Μήπως το ΝΑΤΟ κρύβει την αλήθεια για τον πύραυλο στην Πολωνία; Ο Ζελένσκι επιμένει πως ήταν ρωσικός * Κανείς δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο

FILE PHOTO: Στρατιώτες του Πολωνικού Στρατού και της Πολωνικής Αστυνομίας κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στο Przewodow, όπου έπεσε ο πύραυλος την Τρίτη. Η Πολωνία έχει αυξήσει τη στρατιωτική ετοιμότητα μετά από έκρηξη πυραύλου που σκότωσε δύο πολίτες στο Przewodow, ένα πολωνικό χωριό κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, στις 15 Νοεμβρίου. EPA, WOJTEK JARGILO POLAND OUT




Mπορεί οι φόβοι να διασκεδάστηκαν, μπορεί οι τόνοι να έπεσαν και μια ίσως πρόσκαιρη ανακούφιση επικράτησε μετά την πτώση πυραύλου στο έδαφος της νατοϊκής Πολωνίας.

Όμως, υπάρχουν ακόμη αμφιβολίες – είτε εκφράζονται είτε όχι – για το κατά πόσον ο πύραυλος που έπληξε την Πολωνία ήταν πράγματι ουκρανικός αντιαρματικός S-300 με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους να ζητούν περαιτέρω έρευνα καθώς ο Πρόεδρος Ζελένσκι συνεχίζει να επιμένει ότι επρόκειτο για ρωσικό όπλο.

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα  και οι ηγέτες του ΝΑΤΟ υποβάθμισαν χθες τις υποψίες ότι η Μόσχα εξαπέλυσε τον  πύραυλο S-300 που έπληξε την πόλη Przewodow την Τρίτη, επιμένοντας ότι ήταν «πολύ πιθανό» να προήλθε από  τις δυνάμεις του Κιέβου – που σημαίνει ότι οι σύμμαχοι δεν θα απαντήσουν στρατιωτικά, κάτι που θα μπορούσε να πυροδοτήσει τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος Ζελένσκι επέμεινε χθες ότι «δεν έχει καμία αμφιβολία ότι δεν ήταν ο πύραυλός μας» με βάση τις στρατιωτικές πληροφορίες και κατηγόρησε τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας ότι εμπόδισαν τους ερευνητές του να επιθεωρήσουν το σημείο της συντριβής ή να τους δοθούν τα ακριβή αποδεικτικά στοιχεία που υπάρχουν. 

  •  «Θέλω να είμαστε δίκαιοι και αν ήταν η χρήση της αεράμυνας μας, τότε θέλω αυτά τα στοιχεία», είπε ο Ζελένσκι «Πρώτον, πρόσβαση στην έρευνα, δεύτερον πρόσβαση και τα δεδομένα που έχετε».

Οι διαφορετικές εκδοχές έλαβαν σήμερα τονίστηκαν καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι η τροχιά υποδηλώνει ότι ο πύραυλος ήταν απίθανο να προερχόταν από τη Ρωσία και, όταν ρωτήθηκε για τη δήλωση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς του Ουκρανού προέδρου  στους δημοσιογράφους: «Δεν είναι αυτά τα στοιχεία».

Η Μόσχα από πλευράς της επιμένει ότι δεν εκτόξευσε τον πύραυλο , με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να αρνείται ρωσική ανάμειξη, λέγοντας: «Κανένα πλήγμα σε στόχους κοντά στα ουκρανο-πολωνικά κρατικά σύνορα δεν έγιναν με ρωσικά μέσα καταστροφής».

Στην ίδια κατεύθυνση με τις ΗΠΑ κινήθηκαν και οι χθεσινές δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ κι έτσι κατευνάστηκαν οι ανησυχητικές συζητήσεις για το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, που σημαίνει ότι μια επίθεση σε χώρα μέλος θεωρείται επίθεση σε όλους τους συμμάχους.

  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι τους στο ΝΑΤΟ έχουν τα δικά τους κίνητρα για να υποβαθμίσουν την πιθανότητα εκτόξευσης του πυραύλου από τη Ρωσία και έτσι να αποφύγουν μια κρίση με τη Μόσχα.

«Αυτοί οι ισχυρισμοί, αυτή τη στιγμή, θα ηρεμήσουν την κατάσταση», δήλωσε ο πρώτος ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο Kurt Volker, πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Ουκρανία, φάνηκε να στηρίζει έμμεσα τον Ζελένσκι χθες το απόγευμα – λέγοντας ότι το Κίεβο διαθέτει «πολύ εξελιγμένα» συστήματα παρακολούθησης πυραύλων και «ξέρει τι συμβαίνει». Αν και δεν υιοθέτησε ανοιχτά  την εκδοχή του Ζελένσκι για τα γεγονότα, ζήτησε να συμπεριληφθεί η Ουκρανία στις έρευνες για την προέλευση του πυραύλου.

«Οι Ουκρανοί έχουν πολύ καλή συλλογή δεδομένων – έχουν καλά ραντάρ, παρακολουθούν κάθε πύραυλο, έχω πάει στο αρχηγείο τους όπου το κάνουν αυτό», είπε στον Washington Examiner .

«Ξέρουν τι συμβαίνει. Είμαι σίγουρος ότι το κάνουν και οι Πολωνοί. Είμαι σίγουρος ότι το κάνουμε και εμείς. Έτσι, οι Πολωνοί και οι Ουκρανοί πρέπει να καθίσουν με τους ειδικούς τους και να δουν τα δεδομένα τους …και να καταλήξουν στο τι πιστεύουν ότι συνέβη πραγματικά».

Ο Ζελένσκι «δεν έχει αμφιβολία» η πυραυλική επίθεση στην Πολωνία δεν προήλθε από την Ουκρανία

Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε στην ίδια εφημερίδα ότι ήταν «μπερδεμένος» με τις διαφορετικές εκδοχές των γεγονότων που διατυπώθηκαν, επισημαίνοντας ότι οι ισχυρισμοί ότι ο πύραυλος ήταν ουκρανικός έχουν «ηρεμήσει την κατάσταση» για το ΝΑΤΟ, τουλάχιστον προς το παρόν.

Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ότι το ΝΑΤΟ έχει μεγαλύτερο λόγο να υποβαθμίσει το περιστατικό των πυραύλων από ό,τι η Ουκρανία.

Εάν οι ηγέτες έλεγαν χθες ότι υπήρχε πιθανότητα ο πύραυλος να ήταν ρωσικός, θα τους είχε ασκηθεί πίεση για να ενεργοποιήσουν το Άρθρο 4 ή το Άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ  – πυροδοτώντας είτε συνομιλίες για απειλή είτε στρατιωτική απάντηση σε μια επίθεση.

Αυτό θα μπορούσε να είχε παρασύρει τη συμμαχία στον πόλεμο της Ουκρανίας και να δει τις ένοπλες δυνάμεις της να στρέφονται ευθέως εναντίον της Ρωσίας – μια κατάσταση που ο Τζο Μπάιντεν είχε προηγουμένως περιγράψει ως «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Το ΝΑΤΟ έχει καταστήσει σαφές από την αρχή του πολέμου ότι στόχος του είναι να σταματήσει η επέκταση της σύγκρουσης πέρα ​​από τα σύνορα της Ουκρανίας.

Εν τω μεταξύ, ο Ζελένσκι φαίνεται να έχει ελάχιστους λόγους να διακινδυνεύσει να αποξενώσει τους συμμάχους του διαφωνώντας μαζί τους δημόσια, δεδομένου του πόσο πολύ η χώρα του βασίζεται σε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια για να συνεχίσει την αντίσταση κατά των στρατευμάτων  του Πούτιν.

Ενώ η άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις μάχες – για παράδειγμα, με τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων – θα ήταν προς όφελος της Ουκρανίας, ο Ζελένσκι ασκεί πιέσεις για τέτοιες δραστηριότητες εδώ και μήνες ούτως ή άλλως και δεν έχει χρησιμοποιήσει ακόμη τις πυραυλικές επιδρομές της Τρίτης ως λόγο για να ανανεώσει αυτές τις εκκλήσεις.

Στις υποψίες για συγκάλυψη προστίθεται η ολονύκτια επιμονή του Ζελένσκι ότι η Ουκρανία δεν έχει πρόσβαση στο σημείο της συντριβής του πυραύλου στην Πολωνία και ο υπαινιγμός ότι το Κίεβο δεν έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στην επίσημη έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Έχουμε το δικαίωμα να είμαστε στην ομάδα έρευνας; Φυσικά», είπε αργά την Τετάρτη.

Οι δυτικοί ηγέτες στο σύνολό τους υπογράμμισαν πάντως ότι εξακολουθούν να θεωρούν τη Ρωσία υπεύθυνη για την τραγωδία, δεδομένου του πλαισίου του περιστατικού.

«Η Ρωσία φέρει την ευθύνη για ό,τι συνέβη στην Πολωνία, επειδή αυτό είναι άμεσο αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου πολέμου και του κύματος επιθέσεων από τη Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε ο  Στόλτενμπεργκ. «Και φυσικά η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να καταρρίψει αυτούς τους πυραύλους που στοχεύουν Ουκρανούς πολίτες και κρίσιμες ουκρανικές υποδομές».

Με πληροφορίες από Washington Examiner/ SkyNews/ The Daily Mail/

 

Ρωσικό σφυροκόπημα από το πρωί σε εγκαταστάσεις παραγωγής αερίου σε όλη την Ουκρανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: