Οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία αρχίζουν να επηρεάζουν σοβαρά την αμερικανική πολιτική και την τσέπη των Αμερικανών

epa10289031 Former US President Barack Obama (L) US President Joe Biden (C) and Senate candidate John Fetterman (R) at a rally in Philadelphia, Pennsylvania, USA, 05 November 2022. EPA, WILL OLIVER




Tου ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική

«Οι ΗΠΑ ζητούν κατ’ιδίαν από την Ουκρανία να δείξει ότι είναι ανοιχτή σε μια διαπραγμάτευση με τη Ρωσία» αποκαλύπτει η Washington Post.

Η αμερικανική εφημερίδα προσθέτει μάλιστα ότι «η άρνηση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συνομιλήσει με τον ηγέτη της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει τροφοδοτήσει ανησυχίες σε μέρη της Ευρώπης, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, όπου οι επιπτώσεις του πολέμου είναι πλέον πολύ σοβαρές».

Η αποκάλυψη της Post καταδεικνύει πόσο περίπλοκη έχει γίνει η θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν για την Ουκρανία: Μπορεί οι Αμερικανοί αξιωματούχοι να ορκίζονται δημόσια ότι θα στηρίξουν το Κίεβο με τεράστια ποσά βοήθειας «όσο χρειαστεί», την ίδια ώρα όμως οι συνέπειες του πολέμου αρχίζουν να επηρεάζουν σοβαρά και την αμερικανική πολιτική σε όλους τους τομείς.

Επηρεάζουν κατ’αρχήν την τσέπη των Αμερικανών πολιτών, καθώς οι επιπτώσεις στη διαθεσιμότητα και το κόστος των τροφίμων και των καυσίμων γίνονται πιο έντονες. Είχαν παρά πολλά χρόνια να πληρώσουν τόσο ακριβά το γαλόνι της βενζίνης οι Αμερικανοί.

  • Αλλά και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, έχουν ακριβήνει. Και την προσεχή Τρίτη 8 Νοεμβρίου, που επιστρέφουν στις κάλπες για τις λεγόμενες ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, αναμένεται να τιμωρήσουν τους Δημοκρατικούς.

Οι Ρεπουμπλικάνοι θα κερδίσουν σίγουρα την πλειοψηφία στη Βουλή και πολύ πιθανά και στη Γερουσία. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι η θητεία του Δημοκρατικού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, ουσιαστικά θα «έληγε» πρόωρα, δυο χρόνια πριν την εκπνοή της. Τα χέρια του Μπάιντεν θα είναι «δεμένα» στις ορέξεις των Ρεπουμπλικάνων του Τραμπ . Απομακρύνεται επίσης το ενδεχόμενο να είναι και πάλι Δημοκρατικός πρόεδρος στον Λευκό Οίκο το 2025 -είτε ο Μπάιντεν ή κάποιος άλλος.

Είναι άλλωστε τόσο χαμηλή η δημοτικότητα του Μπάιντεν (μόλις 40% από 57% τον Φεβρουάριο του 2021), που επιστρατεύθηκε στην προεκλογική εκστρατεία ο λαοφιλής πρώην πρόεδρος Ομπάμα για να ενισχύσει τους Δημοκρατικούς υποψήφιους.

Άλλωστε ο Ομπάμα είχε ταχθεί κατά της υποψηφιότητας Μπάιντεν για την προεδρία το 2020, λόγω ηλικίας. Το «ληξιαρχείο» είναι αυτό που βαραίνει επίσης περισσότερο τη σιλουέτα του Μπάιντεν και που τον έκανε να χάσει μεγάλη υποστήριξη ,από τις πολλές γκάφες στις οποίες έχει πέσει.

  • Ο Μπάιντεν μπορεί να προειδοποίησε ότι κινδυνεύει η δημοκρατία από την έκβαση των εκλογών, αλλά μάλλον δεν έπεισε κανέναν. Ακόμη και ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Καλιφόρνια, που είναι υποψήφιος για επανεκλογή, επέκρινε τον Μπάιντεν λέγοντάς του να ασχοληθεί με τα οικονομικά αντί με τον συναγερμό για τη δημοκρατία.

Δεν είναι ο μόνος. Υπάρχουν πολλοί Δημοκρατικοί που λένε το ίδιο πράγμα, γιατί η οικονομική κατάσταση καθόριζε πάντα την ψήφο στην Αμερική: follow the money -ακολουθήστε το χρήμα.

Το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία επηρεάζει λοιπόν και τις εκλογές. Επιφανείς Ρεπουμπλικάνοι έχουν δηλώσει ότι, σε περίπτωση νίκης, η στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο θα τερματιστεί. Και φυσικά, ο Τραμπ καραδοκεί…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Δεν φαίνεται να έχουν “τύχη” απέναντι στους σκληρούς εθνικιστές και τους δεξιούς εξτρεμιστές τα κόμματα του κέντρου, της κεντροαριστεράς και των φιλελεύθερων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: