Ο Χριστοδουλίδης στα κατεχόμενα, ο Αβέρωφ στο μνημόσυνο Κληρίδη: Επιταχύνουν τις εκστρατείες οι υποψήφιοι Πρόεδροι

Ο προεδρικός υποψήφιος Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε τα κατεχόμενα τα Μαρωνίτικα χωριά. Φωτογραφία από το Επιτελείο του




Ανάβουν ξανά τις μηχανές και βάζουν μπρος τα εκλογικά επιτελεία με στόχο να καλύψουν το χαμένο έδαφος στην προεκλογική, γράφει οσυνάδελφος Φρίξος Δαλίτης στον Φιλελεύθερο.

Το διάστημα αυτό μέχρι και τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντικό για τα κομματικά στρατηγεία, όσον αφορά το οργανωτικό τους κομμάτι.

Η περίοδος αυτή είναι ουσιαστικά το χρονικό σημείο όπου αυξάνεται το ενδιαφέρον του εκλογικού σώματος. Είναι επίσης η περίοδος που μεγάλο μέρος των πολιτών -που μέχρι στιγμής ήταν αναποφάσιστο- λαμβάνει τις αποφάσεις του ως προς τις επιλογές που έχει ενώπιον του.

Σε αυτές τις ομάδες ατόμων, αλλά και σε «δυσαρεστημένους» ψηφοφόρους είναι που επικεντρώνεται η προσοχή των οργανωτικών επιτελείων.

Περιοδεία Χριστοδουλίδη στα μαρωνίτικα χωριά

Ο κ. Χριστοδουλίδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και μέλη του επιτελείου του, παρακολούθησε τη θεία λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου στον Κορμακίτη, της οποίας προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου Σελίμ Σφέιρ.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, τον κ. Χριστοδουλίδη υποδέχθηκαν στην αίθουσα του Κοινοτικού Συμβουλίου ο εκτελών χρέη κοινοτάρχη Κορμακίτη Βαλεντίνος Κουμέτος, ο εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Μούσας, εγκλωβισμένοι και επανεγκατασταθέντες, με τους οποίους ο κ. Χριστοδουλίδης συζήτησε για ζητήματα που απασχολούν τη μαρωνιτική κοινότητα ευρύτερα, με ιδιαίτερη έμφαση τα κατεχόμενα χωριά.

Απευθυνόμενος προς τους εγκλωβισμένους, ο κ. Χριστοδουλίδης τους ευχαρίστησε για τη δύναμη, τον ηρωισμό και το θάρρος που επέδειξαν όλα αυτά τα χρόνια παραμένοντας στις πατρογονικές τους εστίες μετά την τουρκική εισβολή, θέτοντας τις βάσεις ώστε σήμερα να μετρούν τα μαρωνίτικα χωριά πέραν των διακόσιων επανεγκατασταθέντων, οι οποίοι επέστρεψαν στα χωριά τους, αξιοποιώντας και τα σχετικά σχέδια που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση, δίδοντας πνοή και ελπίδα και διατηρώντας το ελληνικό στοιχείο στα κατεχόμενα.

Σημείωσε την ανάγκη επαναλειτουργίας του δημοτικού σχολείου στον Κορμακίτη, αλλά και ενίσχυσης κινήτρων τα οποία θα διευκολύνουν τη διαβίωση των επανεγκατασταθέντων και θα λειτουργήσουν υποβοηθητικά για περισσότερα νεαρά ζευγάρια να επιστρέψουν στα χωριά τους.

Ο κ. Χριστοδουλίδης και η συνοδεία του, επισκέφθηκαν επίσης την εκκλησία της Παναγίας του Κορμακίτη και τον ιερό ναό του Τιμίου Σταυρού στην Καρπάσια, όπου έγινε δεκτός από  τον πάτερ Αντουάν Σούκαρ, ο οποίος τον ξενάγησε στην ιστορική εκκλησία του 13ου αιώνα.

Περπάτησε στους δρόμους του χωριού και συζήτησε με τους κατοίκους για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, καθώς και τρόπους αντιμετώπισής τους.

Ο Αβέρωφ εκμεταλλεύθηκε το μνημόσυνο του Γλαύκου Κληρίδη

Το μνημόσυνο του ιδρυτή και επίτιμου προέδρου του ΔΗΣΥ Γλαύκου Κληρίδη, έδωσε χθες την ευκαιρία για νέα μηνύματα από πλευράς Πινδάρου ενόψει προεκλογικής, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να στέλνει ξανά μήνυμα ενότητας της Παράταξης και την Καίτη Κληρίδου να καλεί τους συναγερμικούς σε ψήφο προς τον υποψήφιο του κόμματος.

Την υπόσχεση πως «θα μείνουμε αταλάντευτοι» στις αρχές και τις αξίες για τις οποίες ο Γλαύκος Κληρίδης ίδρυσε τον Δημοκρατικό Συναγερμό το 1976, έδωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε δηλώσεις, μετά το ένατο μνημόσυνο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Νεοφύτου είπε ακόμη πως η ενότητα του ΔΗΣΥ «εγγυάται την σταθερή και ασφαλή πορεία του τόπου μας».

Το μνημόσυνο πραγματοποιήθηκε στον ιερό ναό Της Του Θεού Σοφίας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου, Υπουργών, κρατικών και πολιτειακών αξιωματούχων και βουλευτών και αξιωματούχων του ΔΗΣΥ.

«Ο Γλαύκος Κληρίδης το 1976 ίδρυσε τον ΔΗΣΥ πάνω σε τέσσερις αρχές και αξίες. Τον αγώνα για επανένωση του τόπου, για τον ευρωπαϊκό και δυτικό προσανατολισμό της χώρας μας, μια ελεύθερη και δυνατή οικονομία και αξιοπρεπείς πολίτες», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας πως «είναι αυτές τις αρχές και τις αξίες που υπηρετούμε και σήμερα».

Όπως πρόσθεσε, «σήμερα στο ένατο μνημόσυνο από θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη δίνουμε μία υπόσχεση, πως θα μείνουμε αταλάντευτοι στις αρχές και τις αξίες για τις οποίες ίδρυσε τον ΔΗΣΥ».

«Ο ΔΗΣΥ θα είναι απέναντι και από σκέψεις για διχοτόμηση ή παράταση του στάτους κβο, ο ΔΗΣΥ θα είναι απέναντι από αντιευρωπαϊκές δυνάμεις και θα είναι απέναντι από αυτούς που θέτουν σε κίνδυνο τα γερά θεμέλια της οικονομίας», είπε.

Την ενότητα του ΔΗΣΥ πρόταξαν Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Καίτη Κληρίδη ενόψει των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου και κάλεσαν τον κόσμο του κόμματος να στηρίξει τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, έχοντας στο πλάι του τον Αβέρωφ Νεοφύτου, στα γραφεία του κόμματος όπου μετέβησαν μετά το μνημόσυνο του Γλαύκου Κληρίδη, είπε ότι αυτό που θα αποτελούσε τιμή για τον ιδρυτή της παράταξης δεν είναι απλώς η αναφορά στα γνωστά ηγετικά χαρακτηριστικά του.

«Η τιμή θα αποδοθεί μόνο αν κρατήσουμε αυτή την παράταξη που ίδρυσε ενωμένη, ισχυρή, σοβαρή, όπως την ήθελε ο αείμνηστος. Μόνο έτσι μπορεί να θεωρηθεί ότι πράξαμε το καθήκον μας απέναντι σε έναν μεγάλο, δημόσιο άντρα, σε έναν γνήσιο πατριώτη, σε έναν άνθρωπο που υπήρξε μια από τις ηγετικότερες φυσιογνωμίες του τόπου μας».

Από την πλευρά της η Καίτη Κληρίδη δήλωσε ότι το καλύτερο μνημόσυνο για τον πατέρα της θα είναι να μείνει ενωμένος ο Δημοκρατικός Συναγερμός. «Ενωμένος και δυνατός. Αυτό ζητώ από όλους τους Συναγερμικούς. Να ψηφίσουν τον υποψήφιο του κόμματος. Αυτό θα ήθελε ο πατέρας μου. Αυτό οφείλουμε στη μνήμη του», κατέληξε.

«Δεν υπολόγισε ποτέ το προσωπικό κόστος»

Σε επιμνημόσυνο λόγο του, ο Τάκης Κληρίδης, υπουργός Οικονομικών κατά τη διακυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη, αναφέρθηκε στο έργο του πρώην Προέδρου και ειδικά στην απόφαση για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ «χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις».

Όπως είπε, ο Γλαύκος Κληρίδης «το προσωπικό κόστος δεν το υπολόγισε ποτέ, προκειμένου να υπηρετήσει την πατρίδα, έτοιμος».

«Η μνήμη μάς υπαγορεύει σήμερα ότι χρειαζόμαστε τους μεγάλους ηγέτες, αυτούς που μπορούν να εμπνεύσουν το λαό και να τον οδηγήσουν σε ευημερία και κοινωνικό πρόοδο, ηγέτες που έδειξαν και απέδειξαν τις ικανότητές τους στα δύσκολα, ηγέτες που τολμούν και δεν φοβούνται το κόστος των οδυνηρών αποφάσεων, ηγέτες που ξεκάθαρα πασχίζουν για το καλό της πατρίδας μας, ηγέτες που ακολουθούν τις παρακαταθήκες του Γλαύκου Κληρίδη», είπε.

Περιοδεία Δημητριάδη στην Τεμπριά 

Στην Τεμπριά βρέθηκε χθες ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος Αχιλλέας Δημητριάδης, στην κοινωνική εκδήλωση ευαισθητοποίησης του Δικτύου Κοινωνικής Στήριξης Ορεινών Περιοχών με τίτλο «Είμαι Δίπλα σου», όπου έγινε αιμοδοσία και ενημέρωση για δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων.

Σε σύντομες δηλώσεις του ο κ. Δημητριάδης σημείωσε ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις «αναδεικνύουν την ανάγκη πρόσβασης στις ορεινές μας περιοχές και αξιοποίησής τους, διότι είναι πραγματικά ένα διαμάντι στη χώρα μας».

‘Ηταν, είπε, μια «θαυμάσια εκδήλωση» για διαφώτιση για την ανάγκη για αιμοδοσία, δωρεά οργάνων και οδική ασφάλεια

Τον κ. Δημητριάδη, ο οποίος συναντήθηκε με τον κοινοτάρχη Τεμπριάς Λευτέρη Πολυδώρου, συνόδευαν και μέλη του Πολιτικού του Γραφείου.

Με πληροφορίες από philenews.com 
Κύπρος Λευκωσία 

Τριμερής συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου στο Κάιρο για θέματα διαφθοράς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: