Κρίσιμη μέρα για το Ηνωμένο Βασίλειο: Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίζει εάν μπορεί να γίνει νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας

File Photo: Η βρετανική σημαία δίπλα στην σκωτσέζικη στο Εδιμβούργο EPA/ANDY RAIN




Σήμερα αποφασίζει το Ανώτατο δικαστήριο εάν το κοινοβούλιο της Σκωτίας έχει την εξουσία να νομοθετήσει για ένα δεύτερο δημοψήφισμα χωρίς την έγκριση του Γουέστμινστερ.

Στις 9.45 τοπική ώρα οι πέντε δικαστές του Ανώτατου δικαστηρίου θα ανακοινώσουν αν η Σκωτία έχει νομικό δικαίωμα να διεξάγει δεύτερο δημοψήφισμα με θέμα ένα ενδεχόμενο νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας μετά το «όχι» του 2014 ενώ η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αντιτίθεται.

Η απόφαση θα έχει σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις τόσο για τις κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, όσο και για τις κυβερνήσεις της Σκωτίας, ανάλογα με την απόφαση.

Μπορεί τελικά να διευθετήσει το ζήτημα της διαδικασίας που έχει ενοχλήσει και τις δύο πλευρές από τότε που το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας έχασε το πρώτο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία το 2014.

Σε περίπτωση που το ανώτατο δικαστήριο αποφανθεί υπέρ της, και με την υποστήριξη για την ανεξαρτησία να κυμαίνεται γύρω στο 50% στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νικόλα Στέρτζον δήλωσε ότι θέλει να διεξαγάγει το επόμενο δημοψήφισμα στις 19 Οκτωβρίου 2023.

Αν καταδικαστεί, η ηγέτης του SNP είπε στο συνέδριο του κόμματός της τον Οκτώβριο ότι δεν θα της άφηνε άλλη επιλογή από το να «υποβάλει την υπόθεση για ανεξαρτησία στον λαό με εκλογές».

Στο δημοψήφισμα του 2014 το 54% είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας της Σκωτίας εκτιμούν ότι το Μπρεξιτ άλλαξε τα δεδομένα, καθώς το 62% των Σκωτσέζων επιθυμούσε η περιοχή τους να επανενταχθεί στην ΕΕ ως ανεξάρτητο κράτος.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Αποφυλακίστηκε με όρους ο «Πάμπλο Εσκομπάρ της Βρετανίας»: Δεν θα έχει πρόσβαση σε WhatsApp και FB Messenger

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: