχέδια της Επιτροπής για επιτάχυνση της έγκρισης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σε ένα πακέτο αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση που περιλαμβάνει σχέδια για κοινή αγορά φυσικού αερίου, μέτρα αλληλεγγύης για τη διασφάλιση της ανταλλαγής προμηθειών φυσικού αερίου εντός της ΕΕ και ένα νέο σημείο αναφοράς για την τιμή του LNG.

Με πληροφορίες από POLITICO

Σκρέκας: Ενα πλαφόν στα 275 ευρώ δεν είναι πλαφόν. Μία ρεαλιστική «οροφή» θα ήταν ανάμεσα σε 150-200 ευρώ

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: