Καναδάς: Επέλαση ιών μετά τα lockdown της Covid σαρώνει παιδιά και βρέφη εξαφανίζοντας αναλγητικά και παυσίπονα από τα ράφια

Στιγμιότυπο από βίντεο




Περισσότερα από ένα εκατομμύριο μπουκάλια παιδικών παυσίπονων και αναλγητικών θα κυκλοφορήσουν στα ράφια του Καναδά την επόμενη εβδομάδα, φέρνοντας ανακούφιση στους Καναδούς γονείς που για μήνες αντιμετώπιζαν έλλειψη τέτοιων σκευασμάτων (ιβουπροφαίνη και ακεταμινοφαίνη)

Η έλλειψη συνδυάστηκε με μια ασυνήθιστη επέλαση ιών, όπως ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV).  Σημειωτέον: Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός ή RSV είναι ένας πολύ κοινός ιός της βρεφικής και παιδικής ηλικίας. Ο RSV προσβάλλει όλα σχεδόν τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 2-3 ετών. Μπορεί να προκαλέσει πνευμονία και είναι το σημαντικότερο αίτιο βρογχιολίτιδας τον πρώτο χρόνο ζωής του μωρού.

Η εισαγόμενη προμήθεια θα δοθεί σε νοσοκομεία, φαρμακεία και λιανοπωλητές.


Ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος Δρ Σουπρίγια Σάρμα είπε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι η υπηρεσία υγείας του Καναδά διερευνά «όλους τους τρόπους» που είναι διαθέσιμοι για την καταπολέμηση του ελλείμματος.

«Ενώ οι ελλείψεις φαρμάκων συνεχίζουν να γίνονται πρωτοσέλιδα, εργαζόμαστε ακούραστα στα παρασκήνια για να τις τερματίσουμε», είπε.

Οι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι εργάζονται για να εξασφαλίσουν προμήθειες φαρμάκων από το εξωτερικό, χωρίς να πουν πόσα σκευάσματα θα παραγγελθούν και πότε θα έφταναν οι αποστολές στους Καναδούς.

Τα άδεια ράφια των φαρμακείων από φάρμακα για παιδιά που καταπολεμούν τον πυρετό έχουν προκαλέσει ανησυχία και οργή σε γονείς.

Η ανησυχία επιδεινώθηκε από την πρόσφατη αύξηση των ιογενών λοιμώξεων μεταξύ των παιδιών, κυρίως της γρίπης, του RSV και του Covid, που έρχεται πριν από τη χειρότερη περίοδο της γρίπης.

«Η εποχή του αναπνευστικού ιού είναι πάντα δύσκολη ούτως ή άλλως, και φέτος φαίνεται να είναι ακόμη χειρότερη από το συνηθισμένο», δήλωσε η Kelly Grindrod, αδειούχος φαρμακοποιός και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Waterloo.

Οι περιορισμοί της Covid βοήθησαν να κρατηθούν μακριά πολλοί ιοί. Τώρα όμως, μεγάλος αριθμός παιδιών εξετέθησαν σε αυτούς τους αναπνευστικούς ιούς ταυτόχρονα.

Η έλλειψη φαρμάκων έχει επίσης δημιουργήσει πρόσθετο άγχος σε ένα ήδη τεταμένο σύστημα υγείας, όπου τα δωμάτια επειγόντων περιστατικών και οι μονάδες εντατικής θεραπείας ξεπερνούν τα όρια της αντοχής τους.

«Το παιδιατρικό σύστημα χτυπιέται πολύ σκληρά», δηλώνει είπε ο Δρ Γκρίντροντ. «Και βρισκόμαστε ακόμα μόλις στον Νοέμβριο… ».

Με πληροφορίες από ΒBC

Βομβαρδισμοί των Ρώσων στην Ουκρανία: «Οι μισές ενεργειακές υποδομές δεν λειτουργούν»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: