Με 100 πυραύλους ο Πούτιν βύθισε το Κίεβο στο σκοτάδι: Χωρίς ρεύμα ακόμη και πόλεις της Μολδαβίας [βίντεο]

Πυροσβέστες και μέλη σωστικών συνεργείων επιχειρούν σε μια από τις δυο πολυκατοικίες που επλήγησαν από ρωσικούς πυραύλους. Photo via Twitter




Ελάχιστη ώρα μετά τις πυραυλικές επιθέσεις κατά του Κιέβου, εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εκτόξευσε περίπου 100 πυραύλους εναντίον της Ουκρανίας σήμερα, πλήττοντας πολλές βασικές ενεργειακές υποδομές.

“Περίπου εκατό πύραυλοι εκτοξεύθηκαν (…) από την Κασπία Θάλασσα, τη (ρωσική) περιοχή Ροστόφ” και επίσης “από τη Μαύρη Θάλασσα”, δήλωσε ο Γιούρι Ιγκνάτ στην ουκρανική τηλεόραση, διευκρινίζοντας πως “μέχρι τώρα, δεν έχει καταγραφεί η χρήση επιθετικών drones (μη επανδρωμένων αεροσκαφών)”.

Νωρίς το απόγευμα και λίγο μετά την ομιλία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην σύνοδο κορυφής της G20 και την παρουσίαση της πρότασης του Κιέβου για ειρήνευση, οι Ρώσοι εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Ακούστηκαν τουλάχιστον δυο εκρήξεις, ενώ πυκνός μαύρος καπνός υψώνονταν πάνω από την πόλη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου, από τις πυραυλικές επιθέσεις υπάρχει τουλάχιστον ένας νεκρός ενώ η ενεργειακή κατάσταση στην πόλη περιγφράφεται ως «κρίσιμη».

Μάλιστα ο εθνικός φορέας εκμετάλλευσης δικτύου, Ukrenergo, ανακοίνωσε ότι οι χειρότερες ζημιές σημειώθηκαν στις βόρειες και κεντρικές περιοχές και ότι εφαρμόζονται έκτακτες διακοπές ρεύματος για «όλες τις κατηγορίες καταναλωτών» στο Κίεβο.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν μετά από συναγερμό για αεροπορικές επιθέσεις σε όλη την Ουκρανία, ώρες αφότου ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε μέσω βιντεοκλήσης στους ηγέτες της ομάδας των χωρών της G20 που συναντώνται στο Μπαλί.

Ζελένσκι: Δεν θα τα καταφέρει η Ρωσία

Η Ρωσία «δεν θα επιτύχει τον στόχο της» να καταστρέψει τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον απόηχο των σφοδρών πυραυλικών επιθέσεων.

«Είναι προφανές τι θέλει ο εχθρός. Δεν θα επιτύχει τον στόχο του», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος σε ένα σύντομο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, «85 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν» σήμερα από τον ρωσικό στρατό «κυρίως κατά ενεργειακών υποδομών» της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας απηύθυνε έκκληση στον άμαχο πληθυσμό «να παραμείνει για λίγο στα καταφύγια» επειδή, όπως είπε, «μπορεί να ακολουθήσουν άλλες 20 επιθέσεις». «Εργαζόμαστε πυρετωδώς, θα αποκαταστήσουμε τα πάντα, θα επιβιώσουμε από όλο αυτό», διαβεβαίωσε τους συμπατριώτες του.

Διακοπές ρεύματος και στη Μολδαβία

Στην Μολδαβία άρχισαν να σημειώνονται διακοπές στην ηλεκτροδότηση μετά τις μαζικές πυραυλικές επιθέσεις που πραγματοποίησε η Ρωσία σε πόλεις της Ουκρανίας, μεταδίδουν οι ιστότοποι Agora , TCV Pridnestrovye και Sputnik Moldova.

Σύμφωνα με πληροφορίες των εν λόγω μέσων ενημέρωσης, τέθηκε εκτός λειτουργίας η «εξαγωγική» γραμμή Βουκανέστι –Ισάτσκ, μέσω της οποίας η Μολδαβία εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από την Ρουμανία.

Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σημειώθηκαν στις πόλεις Καχούλ, Σορόκα, Ουνγκένι, Γιέντινετ, Καντεμίρ, Αννένι Νόι, Ρεζίνα και σε μερικές περιοχές της πρωτεύουσας Κισινάου.

Οι δημοσιογράφοι επισημαίνουν ότι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και πτώση της τάσης ενδέχεται να υπάρξουν σε όλη την χώρα. Ταυτόχρονα οι κάτοικοι καλούνται να κλείσουν τις ηλεκτρικές συσκευές.

 

 

 

 

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Κίεβο, Ουκρανία

Χτυπούν ξανά με πυραύλους το Κίεβο οι Ρώσοι: Τουλάχιστον ένας νεκρός και μπλακ άουτ έκτακτης ανάγκης [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: