Η Ρώμη τιμά τον τεράστιο Ένιο Μορικόνε: Τα αποκαλυπτήρια γκράφιτι αφιερωμένου στον παγκόσμιο συνθέτη [εικόνες, βίντεο]

epa10297841 A view on the mural dedicated to Italian composer, orchestrator, conductor, Ennio Morricone during an unveiling ceremony in Lorenzo Lotto square in Rome, Italy, 10 November 2022. Ennio Morricone died on the 06 July 2020. EPA/MASSIMO PERCOSSI




Τα αποκαλυπτήρια γκράφιτι τεράστιων διαστάσεων αφιερωμένου στον αείμνηστο τεράστιο Ιταλό συνθέτη Ένιο Μορικόνε έγιναν στη Ρώμη, στην πόλη που γεννήθηκε, στην πρόσοψη κτιρίου στην πλατεία Λορέντσο Λότο.

Το έργο “Vista su Roma” που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της οργάνωσης Roma Cares, της ποδοσφαιρικής ομάδας Ρόμα ανατέθηκε στον καλλιτέχνη Λούκα Μαλεόντε. Το έργο επιλέχθηκε από τους οπαδούς της ομάδας μέσω της πλατφόρμας Socios. Com.

Ο γιος του Ένιο, Μάρκο Μορικόνε, ήταν παρών στα αποκαλυπτήρια του γκράφιτι που έγιναν χθες μαζί με τον διευθυντή κοινοτικών σχέσεων του συλλόγου Φραντσέσκο Παστορέλα και εκπροσώπους των τοπικών αρχών.

«Ο πατέρας μου ήταν γιος της Ρώμης, του Ρωμαϊκού κόσμου και όπως λέω συχνά ποτέ δεν άφησε τον εαυτό του να τον προσελκύσει η λάμψη από το εξωτερικό, αλλά ήθελε να μείνει εδώ, γνωρίζοντας καλά το γεγονός ότι η μουσική δεν έχει διαβατήρια και σύνορα» δήλωσε ο Μάρκο Μορικόνε.

Ο Ένιο Μορικόνε θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες όχι μόνο της κινηματογραφικής μουσικής, αλλά όλων των εποχών. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του συνέθεσε μουσική για περισσότερες από 500 ταινίες, κερδίζοντας τα πιο σημαντικά βραβεία: δύο Όσκαρ, τρία Grammy, τρεις Χρυσές Σφαίρες, έξι BAFTA και δέκα David di Donatello.

Ο Ennio Morricone (10 Νοεμβρίου 1928 – 6 Ιουλίου 2020) ήταν Ιταλός συνθέτης , ενορχηστρωτής , μαέστρος και τρομπετίστας που έγραψε μουσική σε ένα ευρύ φάσμα στυλ. Με περισσότερες από 400 παρτιτούρες για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, καθώς και περισσότερα από 100 κλασικά έργα, ο Μορικόνε θεωρείται ευρέως ένας από τους πιο παραγωγικούς και σπουδαιότερους συνθέτες ταινιών όλων των εποχών.

Η φιλμογραφία του περιλαμβάνει περισσότερες από 70 βραβευμένες ταινίες, όλες οι ταινίες του Sergio Leone από το A Fistful of Dollars , όλεςΤαινίες του Τζουζέπε Τορνατόρε από το Cinema Paradiso , The Battle of Algiers , Animal Trilogy του Dario Argento , 1900 , Exorcist II , Days of Heaven , αρκετές σημαντικές ταινίες του γαλλικού κινηματογράφου, ιδιαίτερα η τριλογία κωμωδίας La Cage aux Folles I , II , III και Le Professionnel , καθώς και The Thing , Once Upon a Time in America , The Mission , The Untouchables , Mission to Mars , Bugsy , Disclosure, In the Line of Fire , Bulworth , Ripley’s Game , και The Hateful Eight .

Η μουσική του στο The Good, the Bad and the Ugly (1966) θεωρείται ως ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και επιδραστικά soundtrack στην ιστορία. Εισήχθη στο Grammy Hall of Fame.

Αφού έπαιξε τρομπέτα σε συγκροτήματα τζαζ τη δεκαετία του 1940, έγινε ενορχηστρωτής στούντιο για το RCA Victor και το 1955 άρχισε να γράφει φανταστικά για τον κινηματογράφο και το θέατρο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του, συνέθεσε μουσική για καλλιτέχνες όπως οι Paul Anka , Mina , Milva , Zucchero και Andrea Bocelli . Από το 1960 έως το 1975, ο Morricone κέρδισε διεθνή φήμη συνθέτοντας μουσική για γουέστερν και -με περίπου 10 εκατομμύρια πωλήσεις αντιτύπων- το Once Upon a Time in the West είναι ένα από τα τραγούδια με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως.

Από το 1966 έως το 1980, ήταν κύριο μέλος της Il Gruppo, μια από τις πρώτες συλλογικότητες πειραματικών συνθετών, και το 1969 συνίδρυσε το Forum Music Village , ένα διάσημο στούντιο ηχογράφησης. Από τη δεκαετία του 1970, ο Morricone διέπρεψε στο Χόλιγουντ, συνθέτοντας για παραγωγικούς Αμερικανούς σκηνοθέτες όπως ο Don Siegel , ο Mike Nichols , ο Brian De Palma , ο Barry Levinson , ο Oliver Stone , ο Warren Beatty , ο John Carpenter και ο Quentin Tarantino . Το 1977, συνέθεσε το επίσημο θέμα για το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 1978 .

Συνέχισε να συνθέτει μουσική για ευρωπαϊκές παραγωγές, όπως Marco Polo , La piovra, Nostromo , Fateless , Karol , and En mai , fais ce qu’il te plait . Η μουσική του Morricone έχει επαναχρησιμοποιηθεί σε τηλεοπτικές σειρές, συμπεριλαμβανομένων των Simpsons και The Sopranos , και σε πολλές ταινίες, συμπεριλαμβανομένων των Inglourious Basterds και Django Unchained . Σκόραρε επίσης επτά γουέστερν για τον Sergio Corbucci , τη ντουολογία Ringo του Duccio Tessari και τα The Big Gundown και Face to Face του Sergio Sollima .

Ο Μορικόνε δούλεψε εκτενώς για άλλα κινηματογραφικά είδη με σκηνοθέτες όπως ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, Mauro Bolognini , Giuliano Montaldo , Roland Joffé , Roman Polanski , Henri Verneuil , Lucio Fulci , Umberto Lenzi και Pier Paolo Pasolini . Το αναγνωρισμένο soundtrack του για το The Mission (1986), έλαβε χρυσό πιστοποιητικό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το άλμπουμ Yo-Yo Ma Plays Ennio Morricone έμεινε για 105 εβδομάδες στο Billboard Top Classical Albums.

Οι πιο γνωστές συνθέσεις του Morricone περιλαμβάνουν ” The Ecstasy of Gold “, ” Se telefonando “, ” Man with a Harmonica “, ” Here’s to You “, το Νο. 2 σινγκλ του Ηνωμένου Βασιλείου ” Chi Mai “, ” Gabriel’s Oboe ” και ” E Più Ti Penso ». Το 1971, έλαβε ένα ” Targa d’Oro ” για παγκόσμιες πωλήσεις 22 εκατομμυρίων και μέχρι το 2016 ο Morricone είχε πουλήσει περισσότερους από 70 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως.

Το 2007, έλαβε το Τιμητικό Βραβείο της Ακαδημίας «για την υπέροχη και πολύπλευρη συνεισφορά του στην τέχνη της κινηματογραφικής μουσικής»., και το 2016, έλαβε το μοναδικό ανταγωνιστικό βραβείο Όσκαρ για τη μουσική του στην ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο The Hateful Eight , τότε έγινε ο γηραιότερος άνθρωπος που κέρδισε ποτέ ένα ανταγωνιστικό Όσκαρ.

Άλλα επιτεύγματά του περιλαμβάνουν τρία βραβεία Grammy , τρεις Χρυσές Σφαίρες , έξι BAFTA , δέκα David di Donatello , έντεκα Nastro d’Argento , δύο Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου , το Golden Lion Honorary Award , και το Polar Music Prize το 2010. Ο Μορικόνε επηρεάστηκε πολλοί καλλιτέχνες από τη μουσική μουσικής σε άλλα στυλ και είδη, συμπεριλαμβανομένου του Hans Zimmer, Danger Mouse , Dire Straits , [16] Muse , [17] Metallica , [18] Fields of the Nephilim, και Radiohead .

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ //  Κ.Γ. και wikipedia

Οταν οι άνθρωποι δίκαζαν τα ζώα: Η απίστευτη μεσαιωνική πρακτική που οδηγούσε κόκορες, γουρούνια και σκαθάρια στο εδώλιο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: