Η ΙΚΕΑ προμηθεύονταν επί χρόνια προϊόντα καταναγκαστικής εργασίας από τα γκούλαγκ του δικτάτορα Λουκασένκο [βίντεο]

File photo: Το 2012, η ​​εταιρεία παραδέχτηκε ότι αγόρασε προϊόντα που παράγονταν από πολιτικούς κρατούμενους στην πρώην Ανατολική Γερμανία τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 photo via amna_news




Πολλά προϊόντα που πωλούσε ο σουηδικός κολοσσός επίπλων Ikea κατασκευάζονταν επί χρόνια με καταναγκαστική εργασία στις φυλακές της Λευκορωσίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του γαλλικού ερευνητικού μέσου ενημέρωσης  Disclose .

Σύμφωνα με την έρευνα, οι μισοί από τους μεγάλους Λευκορώσους προμηθευτές της Ikea είχαν δεσμούς με σωφρονιστικές αποικίες που διοικούνταν από τις αρχές του δικτάτορα Αλεξάντερ Λουκασένκο, του ισχυρού άνδρα της Λευκορωσίας και συμμάχου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε μια από τις τεκμηριωμένες περιπτώσεις, ο προμηθευτής της Ikea, Mogotex, αγόρασε υφάσματα από το κέντρο κράτησης ανηλίκων IK-2 το 2019.

Στον επικεφαλής του IK-2 επιβλήθηκαν κυρώσεις  από την ΕΕ μεταξύ 2006 και 2014 λόγω της «απάνθρωπης μεταχείρισης των πολιτικών κρατουμένων».

Οι κρατούμενοι που εργάζονταν στο IK-2 λάμβαναν «2 έως 5 ρούβλια το μήνα», λιγότερο από 2 €. Ο μέσος μισθός στη Λευκορωσία τον Σεπτέμβριο του 2022 ήταν 1.637 ρούβλια — περίπου 600 ευρώ.

«Το καθεστώς του Λουκασένκο αναγκάζει τους κρατούμενους να εργάζονται σκληρά δωρεάν, τους χρησιμοποιούν για  δωρεάν εργασία, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών κρατουμένων», είπε στο POLITICO ο Φράνακ Βιατσόρκα, επικεφαλής σύμβουλος της εξόριστης αρχηγού της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

«Πολλοί καταδικάστηκαν σε χρόνια καταναγκαστικής εργασίας για συμμετοχή σε πορείες, για υποστήριξη της Ουκρανίας ή για κριτική στον Λουκασένκο».

«Ενθαρρύνουμε όλες τις δυτικές εταιρείες να σταματήσουν οποιαδήποτε συνεργασία με το καθεστώς, με κρατικές εταιρείες, με οποιονδήποτε θεσμό που σχετίζεται με το κυβέρνηση” πρόσθεσε.

«Γνωρίζουμε πρόσφατες αναφορές που καταγγέλλουν την χρήση καταναγκαστικής εργασίας στη Λευκορωσία από υπεργολάβους της Ikea. Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι αναφορές, τέτοιες πρακτικές θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως καθώς παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Peter Stano, εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις.

  • Η συνεργασία της Ikea με εταιρείες στη Λευκορωσία ξεκίνησε επίσημα το 1999, όταν ο Λουκασένκο ήταν ήδη στην εξουσία. Τα επόμενα χρόνια, η Λευκορωσία έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής ξύλου στη σουηδική εταιρεία μετά την Πολωνία.

Πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι αγορές της Ikea από το αυταρχικό κράτος σχεδόν τριπλασιάστηκαν από 130 εκατομμύρια ευρώ το 2018 σε 300 εκατομμύρια ευρώ το 2021.

  • Εκπρόσωπος της Ikea είπε ότι η εταιρεία λαμβάνει «τις αναφορές σχετικά με τη Λευκορωσία πολύ σοβαρά και ότι δεν αποδεχόμαστε ποτέ παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού μας».

Τον Ιούνιο του 2021, η Ikea αποφάσισε να σταματήσει κάθε νέα επιχειρηματική ανάπτυξη στη Λευκορωσία λόγω της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκεί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι διεθνείς κυρώσεις στη συνέχεια «επιτάχυναν» το σχέδιο αποχώρησης από την αγορά της Λευκορωσίας. Η Ikea τερμάτισε τις συμβάσεις με τους Λευκορώσους προμηθευτές της τον Ιούνιο του 2022.

Το 2012, η ​​εταιρεία παραδέχτηκε ότι αγόρασε προϊόντα που παράγονταν από πολιτικούς κρατούμενους στην πρώην Ανατολική Γερμανία τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

 

 

Με πληροφορίες από Disclose/ POLITICO

Πυρπόλησαν το πατρικό του Χομεϊνί – ιδρυτή του κράτους των μουλάδων * Στο στόχαστρο της ιρανικής εξέγερσης “ιερά και όσια” του καθεστώτος [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: