Η Αθήνα επέστρεψε: Απογειώνεται η κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών – Και ένα παγκόσμιο πρώτο βραβείο

Στη μεγαλύτερη συνάντηση του κλάδου των αερομεταφορών «ROUTES WORLD 2022» που πραγματοποιήθηκε στο Λας Βέγκας μεταξύ 16-18 Οκτωβρίου, το αεροδρόμιο της Αθήνας, με τις ψήφους των αεροπορικών εταιρειών, κατέκτησε την πρώτη θέση στην άκρως ανταγωνιστική κατηγορία των 10- 17,5 εκατομμύρια επιβάτες




Οι πρώτοι δέκα μήνες του έτους ήταν πολύ έντονοι για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών με την αύξηση της κίνησης επιβατών, τις ισχυρές εξελίξεις στο δίκτυο και μια σειρά από πολυάριθμες ενέργειες από την ομάδα Ανάπτυξης & Μάρκετινγκ Αεροπορικών Εταιρειών.

Έπειτα από 2 χρόνια υπό αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω της πανδημίας, η Αθήνα είχε καλύτερες επιδόσεις μεταξύ όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών αεροδρομίων, το καλοκαίρι του 2022 και οι πρώιμες ενδείξεις για τον χειμώνα 2022/2023 είναι σαφείς ενδείξεις σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα.

Ισχυρή… επίδοση κυκλοφορίας

Η επιβατική κίνηση ξεκίνησε σε χαμηλά επίπεδα, στο -36% έως το 2019, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, λόγω των βαρέων ταξιδιωτικών περιορισμών και των κρουσμάτων της παραλλαγής Omicron εκείνη την εποχή. Ωστόσο, η ανάκαμψη επιταχύνθηκε γρήγορα το δεύτερο τρίμηνο στο -10% και το τρίτο τρίμηνο στο -5%.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα για τον Οκτώβριο του 2022 δείχνουν ότι η κίνηση ανέκαμψε ακόμη περισσότερο, φτάνοντας τον Οκτώβριο στα επίπεδα του 2019 (Οκτ. 2022 μόλις -0,5% έναντι Οκτ. 2019).

Κατά τους πρώτους 10 μήνες του έτους, η επιβατική κίνηση ξεπέρασε τα 19,5 εκατομμύρια, ξεπερνώντας ήδη τα επίπεδα του 2021 κατά +58% και μόλις -12% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019.

Αναλυτικά η επιβατική κίνηση εσωτερικού, κατάφερε να φτάσει τα επίπεδα του 2019 από τον Ιούνιο του 2022 και μετά και μάλιστα ξεπερνώντας το 2019 τον Σεπτέμβριο +1,5% και τον Οκτώβριο +4,6%.

Η διεθνής κίνηση εξακολουθεί να είναι πίσω από το 2019, ωστόσο κλείνει το χάσμα, με τις προκαταρκτικές επιδόσεις του Οκτωβρίου να επιτυγχάνουν την καλύτερη ανάκαμψη ακόμα μόλις στο -2,6%. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2022, η Αθήνα συνδέθηκε με 50 χώρες και 148 προορισμούς αεροδρομίων (116 διεθνείς και 32 εσωτερικού) που εξυπηρετήθηκαν από 66 αεροπορικές εταιρείες.

Στις διεθνείς αγορές για απ’ ευθείας πτήσεις από την Αθήνα, η Γερμανία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με 1,37 εκατ. επιβάτες και οι ΗΠΑ είναι έχουν την καλύτερη επίδοση με 50% αύξηση σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019.

Στις θέσεις TOP 20, βάσει όγκου, ΗΠΑ, Αυστρία, Ισραήλ, Καναδάς και Γαλλία είναι ήδη πάνω από τα επίπεδα του 2019, ακολουθούμενα από 4 περισσότερα στο/ή πάνω από 90%.

Όσον αφορά τις αφίξεις εξωτερικού (Τουρισμός) PAX στο 84% των επιπέδων του 2019, καθώς 9 διεθνείς αγορές βελτίωσαν την απόδοση σε σύγκριση με το 2019 και άλλες 5 ξεπέρασαν το επίπεδο του 90%.

Ανοικοδόμηση του Δικτύου και όχι μόνο

Η ελκυστικότητα της πόλης των Αθηνών και της χώρας συνολικά και η αποδεδειγμένη ανθεκτικότητα της αγοράς της Αθήνας, είναι περαιτέρω εμφανής από τον μεγάλο αριθμό νέων εξελίξεων που εξασφαλίστηκαν και υλοποιήθηκαν το καλοκαίρι του 2022.

Συγκεκριμένα, η Αθήνα καλωσόρισε την προσθήκη 6 νέων Προορισμών, 6 νέων Αεροπορικών εταιρειών και 39 πρόσθετων υπηρεσιών σε υπάρχοντα δρομολόγια.

Η σημασία αυτών των εξελίξεων είναι ακόμη πιο σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι πολλές νέες προσθήκες εισήχθησαν ακόμη και κατά την περίοδο της πανδημίας.

Το Μπιλμπάο με την Aegean και τη Volotea, το Μπέρμιγχαμ με τη Jet2.com, η Βοστώνη με την Delta, η Φλωρεντία με την Aegean, η Νις με την AirSerbia και το Τορίνο με τη Volotea συνδέθηκαν με την Αθήνα αυτό το καλοκαίρι, ενώ είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε τις Air Albania, Condor, Euroflyer, flyr , Jet2 και TUS Airways.

Εκτός από τους νέους προορισμούς και τις αεροπορικές εταιρείες, η Αθήνα υποδέχτηκε μεγάλο αριθμό επαναφοράς δρομολογίων με την Aegean, τη Volotea, την επιστροφή της Air Transat -μετά από 2 χρόνια απουσίας- και πολλά πολλά άλλα.

Οι ΗΠΑ είναι η κορυφαία αγορά της Αθήνας με επιδόσεις όσον αφορά την ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης, καθώς η κίνηση των ΗΠΑ ξεπέρασε το 2019 κατά 50% (Ιανουάριος – Οκτώβριος).

Η Βοστώνη είναι η Αθήνα 5η προσθήκη στην αγορά των ΗΠΑ, τα τελευταία 3 χρόνια. Το περασμένο καλοκαίρι του 2021 και πριν από τη Βοστώνη, η Αθήνα υποδέχτηκε τη Νέα Υόρκη (JFK) με την American, η Atlanta με τη Delta και η Ουάσιγκτον με τη United.

Με αυτήν την τελευταία εξέλιξη, για το Καλοκαίρι του 2022, η Αθήνα συνδέεται με 7 αεροδρόμια στις ΗΠΑ, εξυπηρετώντας 6 Πόλεις, με απευθείας πτήσεις που προσφέρουν 4 αεροπορικές εταιρείες, εκτελώντας 63 εβδομαδιαίες αναχωρήσεις, π.χ. 9 καθημερινές αναχωρήσεις. Οι έντονες εξελίξεις στην αγορά των ΗΠΑ είναι ακόμη πιο σημαντικές για την Αθήνα, λόγω του γεγονότος ότι απαιτείται, τουλάχιστον, ευρείας ατράκτου εξοπλισμός για τη λειτουργία της υπηρεσίας λόγω της γκάμας.

Για να προσθέσει μια αεροπορική εταιρεία μια υπηρεσία ευρείας ατράκτου στην αγορά της Αθήνας, σημαίνει ότι η αεροπορική εταιρεία είναι βέβαιη ότι μπορεί να καλύψει τις θέσεις. και είναι!!.

Κατά το 3ο τρίμηνο του έτους, και οι 3 αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ (American, Delta και United) πέτυχαν εντυπωσιακούς Συντελεστές Φορτίου από την Αθήνα, κατά μέσο όρο 96%, με ορισμένες να ξεπερνούν τις επιδόσεις του τρίτου τριμήνου του 2019.

Καθώς η σεζόν Χειμώνας 2022/2023 μόλις ξεκίνησε, η Delta Airlines θα επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην αγορά, όπως πείστηκε από την ισχυρή ζήτηση και επιβεβαιώνοντας μια σημαντική επέκταση σεζόν της πολύ επιτυχημένης υπηρεσίας της Νέας Υόρκης (JFK).

Οι απευθείας πτήσεις προς τη Νέα Υόρκη (JFK) θα συνεχιστούν μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2023 από την Delta και θα επαναληφθούν στις αρχές Μαρτίου 2023. Τα παραπάνω δρομολόγια θα συμπληρώσουν την ήδη επιτυχημένη υπηρεσία της Emirates όλο το χρόνο στη Νέα Υόρκη (EWR), η οποία λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2017

Επιπλέον, το Μαρόκο θα επανασυνδεθεί με την Αθήνα και πάλι, μετά από μακρά απουσία 22 μηνών λόγω περιορισμών για τον COVID-19, με υπηρεσίες που προσφέρει η Aegean Airlines, από τον Δεκέμβριο του 2022 στο Μαρακές.

Επιπλέον, η Sky Express θα προσθέσει ακόμη 3 διεθνείς προορισμούς στο δίκτυό της με υπηρεσίες προς Μόναχο, Μιλάνο και Σόφια, ενώ η WizzAir θα ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της στην αγορά της Αθήνας, προσθέτοντας υπηρεσίες από τις 12 Δεκεμβρίου 2022 στα Τίρανα και το Τελ Αβίβ.

Η τελευταία θα λάβει πρόσθετες υπηρεσίες από τον κυπριακό αερομεταφορέα, TUS Airways, που προσφέρει υπηρεσίες για πρώτη φορά, μεταξύ Αθήνας και Τελ Αβίβ.

Υποστήριξη των αεροπορικών συνεργατών μας

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών παρέμεινε αφοσιωμένος στην υποστήριξη αεροπορικών εταίρων κατά τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας παρέχοντας σημαντικές εκπτώσεις και υποστήριξη μάρκετινγκ, καθώς και διατηρώντας τακτική επικοινωνία και τροφοδοτώντας συνεχώς τις αεροπορικές εταιρείες με δεδομένα, ευρήματα έρευνας αγοράς και πληροφορίες.

Κατά τη διάρκεια του 2022 και παρά τους ισχυρούς όγκους ανάκαμψης, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών συνεχίζει να παρέχει υποστήριξη σε αεροπορικές εταιρείες με την επέκταση του πολύ επιτυχημένου και ευρέως αναγνωρισμένου προγράμματος Restart Incentive, με την πλήρη αξιοποίηση των παραδοσιακών αναπτυξιακών κινήτρων, καθώς και με ενισχυμένη υποστήριξη μάρκετινγκ και δράσεις για την προώθηση αεροπορικών εταιρειών στην τοπική αγορά.

Η σκληρή δουλειά και η σχέση με τους συνεργάτες αναγνωρίζεται

Για άλλη μια φορά, στη μεγαλύτερη συνάντηση του κλάδου των αερομεταφορών «ROUTES WORLD 2022» που πραγματοποιήθηκε στο Λας Βέγκας μεταξύ 16-18 Οκτωβρίου, το αεροδρόμιο της Αθήνας, με τις ψήφους των αεροπορικών εταιρειών, κατέκτησε την πρώτη θέση στην άκρως ανταγωνιστική κατηγορία των 10- 17,5 εκατομμύρια επιβάτες.

Τα Βραβεία Αεροδρόμιο αναδεικνύουν τους οργανισμούς που έχουν διαπρέψει και πρωτοστατούν στη στρατηγική μάρκετινγκ, το μάρκετινγκ ανάπτυξης δρομολογίων, τη δημιουργία στενών και εποικοδομητικών σχέσεων αεροδρομίου-αεροπορικής εταιρείας, και είναι καινοτόμοι στην προσέγγισή τους.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: