Μεγάλωσαν οι δουλειές της μισθοφορικής Wagner: Άνοιξε υπερπολυτελές σούπερ κέντρο διοίκησης και “στρατιωτικής τεχνολογίας” στην Αγ. Πετρούπολη [photos, videos]

To πολυώροφο υπερπολυτελές Κέντρο Βάγκνερ που εγκαινιάστηκε στην Αγία Πετρούπολη. Photo via Twitter [ΡΗΑ NOVOSTH]




H ρωσική μισθοφορική οργάνωση Wagner  –η κάποτε μυστική ιδιωτική πολιτοφυλακή που ελέγχεται από τον Γεβγκένι Πριγκόζιν στενό συνεργάτη του Πούτιν και βαρύνεται με καταγγελίες για εγκλήματα σε όλο τον κόσμο – άνοιξε ένα κέντρο στρατιωτικής τεχνολογίας στην Αγία Πετρούπολη.

Είναι η πιο πρόσφατη  κίνηση του λεγόμενου “σέφ του Πούτιν”  ο οποίος εμφανίζεται ως δημόσιος επικριτής της κορυφαίας αμυντικής ομάδας του Κρεμλίνου για την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία.

Το άνοιγμα του «Κέντρου Wagner» την Παρασκευή θεωρείται ως ένα ακόμη βήμα από τον Πριγκόζιν να δημοσιοποιήσει τα στρατιωτικά του διαπιστευτήρια και να αναλάβει έναν πιο ενεργό δημόσιο ρόλο στη διαμόρφωση της αμυντικής πολιτικής της Ρωσίας.

  • Το πολυώροφο κτήριο με την γυάλινη πρόσοψη στην Αγία Πετρούπολη δεν θα λειτουργεί μόνο ως διοικητικός κόμβος για την παραστρατιωτική οργάνωση, της οποίας το δημόσιο προφίλ έχει αυξηθεί καθώς αναλαμβάνει έναν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στη στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά θα είναι το σπίτι ενός κόμβου καινοτομίας που θα επωάσει πατριωτικές νεοφυείς επιχειρήσεις.

Η τελευταία αυτή εξέλιξη ακολουθεί πολλά βήματα που έχει κάνει ο Πριγκόζιν για την ενίσχυση του δημόσιου προφίλ του τις τελευταίες εβδομάδες, σε αντίθεση με τα χρόνια που πέρασε λειτουργώντας στη σκιά και αρνούμενος ότι ήταν πίσω από τον Wagner – της αιμοσταγούς οργάνωσης που οι έμμισθοί της δρουν στο πλάι του ρωσικού στρατού στην  Ουκρανία.

Τα εγκαίνια του μεγάλου κτιρίου γραφείων από χάλυβα και γυαλί παρακολούθησαν ένα σύνολο βετεράνων με στρατιωτικές στολές και νέων επαγγελματιών της τεχνολογίας που άκουσαν ομιλίες από εθνικιστές προπαγανδιστές του Κρεμλίνου με βασικό σύνθημα «να γίνει η σπουδαία χώρα μας ακόμα καλύτερη».

Ένα φορτηγό με ζωγραφισμένο πάνω του το σύμβολο Ζ που χρησιμοποιούν οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής στην Ουκρανία, ήταν παρκαρισμένο έξω από το κτίριο.

«Προσκαλούμε startups που ασχολούνται με την πληροφορική, τη βιομηχανική τεχνολογία και εκείνες που αναπτύσσουν νέες ιδέες τις οποίες είναι έτοιμες να εφαρμόσουν στον τομέα της εθνικής άμυνας», δήλωσε η Αναστασία Βασιλέβσκαγια, γραμματέας Τύπου του κέντρου, όπου εκτέθηκαν πολλά αεροσκάφη drone.

«Φυσικά και ενδιαφερόμαστε για έργα που μπορούν να λειτουργήσουν ως υποκατάστατο των εισαγωγών», είπε, αναφερόμενη εμμέσως στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τη Δύση και έχουν καταστήσει απρόσιτη την ξένη τεχνολογία όπλων στη Ρωσία.

«Οι Βαγκνερίτες πετυχαίνουν τους στόχους τους στην πρώτη γραμμή. Θα πετύχουμε τους στόχους μας εδώ», δήλωσε στους The Moscow Times ο Ρουσλάν Οστάσκο,  ένας μπλόγκερ και τηλεοπτικός προπαγανδιστής του Κρεμλίνου που εκπροσωπούσε τον Wagner στα εγκαίνια. «Δυστυχώς, οι στρατιωτικές συγκρούσεις ήταν πάντα η κινητήρια δύναμη πίσω από την τεχνολογική πρόοδο».

Ο Πριγκόζιν έχει κάνει μια σειρά από παρεμβάσεις για τις υποχωρήσεις και ήττες της Ρωσίας  στην λεγόμενη “ειδική επιχείρηση” στην Ουκρανία, ενώνοντας τη φωνή του με τον Τσετσένο πολεμοχαρή ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ στην γελοιοποίηση των  Ρώσων στρατηγών.

Ο Πριγκόζιν, γνωστός ως «σεφ του Πούτιν» επειδή η επιχείρηση τροφοδοσίας του φιλοξενούσε δείπνα στα οποία παρευρέθηκε ο Ρώσος πρόεδρος, επιβεβαίωσε δημόσια για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο ότι ήταν ο ιδρυτής της Wagner .

Η οργάνωση ιδρύθηκε το 2014 για να υποστηρίξει τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, αλλά μετά από χρόνια που καλύπτονταν από μυστικότητα, έχει αναλάβει ολοένα και πιο δημόσιο ρόλο στην εξωτερική πολιτική της Ρωσίας και στην εισβολή στην Ουκρανία.

H Wagner έχει κατηγορηθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία , τη Συρία, τη Λιβύη, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Σουδάν και τη Μοζαμβίκη.

Ο φερόμενος ως συνιδρυτής της ομάδας, Ντμίτρι Ούτκιν, έχει συνδεθεί με την ακροδεξιά και πιστεύεται ότι ονόμασε την ομάδα από τον αγαπημένο συνθέτη του Χίτλερ. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν επιβάλει κυρώσεις στους Πριγκόζιν και Ούτκιν για τον ρόλο τους στη Wagner.

  • Το νέο κτίριο στα ανατολικά της Αγίας Πετρούπολης έχει ζωγραφισμένο το «Wagner» στις περιστρεφόμενες γυάλινες πόρτες του και πάνω από την κύρια είσοδο. Ενώ ο Πριγκόζιν δεν εμφανίστηκε στα εγκαίνια την Παρασκευή, δεκάδες άντρες που φορούσαν στρατιωτική στολή ήταν παρόντες.  

«Η δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου αναμενόταν πολύ καιρό. Το μόνο πράγμα είναι ότι εμφανίστηκε πολύ αργά», είπε ο εθελοντής Αλεξέι Σαβίνσκι, ντυμένος με στολή παραλλαγής. «Αυτό το κέντρο έπρεπε να ανοίξει ένα χρόνο πριν την ειδική στρατιωτική επιχείρηση [την εισβολή στην Ουκρανία]. Άρα είναι δύο χρόνια πίσω από το πρόγραμμα».

 

 

 

Με πληροφορίες από The Moscow Times, The Guardian

Mισθοφόρος της Wagner αποκαλύπτει: Έτσι έστησαν την αιμοσταγή οργάνωση ο Σόιγκου και η FSB * Ο καυγάς με τον Πριγκόζιν και οι έπαινοι του Πούτιν [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: