Κλάματα και απελπισία στις κερκίδες του Μουντιάλ: Οι ιρανοί παίκτες λύγισαν και έψαλλαν τον εθνικό ύμνο μετά τις απειλές των μουλάδων [videos]

Θρηνεί για την υποχώρηση της ιρανικής ομάδας στις πιέσεις της Τεχεράνης screenshot




Οι παίκτες της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ιράν έψαλλαν τον εθνικό ύμνο της χώρας τους πριν από τον αγώνα στο Παγκόσμιο Κύπελλο με την Ουαλία στο Κατάρ σήμερα, κάτι που είχαν αρνηθεί να κάνουν στον πρώτο τους αγώνα. Οι παίκτες του Ιράν φάνηκαν να υποχωρούν από τη διαμαρτυρία τους μετά από πίεση από το ισλαμικό καθεστώς.

Πριν από τη σέντρα τους με την Αγγλία στο πρώτο τους παιχνίδι των ομίλων τη Δευτέρα, οι παίκτες παρέμειναν σιωπηλοί.

Η προηγούμενη άρνησή τους να τραγουδήσουν ήταν ένδειξη αλληλεγγύης με τους διαδηλωτές στη χώρα τους, εκατοντάδες από τους οποίους σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις κυβερνητικές υπηρεσίες ασφαλείας για τον θάνατο της Mahsa Amini – μιας γυναίκας που πέθανε υπό κράτηση αφού συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής της Τεχεράνης .

Ωστόσο, πολλοί Ιρανοί οπαδοί στις εξέδρες εξακολουθούσαν να έχουν συνθήματα που υποστηρίζουν τις διαμαρτυρίες την Παρασκευή, εφιστώντας ιδιαίτερη προσοχή στα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στα δεινά των γυναικών.




Επιθετικοί οι οπαδοί της Τεχεράνης

Οι αρχές του Κατάρ εξέφρασαν ιδιαίτερη ανησυχία με μια ιρανή, η οποία είχε βάψει το πρόσωπό της λευκό – με αιματηρά δάκρυα να κυλούν από τα μάτια της. Κράτησε ψηλά μια φανέλα ιρανικού ποδοσφαίρου που έγραφε το όνομα της Mahsa Amini και τον αριθμό 22 – την ηλικία της όταν πέθανε.

Έξω από το στάδιο, οι Ιρανοί οπαδοί φώναζαν: «Ελευθερία για το Ιράν, Όχι στην Ισλαμική Δημοκρατία» – μια ευθεία επίπληξη της θεοκρατικής κυβέρνησης και της κοινωνίας του Ιράν, όπου οι γυναίκες δεν απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους άντρες συμπολίτες τους.

Οι αξιωματούχοι της αστυνομίας του Κατάρ διαφώνησαν επίσης με τους οπαδούς που κυμάτιζαν ιρανικές σημαίες με μαύρους σταυρούς, κατασχώντας τις κατά την είσοδό τους στο στάδιο Ahmad Bin Ali.

Οι εικόνες φάνηκαν να δείχνουν την αστυνομία να ζητά από τους οπαδούς να αφαιρέσουν τις σημαίες

Οι σημαίες φαινόταν να είναι περσικές προεπαναστατικές σημαίες του Ιράν.

Άλλοι φορούσαν πουκάμισα με το σύνθημα του κινήματος διαμαρτυρίας της χώρας, «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία».

Oταν, στην πρώτη τους εμφάνιση οι ιρανοί παίκτες δεν έψαλαν τον εθνικό ύμνο

Όμως, μικρά πλήθη Ιρανών ανδρών, που φαίνονται να υποστηρίζουν το καθεστώς της χώρας τους, φώναξαν θυμωμένα «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν» σε γυναίκες που έδιναν συνεντεύξεις για τις διαδηλώσεις σε ξένα μέσα ενημέρωσης έξω από το γήπεδο.

Ο αγώνας με φωνές ξέσπασε έξω από το σημείο ελέγχου ασφαλείας, πριν ξεκινήσει ο ποδοσφαιρικός αγώνας. Η μία πλευρά φώναζε «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία» και άλλες φώναζαν «Η Ισλαμική Δημοκρατία».

Πολλές γυναίκες στριμώχθηκαν εμφανώς καθώς οι υποστηρικτές της ιρανικής κυβέρνησης τις περικύκλωσαν με εθνικές σημαίες και τις βιντεοσκοπούσαν στα τηλέφωνά τους.

Μια 35χρονη γυναίκα με το όνομα Maryam, η οποία όπως και άλλοι οπαδοί του Ιράν αρνήθηκε να δώσει το επώνυμό της φοβούμενη τα αντίποινα της κυβέρνησης, άρχισε να κλαίει καθώς φωνάζοντας, άντρες που χτυπούσαν κόρνες την περικύκλωσαν και κινηματογράφησαν το πρόσωπό της από κοντά. Στο πρόσωπό της είχε ζωγραφίσει τις λέξεις «Woman Life Freedom».

Μια άλλη γυναίκα με το όνομα Βάνια, 21 ετών, που ζει στο Κατάρ, είπε ότι φοβόταν να επιστρέψει στο Ιράν μετά από όσα βίωσε έξω από το στάδιο την Παρασκευή. «Πραγματικά φοβάμαι για την ασφάλειά μου εδώ», είπε.

Μια ομάδα οπαδών που φορούσαν καπέλα με το όνομα του Ιρανού πρώην ποδοσφαιριστή Βόρια Γκαφόρι, ο οποίος συνελήφθη στο Ιράν την Πέμπτη, είπε ότι τους έκλεψαν τα καπέλα υποστηρικτές της κυβέρνησης.

«Είναι προφανές ότι ο αγώνας είχε γίνει πολύ πολιτικοποιημένος αυτή την εβδομάδα. Μπορείτε να δείτε ανθρώπους από την ίδια χώρα που μισούν ο ένας τον άλλον», είπε ο Μουσταφά, ένας 40χρονος θαυμαστής του Ιράν. «Νομίζω ότι η σύλληψη του Βόρια επηρέασε επίσης πολύ την κοινωνία στο Ιράν».

Ορισμένοι αντικυβερνητικοί οπαδοί κουνούσαν ταμπέλες για να υποστηρίξουν το κίνημα διαμαρτυρίας στον πρώτο αγώνα του Ιράν εναντίον της Αγγλίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν οι παίκτες αρνήθηκαν να τραγουδήσουν.

Η αναταραχή στο Ιράν πυροδοτήθηκε από τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini τον Σεπτέμβριο. Η Mahsa Amini σκοτώθηκε υπό την κράτηση της αστυνομίας ηθικής της χώρας. Αρχικά επικεντρώθηκε στο κρατικό χιτζάμπ, ή μαντίλα, για τις γυναίκες, αλλά έκτοτε μετατράπηκε σε μια από τις πιο σοβαρές απειλές για την Ισλαμική Δημοκρατία από τα χαοτικά χρόνια που ακολούθησαν την ίδρυσή της.

Mε πληροφορίες από dailymail.co.uk
Ελλάδα Αθήνα 

Οι μουλάδες απειλούν με τιμωρία τους παίκτες της εθνικής που δεν έψαλλαν τον ύμνο του Ιράν στην πρεμιέρα του Μουντιάλ [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: