Εισέβαλε στην Ουκρανία, έζησε τις σφαγές της Μπούτσα, λιποτάκτησε: Ρώσος στρατιώτης θέλει να καταθέσει σε διεθνές δικαστήριο για τον εγκληματικό πόλεμο

FILE PHOTO: Ο 27χρονος Τσιμπρίν διέφυγε από την Ουκρανία κρυμμένος σε φορτηγό για προμήθειες. Photo via Twitter@MartinGenier




Mέλος των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας που συμμετείχε στην εισβολή στην Ουκρανία και η μονάδα του κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στην μαρτυρική πόλη Μπούτσα όπου εντοπίστηκαν μαζικοί τάφοι βασανισμένων και εκτελεσμένων αμάχων,  ζήτησε πολιτικό άσυλο μετά την άφιξή του στη Μαδρίτη, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian.

Ο 27χρονος Νικίτα Τσιμπρίν, είπε ότι πέρασε περισσότερους από τέσσερις μήνες στην Ουκρανία ως μέρος της 64ης  Ταξιαρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκιοφόρων Φρουρών, μιας μονάδας που κατηγορείται για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην περιοχή της Μπούτσα έξω από το Κίεβο, τον περασμένο Μάρτιο.

Ο Τσιμπρίν προσγειώθηκε στην ισπανική πρωτεύουσα την περασμένη Τρίτη και κρατούνταν στο κέντρο μετανάστευσης του αεροδρομίου.

Σε τηλεφωνική συνέντευξη από το αεροδρόμιο το απόγευμα της Τετάρτης, ο Τσίμπριν αρνήθηκε ότι εμπλέκεται στα καταγγελλόμενα εγκλήματα πολέμου της μονάδας του, λέγοντας ότι δεν πυροβόλησε «ούτε μια φορά» ενώ βρισκόταν στην Ουκρανία.

Δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να καταθέσει σε διεθνές δικαστήριο για τις εμπειρίες του στην Ουκρανία. «Δεν έχω τίποτα να κρύψω», είπε. «Πρόκειται για έναν εγκληματικό πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία . Θέλω να κάνω ό,τι μπορώ για να το σταματήσω».

Ο Τσιμπρίν είπε ότι αποφάσισε να φύγει από τη Ρωσία αφού εγκατέλειψε τη μονάδα του στην Ουκρανία τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με όσα διηγείται ο Τσιμπρίν, ανακοίνωσε στους διοικητές του την αντίθεσή του στον πόλεμο στις 24 Φεβρουαρίου, την πρώτη ημέρα της εισβολής. Του αφαίρεσαν τον βαθμό του ως μηχανικού του στρατού αφότου μίλησε ανοιχτά και στη συνέχεια του ανατέθηκε η εκτέλεση χειρωνακτικών εργασιών.

  • «Με απείλησαν ότι θα με φυλακίσουν. Στο τέλος, οι διοικητές μου αποφάσισαν να με χρησιμοποιήσουν ως καθαριστή και φορτωτή. Βρέθηκα μακριά από το πεδίο της μάχης», είπε για τον καιρό που πέρασε στην Ουκρανία.

Ο Guardian δεν μπόρεσε να επαληθεύσει όλες τις λεπτομέρειες της ιστορίας του Τσιμπερίν από ανεξάρτητες πηγές.

Ο Τσιμπρίν παρουσίασε έγγραφα και φωτογραφίες που δείχνουν ότι βρισκόταν στην 64η  Ταξιαρχία Μηχανοκίνητων Τυφεκιοφόρων Φρουρών στην Ουκρανία.

Ο Μαξίμ Γκρεμπενιούκ, δικηγόρος που διευθύνει την οργάνωση υπεράσπισης Στρατιωτικού Διαμεσολαβητή με έδρα τη Μόσχα, είπε ότι ο Τσιμπρίν επικοινώνησε μαζί του το καλοκαίρι και δήλωσε την αντίθεσή του σε αυτό που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και την επιθυμία του να μην πολεμήσει στην Ουκρανία.

Ο Τσιμπρίν είναι ο δεύτερος Ρώσος στρατιωτικός που έχει γίνει γνωστό ότι εγκατέλειψε τη χώρα αφού συμμετείχε στην εισβολή.

Τον περασμένο Αύγουστο, ο Guardian πήρε συνέντευξη από τον Πάβελ Φιλάτιεφ,  έναν πρώην αλεξιπτωτιστή που έφυγε από τη Ρωσία αφού γραπτώς και δημόσια επέκρινε τον πόλεμο.

Δεν πίστευα ότι θα μπλέξω με τον πόλεμο

Γεννημένος στο Γιακούτσκ της ανατολικής Σιβηρίας, ο Τσιμπρίν εντάχθηκε στον ρωσικό στρατό το καλοκαίρι του 2021. «Δεν πίστευα ότι θα εμπλακώ σε κανέναν πόλεμο», είπε, αναφέροντας τις οικονομικές δυσκολίες ως τον λόγο πίσω από την απόφασή του να καταταγεί στον στρατό.

Ο Τσιμπρίν είπε ότι εισέβαλε για πρώτη φορά στην Ουκρανία με τη μονάδα του στις 24 Φεβρουαρίου, διασχίζοντας τα σύνορα της Λευκορωσίας. «Δεν είχαμε ιδέα ότι θα πολεμούσαμε στην Ουκρανία», είπε. «Όλοι μας ξεγέλασαν».

Σύμφωνα με τον Τσιμπρίν, πέρασε τον πρώτο μήνα της εισβολής στο χωριό Λιπίβκα,  δυτικά του Κιέβου. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, η ταξιαρχία του Τσιμπρίν κατηγορείται ότι εκτέλεσε αμάχους στην Μπούτσα και στην Αντριέβκα, δύο χωριά κοντά στη Λίπιβκα.

Ο ρωσικός ιστότοπος ερευνών iStories δημοσίευσε στο παρελθόν την ομολογία ενός στρατιώτη που ήταν μέλος της μονάδας του Τσιμπρίν, ο οποίος παραδέχτηκε στην κάμερα ότι πυροβόλησε και σκότωσε έναν άμαχο στην ουκρανική πόλη Αντριίβκα, κοντά στην Λιπίβκα.

Αφού οι Ουκρανοί αξιωματούχοι προσδιόρισαν την 64η Ταξιαρχία Μηχανοκίνητων Τυφεκιφόρων ως τη μονάδα που είχε καταλάβει την Μπούτσαα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν της απένειμε τον τιμητικό τίτλο των «φρουρών» και επαίνεσε τη μονάδα για τον «μεγάλο ηρωισμό και το θάρρος της».!!!

Ο Τσιμπρίν  υποστήριξε ότι δεν είδε πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Λιπίβκα, αλλά είπε ότι η μονάδα του λεηλατούσε τακτικά σπίτια της Ουκρανίας. «Λεηλάτησαν ό,τι υπήρχε. Πλυντήρια, ηλεκτρονικά, τα πάντα», είπε.

Πρόσθεσε ότι υπήρχαν «ευρέως διαδεδομένες φήμες» μεταξύ των συντρόφων του ότι μέλη της μονάδας του εμπλέκονταν σε σεξουαλική βία και δολοφονίες αμάχων. Ο ΟΗΕ έχει ανακοινώσει ήδη ότι η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει βιασμό και σεξουαλική βία ως μέρος της «στρατιωτικής στρατηγικής» της στην Ουκρανία.

Έφυγε κρυμμένος σε φορτηγό για προμήθειες

Τα ρωσικά στρατεύματα αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν από τα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας τον Μάρτιο. Ο Τσιμπρίν είπε ότι η μονάδα του στάλθηκε στην Μπουχάιβκα, μια πόλη στη βορειοανατολική περιοχή του Χάρκοβου.

Περιέγραψε το ηθικό στη μονάδα του καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην Ουκρανία ως «εξαιρετικά χαμηλό», επιβεβαιώνοντας εκτενείς αναφορές των μέσων ενημέρωσης που παρουσίαζαν τον ρωσικό στρατό να μαστίζεται από προβλήματα ηθικού.

«Όλοι προσπάθησαν να βρουν τρόπους να φύγουν από το στρατό. Αλλά οι διοικητές μας θα μας απειλούσαν να μας πυροβολήσουν αν εγκαταλείψουμε».

Είπε ότι στις 16 Ιουνίου κατάφερε να διαφύγει από την Ουκρανία κρυμμένος μέσα σε ένα φορτηγό που κατευθυνόταν στη Ρωσία για να παραλάβει προμήθειες τροφίμων.

Μετά από αρκετό καιρό, επικοινώνησε με το δίκτυο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Gulagu.net, το οποίο βοήθησε τον Τσιμπρίν να φύγει από τη Ρωσία νωρίτερα αυτό το μήνα.

  • Ο Βλαντιμίρ Οσέτσκιν,  επικεφαλής του Gulagu.net, επιβεβαίωσε ότι η οργάνωσή του βοήθησε τον Τσιμπρίν να φύγει από τη Ρωσία.

Ο Τσιμπρίν είπε ότι ελπίζει να λάβει πολιτικό άσυλο στην Ισπανία , αναφέροντας ότι η δημόσια αντίθεσή του στον πόλεμο αποτελεί κίνδυνο για την ζωή του εάν σταλεί πίσω στη Ρωσία.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Τσιμπρίν απεγκλωβίστηκε από το κέντρο μετανάστευσης του αεροδρομίου στη Μαδρίτη. Είπε ότι θα τοποθετηθεί σε ένα προσωρινό καταφύγιο για πρόσφυγες στην ισπανική πρωτεύουσα καθώς οι αρχές θα προχωρήσουν στην εξέταση της αίτησής του για άσυλο.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Ισπανίας αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση, επικαλούμενος τους διεθνείς κανόνες προστασίας και τον κίνδυνο πιθανής δίωξης των αιτούντων.

Με πληροφορίες από The Guardian

 

Κατόπιν εορτής: Ο Σόιμπλε αναθεωρεί για τη Ρωσία-“Δε θέλαμε να δούμε την πραγματικότητα”*Βολές κατά Μέρκελ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: