Μέσα στo «μπούνκερ» του Πούτιν: Οι «κολλητοί» από τα χρόνια της KGB που τον έπεισαν να εισβάλει ύπουλα στην Ουκρανία [videos]

FILE PHOTO: Όλοι στον στενό κύκλο του Πούτιν είναι γνωστοί ως siloviki, ή οι ισχυροί, αλλά αυτή η δυάδα είναι ακόμα πιο κοντά κοντά του. Πρώτος από αριστερά ο Νικολάι Πάτρουσεφ [ο Αλεξάντερ Μπορνίκοφ δεν απεικονίζεται] Screenshot via YouTube




Με βάση ένα νέο βιβλίο για την προετοιμασία και την εκδήλωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι Times του Λονδίνου δημοσιεύουν λεπτομέρειες για το πότε και πώς ελήφθη η απόφαση, ποιοί κι από πότε την ήθελαν και ποιοί από τα μέλη της ρωσικής ελιτ δεν γνώριζαν ούτε καν «πού πάει» το πράγμα…

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πάτρουσεφ και ο αρχηγός της FSB Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ – μέλη του πολύ στενού κύκλου του Πούτιν –  ήταν οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της ένοπλης επέμβασης στην Ουκρανία και οι άνθρωποι οι οποίοι στην πραγματικότητα έπεισαν τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αρχίσει τον πόλεμο, γράφουν οι The Times (Inside Putin’s bunker: how he kept the plan to invade Ukraine secret).

  • Η εφημερίδα δημοσιεύει αποσπάσματα από το υπό έκδοση βιβλίο του δημοσιογράφου Όουεν Μάθιους, το οποίο βασίζεται, όπως υποστηρίζει ο συγγραφέας, μεταξύ άλλων και σε συζητήσεις με Ρώσους παράγοντες που είναι γνώστες της ιστορίας για την προετοιμασία της εισβολής στην Ουκρανία.

Όπως υποστηρίζει ο Μάθιους, ο Πάτρουσεφ, ο Μπόρτνικοφ και άλλοι παράγοντες των σωμάτων ασφαλείας με παρόμοιες απόψεις ήταν πεπεισμένοι ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα «προληπτικό» πλήγμα στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι είναι αναγκαίο για την σωτηρία της Ρωσίας από την δήθεν αυξανόμενη στρατηγική απειλή εκ μέρους της Δύσης.

Δεν υπάρχει Ουκρανία

Ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Βίκτορ Ζόλοτοφ σε συνομιλία που είχε με τον διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού Echo Moskvi, (που έχει ήδη κλείσει) Αλεξέι Βενεντίκτοφ είχε ισχυρισθεί ότι «η Ουκρανία δεν υπάρχει» και αποτελεί απλά έδαφος επί του οποίου περνούν «τα σύνορα μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας».

Μεταξύ αυτών που προετοίμαζαν την εισβολή, εκτός από τον Πάτρουσεφ και τον Μπόρτνικοφ και τον ίδιο τον Πούτιν, αναφέρεται και ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

  • Ωστόσο, ο ίδιος ο Σοϊγκού, σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρονται στο βιβλίο, δεν έπαιζε τον ρόλο του ιδεολόγου, αλλά του εκτελεστή, χωρίς ποτέ να δείξει ότι αμφιταλαντεύεται. Ωστόσο, ως η πιο σημαντική προσωπικότητα στον περίγυρο του Πούτιν αναφέρεται ο Πάτρουσεφ.

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε στην απομόνωση του Ρώσου προέδρου μετά την έναρξη της πανδημίας της Covid-19 και ο κύκλος των ατόμων τους οποίους συμβουλευόταν ο Πούτιν, ο οποίος μειώθηκε σημαντικά, ενώ ο αριθμός των ατόμων που πίστευαν ότι είναι αναγκαίο να τεθεί υπό έλεγχο η Ουκρανία με στόχο να πολεμήσουν τη Δύση άρχισε να γίνεται πλειοψηφία στον κύκλο αυτό.

  • Ως ένα από τα άτομα αυτά αναφέρεται και ο επιχειρηματίας Γιούρι Κοβαλτσούκ.

Η κατ’ αρχήν απόφαση για τον πόλεμο ελήφθη, όπως ισχυρίζεται ο συγγραφέας, στα τέλη του καλοκαιριού του 2021.

Ωστόσο, στον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, είχε τεθεί το καθήκον να προσπαθήσει να επιτύχει από την Δύση μεγάλες υποχωρήσεις, για να αποφευχθεί ο πόλεμος.

Ο ίδιος ο Λαβρόφ, γράφει ο συγγραφέας, ήθελε να επιτύχει την ειρηνική έκβαση της αντιπαράθεσης και ήταν πεπεισμένος ότι και ο Πούτιν ήθελε το ίδιο.

Οι αξιώσεις που πρόβαλε η Ρωσία για τις λεγόμενες εγγυήσεις ασφαλείας, τις οποίες είχε διατυπώσει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τον Δεκέμβριο του 2021, δεν ήταν αποδεκτές από την Δύση.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η εφημερίδα The Times, δυτικοί διπλωμάτες μεταξύ των οποίων και Βρετανοί, ερμήνευαν λανθασμένα αυτές τις αξιώσεις, καθώς θεωρούσαν ότι η Ρωσία θέλει να διεξάγει συνομιλίες και να πείσει την Δύση ότι είναι αναγκαίο να κάνει κάποιου είδους υποχωρήσεις στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού, την στιγμή που στην πραγματικότητα γίνονταν λόγος για ένα τελεσίγραφο.

  • Όπως γράφουν οι The Times η πλειοψηφία των εκπροσώπων της ρωσικής ελίτ, ακόμη και μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δεν γνώριζαν για την απόφαση του Πούτιν να αρχίσει τον πόλεμο έως και την 21η Φεβρουαρίου.

Αναφέρεται επίσης ότι ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, μετά την έναρξη του πολέμου σε ιδιωτική συζήτηση τόνισε ότι στην πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (μεταξύ των οποίων ήταν και ο Λαβρόφ) είπαν ότι η επικείμενη επίθεση στο Κίεβο θα γίνει μετά την συνεδρίαση αυτού του οργάνου (του Συμβουλίου Ασφαλείας) στην οποία θα συζητούνταν η αναγνώριση των λεγόμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ»

Στην ίδια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 21 Φεβρουαρίου- η εφημερίδα The Times-επικαλείται και πάλι τον Πεσκόφ- στα μέλη του είπαν ότι η συνεδρίαση θα μεταδοθεί ζωντανά. Στην πραγματικότητα η συνεδρίαση μεταδόθηκε βιντεοσκοπημένη.

Το διάγγελμα του Πούτιν για την έναρξη της λεγόμενη ‘ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης’, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, μαγνητοσκοπήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου. Την επόμενη τα ξημερώματα, άρχισε η ευρείας κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία.

 

Ποιοί είναι οι δυο ένθερμοι πολεμοχαρείς “πιστοί” του Πούτιν

 

Νικολάι Πατρούσεφ – Γραμματέας Συμβουλίου Ασφαλείας

Screenshot via YouTube

«Ο Πατρούσεφ είναι το “γεράκι των γερακιών”, ο οποίος πιστεύει ότι η Δύση προσπαθεί να κατακτήσει τη Ρωσία εδώ και χρόνια», λέει ο Μπεν Νόμπλ, Αναπληρωτής Καθηγητής Ρωσικής Πολιτικής στο University College του Λονδίνου.

Είναι ένας από τους τρεις πιστούς του Πούτιν που υπηρέτησαν μαζί του από τη δεκαετία του 1970 στην Αγία Πετρούπολη, όταν η δεύτερη πόλη της Ρωσίας ήταν ακόμα γνωστή ως Λένινγκραντ.

Οι άλλοι δύο ισχυροί άνδρες είναι ο αρχηγός της υπηρεσίας ασφαλείας Αλεξάντερ Μπόρτνικοφ και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ξένων πληροφοριών Σεργκέι Ναρίσκιν.

Όλοι στον στενό κύκλο του Πούτιν είναι γνωστοί ως siloviki, ή οι ισχυροί, αλλά αυτή η τριάδα είναι ακόμα πιο κοντά του.

Λίγοι έχουν τόση επιρροή στον πρόεδρο όσο ο Νικολάι Πατρούσεφ.

Όχι μόνο δούλεψε μαζί του στην παλιά KGB κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής εποχής, αλλά τον αντικατέστησε ως επικεφαλής της διάδοχής της οργάνωσης, της FSB, από το 1999 έως το 2008.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, τρεις ημέρες πριν από την εισβολή, ο Πατρούσεφ προώθησε την άποψή ότι ο «συγκεκριμένος στόχος» των ΗΠΑ είναι  η διάλυση της Ρωσίας.

Η συνεδρίαση ήταν ένα εξαιρετικό θεατρικό κομμάτι, που έδειχνε τον πρόεδρο να διευθύνει πίσω από ένα γραφείο καθώς ένας ένας η ομάδα ασφαλείας του πήγαινε σε ένα αναλόγιο και εξέφραζε τη γνώμη του για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών στην Ουκρανία.

Ο Νικολάι Πατρούσεφ πέρασε το τεστ. «Είναι αυτός που δίνει το σύνθημα και υπάρχει μια αίσθηση ότι ο Πούτιν έχει μετακινηθεί προς τις πλέον ακραίες θέσεις  του Πατρούσε», λέει ο Μπεν Νομπλ.

Αλεξάντερ Μπορνίκοφ – Διευθυντής της Υπηρεσίας Ασφαλείας[FSB]

Οι παρατηρητές του Κρεμλίνου λένε ότι ο Πρόεδρος εμπιστεύεται τις πληροφορίες που λαμβάνει από τις υπηρεσίες ασφαλείας περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πηγή και ο Αλεξάντερ Μπόρτνικοφ θεωρείται μέρος του “στενού ιερού” του Πούτιν.

Ένας ακόμη από την KGB του Λένινγκραντ, ο Μπόρτνικοφ ανέλαβε την ηγεσία του αντικαταστάτη της FSB όταν ο Νικολάι Πατρούσεφ προήχθη.

Και οι δύο άνδρες είναι γνωστό ότι είναι κοντά στον πρόεδρο, αλλά όπως επισημαίνει ο Μπεν Νόμπλ: «Δεν μπορούμε να πούμε με απόλυτη σιγουριά ποιος είναι αυτός που ρίχνει τους πυροβολισμούς και ποιος παίρνει την απόφαση ».

Το FSB έχει σημαντική επιρροή σε άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου και έχει ακόμη και τις δικές του ειδικές δυνάμεις.

 

 

 

 

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ- Svoboda.org, thetimes.co.uk

Οι ιππότες της στρογγυλής τραπέζης του Πούτιν: Με αυτούς αποφάσισε και σχεδίασε την εισβολή στην Ουκρανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: