Ήρθε η λυπητερή του Brexit και του Τζόνσον: Γιγάντιες αυξήσεις φόρων και μειώσεις σε δαπάνες στη Βρετανία * 7% πτώση βιοτικού επιπέδου

O υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ αναχωρεί για το κοινοβούλιο όπου παρουσίασε τις φθινοπωρινές κατευθυντήριες γραμμές για την Οικονομία. EPA, ANDY RAIN




Ένα τεράστιο σοκ δέχθηκε η κοινωνία του Ηνωμένου Βασιλείου σήμερα, καθώς ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε αυξήσεις φόρων δεκάδων δισεκατομμυρίων και αντίστοιχες περικοπές δαπανών, σε ένα ακόμη σχέδιο διάσωσης της οικονομίας η οποία μαστίζεται πλέον από την επιλογή του Brexit, τους ολέθριους πειραματισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και την διεθνή ενεργειακή κρίση.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ και ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχουν δηλώσει ότι θα αποκαταστήσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη στη Βρετανία μετά την αποτυχία του πειράματος των “Trussonomics” (της οικονομικής πολιτικής της Τρας) με μη χρηματοδοτούμενες μειώσεις φόρων που οδήγησαν τη λίρα σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο έναντι του αμερικανικού δολαρίου, απείλησαν με χάος την αγορά ακινήτων και εξανάγκασαν τη Λιζ Τρας σε παραίτηση μετά από σύντομη παραμονή στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Τζέρεμι Χαντ αναγνώρισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε ύφεση, αλλά είπε ότι το σχέδιό του θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της οικονομίας και στη μείωση του χρέους.

Ανακοίνωσε πάγωμα των ορίων φόρου εισοδήματος, που σημαίνει ότι εκατομμύρια Βρετανοί θα πληρώσουν περισσότερους φόρους.

Η βοήθεια με τους λογαριασμούς ενέργειας θα μειωθεί επίσης, με τους τυπικούς λογαριασμούς να αυξάνονται από 2.500 £ ετησίως σε 3.000 £ από τον Απρίλιο.

Έρχονται όμως και πρόσθετες πληρωμές: 900 £ για όσους λαμβάνουν επιδόματα βάσει πόρων, 300 £ για νοικοκυριά συνταξιούχων και 150 £ για όσους λαμβάνουν επιδόματα αναπηρίας.

Οι κρατικές συντάξεις, επιδόματα και εκπτώσεις φόρου θα αυξηθούν κατά 10,1%, ανάλογα με τον πληθωρισμό.

Και ο εθνικός μισθός διαβίωσης θα αυξηθεί από 9,50 £ την ώρα για άτομα άνω των 23 ετών σε 10,42 £ από τον Απρίλιο

Το σημείο στο οποίο τα άτομα με τα υψηλότερα εισοδήματα αρχίζουν να πληρώνουν τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή θα μειωθεί από 150.000 £ σε 125.140 £

Οι επιχειρήσεις ενέργειας  θα επιβαρυωθούν με διευρυμένο φόρο απροσδόκητων κερδών 35%, από το 25% που έχει ήδη επιβληθεί.

Σε ύφεση η οικονομία – σε πτώση το βιοτικό επίπεδο

Η βρετανική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 1,4% το 2023, ανακοίνωσε ο Τζέρεμι Χαντ, επικαλούμενος τις προβλέψεις από την υπηρεσία Δημοσιονομικής Ευθύνης (OBR).

«Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως άλλες χώρες, βρίσκεται τώρα σε ύφεση», σύμφωνα με το OBR, δήλωσε ο Χαντ.

Η νέα πρόβλεψη για την επόμενη χρονιά έρχεται να συγκριθεί με την προηγούμενη εκτίμηση του OBR που είχε δημοσιευθεί τον Μάρτιο για ανάπτυξη 1,8%.

Ο ΟΒR προβλέπει πτώση του βιοτικού επιπέδου κατά 7%.

Έκτοτε, η βρετανική οικονομία έχει δεχθεί πιέσεις από τον πληθωρισμό που τώρα ξεπερνά το 11%, την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας καθώς και την πολιτική και οικονομική αναταραχή που προκάλεσε η σύντομη θητεία της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία της χώρας.

Το OBR προέβλεψε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί κατά 1,3% το 2024 και κατά 2,6% το 2025, όπως δήλωσε ο Χαντ, συγκριτικά με τις προηγούμενες προβλέψεις για ανάπτυξη 2,1% και 1,8%, αντίστοιχα.

Με πληροφορίες από BBC, The Guardian, The Daily Mail

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: