Η εξιλέωση των γόνων: Η κληρονόμος των πετρελαιάδων Γκετί χρηματοδοτεί ακτιβιστές για το κλίμα – Το διπλό σοκ της απαγωγής [video]

H Aileen Getty στενή φίλη της πριγκίπισσας Νταϊάνα via facebook




Όταν η Aileen Getty ανακάλυψε το βίντεο που δείχνει δύο ακτιβιστές για το κλίμα από το Just Stop Oil να ρίχνουν σούπα ντομάτας σε έναν πίνακα του Van Gogh στην Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο, παραδέχτηκε ότι ήταν «σοκαρισμένη».

Αλλά ένα απαραίτητο σοκ, εξηγεί στην ουσία, σε μια στήλη που δημοσιεύτηκε από τον Guardian στις 22 Οκτωβρίου: «Το Just Stop Oil συγκλόνισε τον κόσμο, αλλά πρέπει να λάβουμε αποτρεπτικά μέτρα μπροστά στην κλιματική κρίση πριν να είναι πολύ αργά».

Νόμιμος τρόπος δράσης

Η Aileen Getty, μια 65χρονη Αμερικανίδα φιλάνθρωπος, δεν είναι άγνωστη . Όπως αναφέρει το άρθρο της στη βρετανική εφημερίδα, «χρηματοδότησε με υπερηφάνεια το Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης για το Κλίμα, το οποίο με τη σειρά του παρέχει επιχορηγήσεις σε ακτιβιστές για το κλίμα που συμμετέχουν σε μη βίαιη νόμιμη πολιτική ανυπακοή, συμπεριλαμβανομένου του Just Stop Oil». Εάν και διαβεβαιώνει ότι δεν «χρηματοδοτεί απευθείας αυτές τις ομάδες» και ότι «δεν έχει άμεσο έλεγχο στις συγκεκριμένες ενέργειες που επιλέγουν να πραγματοποιήσουν οι ακτιβιστές για το κλίμα», θεωρεί τον τρόπο δράσης τους ως θεμιτό και ως τον μοναδικό τρόπο για την προσοχή του ευρύτερου κοινού στην κλιματική κρίση, ώστε να ληφθούν μέτρα όταν υπάρχει ακόμη χρόνος.

Αυτή η οικονομική υποστήριξη από την Aileen Getty έγινε γρήγορα αντικείμενο άρθρων στον αγγλοσαξονικό τύπο, επισημαίνοντας την ειρωνεία της κατάστασης. Πράγματι, ο προσωπικός της πλούτος προέρχεται από μια πολύ ιδιαίτερη οικογενειακή κληρονομιά, αφού ο παππούς του Jean Paul Getty έκανε την περιουσία του με το πετρέλαιο. Τόσο πολύ που χαρακτηρίστηκε «ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο» από το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες το 1966.

Οι δεσμοί της Aileen Getty με τη βιομηχανία πετρελαίου πυροδότησε ακόμη και θεωρίες συνωμοσίας την επόμενη μέρα της σούπας στα Χρυσάνθεμα  του Van Gogh. Ορισμένοι συνωμοσιολόγοι χρήστες του Διαδικτύου συμπεραίνουν  ότι ήταν μια ψευδής ενέργεια που χρηματοδοτήθηκε από το λόμπι του πετρελαίου για να δυσφημίσει την καταπολέμηση του κλίματος.

Μην “πυροβολείτε” 

Στο κείμενό της που δημοσιεύει ο Guardian, η Aileen Getty παραδέχεται ότι είναι «η κόρη μιας διάσημης οικογένειας που έχτισε την περιουσία της στα ορυκτά καύσιμα», αλλά διαβεβαιώνει ότι δεν εκμεταλλεύεται πλέον τον μαύρο χρυσό: «Η οικογένειά μου πούλησε αυτήν την εταιρεία πριν από σαράντα χρόνια και εγώ ορκίστηκα να χρησιμοποιήσω τους πόρους μου για να λάβω όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής στη Γη». Έχοντας επίγνωση του προνομίου της ως πλούσιας κληρονόμος πετρελαιοειδών, η Aileen Getty αναφέρει συχνά την επιθυμία της να διορθώσει την κατάσταση χρηματοδοτώντας τις πιο ενοχλητικές ομάδες για να ειδοποιήσουν για την οικολογική έκτακτη ανάγκη. Σε μια άλλη στήλη που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2021, που συνυπέγραψε με την Rebecca Rockefeller Lambert, επίσης γόνο μιας οικογένειας που έκανε περιουσία στο πετρέλαιο, οι δύο γυναίκες αναγνώρισαν ότι «τα ορυκτά καύσιμα έχουν πλουτίσει τις οικογένειές μας» και ζήτησαν «να σταματήσει αυτή η βιομηχανία». τώρα αμέσως.

Η δέσμευση της Aileen Getty στον πλανήτη άρχισε να συζητιέται ιδιαίτερα από το 2019, όταν η κληρονόμος συνεισέφερε 500.000 $ στη δημιουργία του Climate Emergency Fund (CEF), το οποίο ανακοίνωσε ότι ήθελε αμέσως να υποστηρίξει το Extinction Rebellion, ένα περιβαλλοντικό κίνημα που προτιμά ενέργειες πολιτικής ανυπακοής , συμπεριλαμβανομένων των αποκλεισμών δρόμων, αντί των πιο συμβατικών διαδηλώσεων για το κλίμα. Σε ένα μήνυμα που δημοσιεύτηκε στις 15 Οκτωβρίου 2022 στο Twitter, η CEF ανέφερε ότι η Aileen Getty έχει δωρίσει «πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια στους γενναίους ακτιβιστές για το κλίμα».

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2019 από το The Chronicle of Philanthropy, αυτό το αμερικανικό περιοδικό που καλύπτει τον κόσμο των μη κερδοσκοπικών οργανισμών, τοποθετεί ακόμη και την Aileen Getty μεταξύ των συνιδρυτών του ταμείου, μαζί με τον πλούσιο επενδυτή Trevor Neilson και την επικεφαλής Rory Kennedy, από το διάσημη αμερικανική οικογένεια Κένεντι (είναι κόρη του δολοφονηθέντος γερουσιαστή Robert F. Kennedy και συνεπώς ανιψιά του πρώην προέδρου John F. Kennedy).

Η μεγαλoψυχία της Aileen Getty δεν αφορά μόνο στα δολάρια που δίνονται σε ακτιβιστές για το κλίμα. Πριν από αυτή τη δέσμευση, η κληρονόμος της οικογένειας Getty είχε ήδη συζητηθεί στον αγγλοσαξονικό τύπο λόγω των φιλανθρωπικών της δραστηριοτήτων, ιδίως υπέρ της έρευνας κατά του AIDS, της καταπολέμησης της φτώχειας στο Λος Άντζελες, της χρηματοδότησης προγραμμάτων για τη νεολαία στο Μέση Ανατολή, την προστασία των ζώων σε όλο τον κόσμο. Έγινε επίσης πρωτοσέλιδο στον Τύπο ακινήτων για τις εξαγορές και τις πωλήσεις κατοικιών της στις πολυτελείς γειτονιές του Χόλιγουντ και του Μαλιμπού (κυρίως πούλησε το σπίτι της στην ποπ τραγουδίστρια Katy Perry). Αναφέρεται επίσης από ορισμένα μέσα ενημέρωσης στο Λος Άντζελες ως συνιδρυτής του Sprout, ενός συγκροτήματος εστιατορίων στην πόλη της Καλιφόρνια.

HIV και απαγωγή

Η ζωή της έχει επίσης ενδιαφέρον για τα ταμπλόιντ αφού τη δεκαετία του ’80, η πλούσια κληρονόμος παντρεύτηκε τον Κρίστοφερ Ουάιλντινγκ, που δεν είναι άλλος από έναν από τους γιους της Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Ο γάμος τους το 1981 κατέληξε σε διαζύγιο το 1987, που αποδόθηκε στην «εξομολόγηση» της Aileen Getty, που είχε μολυνθεί από τον ιό HIV το 1985 μετά από σεξ χωρίς προστασία σε εξωσυζυγική σχέση. Θα αποκαλύψει δημόσια την κατάστασή της για τον ιό HIV το 1991, γεγονός που θα την κάνει μια από τις γυναίκες δημόσια πρόσωπα με HIV.

Η κληρονόμος διατηρεί μια ιδιαίτερη σχέση με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, την οποία αποκαλεί τρυφερά με το παρατσούκλι «μαμά». Στο ντοκιμαντέρ του 2013 The Battle of amfAR, το οποίο παρακολουθεί τη δέσμευση της σταρ του Χόλιγουντ στη δημιουργία του Αμερικανικού Ιδρύματος Έρευνας για το AIDS (AmfAR), η Aileen Getty είπε για την Taylor: “Πάντα με υποστήριζε και πάντα μου έλεγε ότι με αγαπούσε”, παρά το χωρισμό της από τον Κρίστοφερ Ουάιλντινγκ. Εξελισσόμενη σε ένα χρυσό περιβάλλον, η Aileen Getty έχει συγκεντρώσει ορισμένες διασημότητες στη δέσμευσή της στον αγώνα κατά του AIDS, όπως η πριγκίπισσα Diana και ο Elton John.

Ως κληρονόμος της οικογένειας Getty, μοιράζεται επίσης τη σκοτεινή της ιστορία, που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένη και άμετρη χρήση ναρκωτικών… Έχει αφηγηθεί προσωπικά τον εθισμό της στην κοκαΐνη, ο πατέρας της ήταν στα ναρκωτικά, όπως και ο αδερφός της, σε σημείο να μείνει ανάπηρος. Σε αυτό το τελευταίο οφείλουμε το πιο σκοτεινό κομμάτι του έπους των Getty.

Όταν ήταν 15 ετών, ο John Paul Getty III, έναν χρόνο μεγαλύτερός της, απήχθη από την ιταλική μαφία στη Ρώμη, η οποία ζήτησε λύτρα. Παρά την περιουσία του, που ήταν δισεκατομμύρια, ο παππούς του αρνείται να πληρώσει τα 17 εκατομμύρια δολάρια που του ζητούν. Μόνο αφού έλαβε ένα αυτί που κόπηκε από τον έφηβο, ο μεγιστάνας του πετρελαίου διαπραγματεύτηκε την απελευθέρωσή του για 3 εκατομμύρια δολάρια.

Στη συνέχεια, ζήτησε από τον πατέρα της Αϊλίν την επιστροφή των 800.000 δολαρίων με τόκους και θα προσπαθήσει να έχει πίσω ένα μέρος των λύτρων που είναι αφορολόγητα. Το επεισόδιο έχει γίνει το θέμα ενός βιβλίου, μιας ταινίας, ακόμη και μιας σειράς Trust.

Με πληροφορίες από liberation.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Covid και φιλοζωία Vs κρεατοφαγία: Πώς οι εξαιρετικά κρεατοφάγοι έλληνες αλλάζουν διατροφικές συνήθειες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: