«Κιβωτός του Κόσμου»: Πρώην φιλοξενούμενος στη δομή της Χίου επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του 19χρονου * «Μου έλεγε ‘’γιατί σε μένα;’’»

FILE PHOTO: Αποψη των εγκαταστάσεων της “Κιβωτού του Κόσμου”. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Την ανάγκη να μιλήσει και να μοιραστεί με κάποιο τρίτο πρόσωπο αυτά που ζούσε στη δομή, φαίνεται, πως είχε ο 19χρονος, που τις τελευταίες ημέρες έχει προχωρήσει σε καταγγελίες για καταστάσεις, που έζησε στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Τις καταγγελίες του τις διαβεβαιώνει συνομήλικός του, που το καλοκαίρι του 2021 έγινε και αυτόπτης μάρτυρας στη δομή της Κιβωτού στη Χίο, στην «Κιβωτό του Αιγαίου».

Σε επικοινωνία που είχε μαζί με τον δεύτερο η ΕΡΤ, η πρώτη αντίδραση ήταν να ρωτήσει πώς βρήκαν το κινητό του τηλέρωνο. Μετά από ώρες επικοινώνησε εκείνος με τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ, λέγοντας χαρακτηριστικά Δεν ήξερα αν ήταν κάποιος από την «Κιβωτό», μας λέει.

«Είμαι τυχερός, δεν ήμουν από τα παιδιά που ήμουν τόσο κοντά σε αυτά τα άτομα», σημειώνει. Ο ίδιος δεν είχε την εμπειρία που έζησε ο 19χρονος. Τον γνώριζε αρκετά χρόνια, έτυχε όμως πέρυσι το καλοκαίρι να δει και σκηνές. Για τις οποίες του μίλησε και ο 19χρονος που έκανε την καταγγελία.

“Μου έλεγε «γιατί σε μένα;»”, θυμάται. Μου έχει πει πράγματα που δεν θα ήθελα να αναφερθώ…».

Όπως διαβάζουμε στο ertnews.gr,  ο νεαρός δήλωσε ότι στη θέση του 19χρονου, ξέρει ακόμα ένα παιδί. Δεν ξέρει όμως αν έχει γίνει άλλη καταγγελία.

«Αυτό που είχα παρατηρήσει είναι ότι επρόκειτο για παιδιά που είχαν ανάγκη τη δομή. Υπήρχαν ωφέλειες της οικογένειας από τη δομή», σχολιάζει.

Σχετικά με κακοποιητικές συμπεριφορές, ο νεαρός μίλησε με καλά λόγια για το κλίμα που επικρατούσε στη Χίο, συγκρίνοντάς το και με την Καλαμάτα.

Στην συνέχεια σημείωσε πως υπάρχουν δύο – τρία παιδιά που ήταν  από μικρά ήταν στην Κιβωτό και σήμερα συνεχίζουν από θέση ευθύνης στην οργάνωση. “Κάποια παιδιά επιλέγουν μετά την ενηλικίωσή τους να μείνουν. Τα περισσότερα θέλουν να φύγουν”, είπε.

«Εχουν γίνει στελέχη. Αυτά τα παιδιά έχουν περάσει δυσκολίες. Δεν έχουν περάσει φυσιολογικές συνθήκες και έχουν χειροδικήσει σε άλλα παιδιά. Τουλάχιστον 4 παιδιά έχουν δεχθεί ξυλοδαρμό. Ένα παιδί στο Βόλο, με την υπόθεση των χρημάτων. Άλλα τρία παιδιά που πήραν από την Καλαμάτα, που επειδή έπαιξαν στοίχημα και κάπνιζαν τα πήγαν στην Αθήνα, όπου έγινε ότι έγινε…», μας λέει.

Κάνει λόγο επίσης για ένα κορίτσι που είχε φύγει λίγο καιρό πριν από τη δομή της Χίου και που είχε βοηθήσει τον 19χρονο να βρει το θάρρος και να μιλήσει.
Μετά τις καταγγελίες του 19χρονου, συναντήθηκαν. «Είναι πολύ αγχωμένος και στρεσαρισμένος… φοβισμένος μην του συμβεί κάτι», είπε.

Η ΕΡΤ προσπάθησε να επικοινωνήσει με εργαζόμενους από τη δομή της Κιβωτού» στη Χίο, ωστόσο, η απάντηση ήταν πως δεν ήθελαν να κάνουν κανένα σχόλιο καθώς αυτή τη στιγμή προέχει η προστασία των παιδιών που φιλουξενούνται στη δομή.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Αστείοι και επικίνδυνοι: Κολώνες της ΔΕΔΔΗΕ ακριβώς στη μέση φρεσκο-ασφαλτοστρωμένου δρόμου στο δήμο Ήλιδας στην Ηλεία [photos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: