Μικρόψυχος ως το τέλος ο Μπολσονάρο: «Πιστός στο Σύνταγμα» αλλά χωρίς συγχαρητήρια και ρητή παραδοχή ήττας [video]




Ο απερχόμενος πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου άναψε μεν το πράσινο φως για να ξεκινήσει η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στην κυβέρνηση Λούλα, δεσμευόμενος ότι θα σεβαστεί το Σύνταγμα, αλλά αρνήθηκε να αναγνωρίσει ευθέως την ήττα του στις προεδρικές εκλογές, κατά την πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

 

«Όσο είμαι πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εξακολουθήσω να σέβομαι το Σύνταγμα», δήλωσε ο ακροδεξιός αρχηγός του κράτους. Κατά την ολιγόλεπτη ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο, ο Μπολσονάρου δεν συνεχάρη τον Λούλα για τη νίκη του.

 

 

Διαβεβαιώσεις για τις… θεσμικά αγαθές προθέσεις του Μπολσονάρου έσπευσε πάντως να δώσει ο  προσωπάρχης του Μπολσονάρου, Σίρο Νογκέιρα.

«Ο Πρόεδρος με εξουσιοδότησε, όπως προβλέπει ο νόμος, να ξεκινήσω τη διαδικασία μεταβίβασης (της εξουσίας)» με την ομάδα του εκλεγμένου προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, δήλωσε αμέσως μετά την τοιποθέτηση Μπολσονάρου ο προσωπάρχης.

Ο 67χρονος Μπολσονάρου επέκρινε μεν τα οδοφράγματα που έστησαν νωρίτερα υποστηρικτές του αλλά προσέφερε και πολιτική κάλυψη στα έκρτοπα. «Οι ειρηνικές διαδηλώσεις θα είναι πάντα ευπρόσδεκτες, αλλά δεν μπορούμε να καταφεύγουμε σε μεθόδους της αριστεράς (…) που εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία», είπε.

Υποστήριξε πάντως ότι οι διαδηλώσεις ήταν απόρροια «της αγανάκτησης και του αισθήματος αδικίας» πολλών ψηφοφόρων.

Η αφωνία Μπολσονάρου πρόλαβε ωστόσο να  προκαλέσει στη Βραζιλία σκηνικό έκρηξης, με οδηγούς φορτηγών – υποστηρικτές του να έχουν στήσει οδοφράγματα σε όλη τη χώρα για να διαμαρτυρηθούν για την επιστροφή του Λούλα στην εξουσία. Μερικοί εξ αυτών δημοσίευσαν βίντεο καλώντας σε στρατιωτικό πραξικόπημα.

Οδηγοί φορτηγών – υποστηρικτές του Jair Bolsonaro. EPA, SEBASTIAO MOREIRA

Η ομοσπονδιακή αστυνομία αυτοκινητοδρόμων της Βραζιλίας δήλωσε ότι 321 διαδηλώσεις είχαν μερικώς ή πλήρως αποκλείσει δρόμους σε 26 πολιτείες. Οι φορτηγατζήδες – που επωφελήθηκαν από τη μείωση του κόστους ντίζελ του Μπολσονάρο – είναι μια από τις δεξαμενές ψήφων του προέδρου και  είναι ικανοί να προκαλέσουνν οικονομικό χάος στη χώρα όταν αποκλείουν τους αυτοκινητόδρομους.

Οι οδηγοί ήλπιζαν ότι ο Μπολσονάρο θα υποστήριζε τα οδοφράγματλα τους, αλλά οι πολιτικοί βοηθοί του προέδρου τον παρότρυναν να αποδεχθεί την εκλογική του ήττα για να καταπνίξει τις διαδηλώσεις που εξαπλώνονται.

Η νίκη του Λούλα αντιπροσωπεύει μια εκπληκτική επιστροφή για τον 77χρονο πρώην μεταλλουργό, ο οποίος κυβέρνησε τη Βραζιλία από το 2003 έως το 2010 αλλά στη συνέχεια πέρασε χρόνο στη φυλακή για καταδίκες για διαφθορά που αργότερα ακυρώθηκαν.

Ο Λούλα έχει δεσμευτεί να ανατρέψει πολλές από τις πολιτικές του Μπολσονάρο, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων υπέρ των όπλων και της αδύναμης προστασίας του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.

Οι περιβαλλοντολόγοι και οι βιώσιμοι επενδυτές επευφημούσαν τη νίκη του Λούλα και τη δέσμευσή του να προστατεύσει το τροπικό δάσος και να αποκαταστήσει την ηγεσία της Βραζιλίας στην κλιματική αλλαγή.

Ακόμη και πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του την 1η Ιανουαρίου, ο εκλεγμένος πρόεδρος Λούλα θα στείλει εκπροσώπους στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα COP27 του επόμενου μήνα στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, δήλωσε τη Δευτέρα η συμμαχική περιβαλλοντολόγος Μαρίνα Σίλβα.

Στη νικητήρια ομιλία του το απόγευμα της Κυριακής, ο Λούλα δεσμεύτηκε να αστυνομεύσει σθεναρά την παράνομη υλοτομία, την εξόρυξη και την αρπαγή γης που έχουν οδηγήσει στην αυξανόμενη καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπό τον Μπολσονάρο.

Προβάλλοντας τον διαγωνισμό ως μάχη για τη δημοκρατία, ο Λούλα υποσχέθηκε να ενώσει τη βαθιά διχασμένη χώρα του και γιόρτασε αυτό που αποκάλεσε ως η «Ανάστασή» του.

Mε πληροφορίες από Reuters

Μετρά νεκρούς για τρίτη ημέρα η Ινδία: Στους 135 οι νεκροί από την κατάρρευση πεζογέφυρας

Με πληροφορίες από Reueters

Σιγή ιχθύος από Μπολσονάρου μετά τη νίκη του Λούλα: Χάος με μπλόκα στους αυτοκινητοδρόμους από οπαδούς του – Ζητούν πραξικόπημα [videos, photo]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: