Οι Τούρκοι πανηγυρίζουν… Αλλά το BBC λέει ότι η Αίγυπτος δεν προβλέπει ένα γρήγορο βήμα προς την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Abdel Fattah al-Sisi στην Αθήνα, υπό το βλέμμα του Εύζωνα της Προεδρικής Φρουράς. EPA, ANGELOS TZORTZINIS, POOL




Με τίτλο «Τι σημαίνει η προσέγγιση Τουρκίας-Αιγύπτου για την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο;» δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του BBC ΝΕWS Türkçe ανυπόγραφο άρθρο ανάλυσης το οποίο, μεταξύ των άλλων, υποστηρίζει τα παρακάτω:

Η Τουρκία επισημαίνει ότι οι συμφωνίες θαλάσσιας αδειοδότησης [sic] της Αιγύπτου με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία ήταν ζημιογόνες και ότι η αποκλειστική οικονομική της ζώνη στη Μεσόγειο θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν υπέγραφε παρόμοια συμφωνία με την ίδια.

Σε δήλωσή του τον Μάρτιο του 2021, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Mevlüt Çavuşoğlu) αποκάλυψε ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία με την Αίγυπτο. Η Αίγυπτος, η οποία γνωρίζει τις προσδοκίες που εκφράζει η Τουρκία, δεν προβλέπει ένα γρήγορο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Αίγυπτος συμμετέχει στο Φόρουμ East Med, το οποίο περιλαμβάνει επίσης την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, και ότι θεωρεί ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η πραγματικότητα αυτού του μηχανισμού, ο οποίος δημιουργήθηκε για την εξόρυξη των πόρων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και τη μεταφορά τους στις παγκόσμιες αγορές.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος υπέγραψαν στις 22 Νοεμβρίου, μόλις δύο ημέρες μετά τη χειραψία του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν (Erdoğan) και του Αιγύπτιου ομόλογου του, αλ Σίσι (Sisi), το ‘Μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία σε περιοχές έρευνας και διάσωσης’, στο οποίο αντέδρασε η Άγκυρα, θεωρείται ένδειξη ότι η συνεργασία του Καΐρου με την Αθήνα θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι τα πρόσφατα βήματα του τουρκο-λιβυκού δίδυμου και της πλευράς Ελλάδας, Αιγύπτου και Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εντελώς ασύμβατα και ότι είναι δύσκολο να επιλυθούν αυτές οι διαφορές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η συνεργασία μεταξύ των τριών αυτών χωρών δεν περιορίζεται στους πόρους υδρογονανθράκων.

Η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψαν πρωτόκολλο στρατιωτικής συνεργασίας το 2021 και το 2022 πραγματοποίησαν ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Παρά τις εξελίξεις αυτές, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η διαδικασία που ξεκίνησε μεταξύ του Erdoğan και του Sisi θα αυξήσει τον πολιτικό διάλογο μεταξύ της Άγκυρας και του Καΐρου, γεγονός που θα οδηγήσει σε μια σαφέστερη κατανόηση των ευαισθησιών μέσω της επικοινωνίας μεταξύ των μερών.

ΠΗΓΗ: BBC ΝΕWS Türkçe σε ανυπόγραφο άρθρο ανάλυσης

Άρθρο-ύμνος στην Τουρκία του γνωστού Π.Κ. Ιωακειμίδη με αιχμές για τον γερουσιαστή Μενέντεζ: Ποιος έχασε την ντροπή…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: