Προβάδισμα, με 61-62 έδρες, στον Μπενιαμίν Νετανιάχου δείχνουν τα Exit Polls: Φαίνεται ότι οδεύει προς τη “μεγάλη επιστροφή”, εκτός…

epa10278402 Former Israeli Prime Minister and leader of the Likud party Benjamin Netanyahu (L) and his wife Sara cast their ballots at a polling station during Israeli general elections in Jerusalem, Israel, 01 November 2022. EPA, ABIR SULTAN




Προ των πυλών  της επιστροφής του στην εξουσία φαίνεται να βρίσκεται ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου καθώς τα exit poll τον δείχνουν να προηγείται με έστω μικρή πλειοψηφία των αντιπάλων του. Εκτός αν επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες του περί μαζικής νοθείας στις λεγόμενες αραβικές περιοχές.

Ο Νετανιάχου δείχνει ότι μπορεί να λάβει 61 έως 62 έδρες επί συνόλου 120 στην Κνεσέτ, σύμφωνα με την ισραηλινή τηλεόραση.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το μπλοκ του Νετανιάχου, το οποίο περιλαμβάνει το Λικούντ, το Θρησκευτικό Σιωνιστικό Κόμμα (RZP), τον Ενωμένο Τορά Ιουδαϊσμό (UTJ), πέρασε το όριο των 61 εδρών και θα μπορέσει να σχηματίσει τον επόμενο συνασπισμό. Σε ορισμένες από τις δημοσκοπήσεις το μπλοκ του έφτασε τις 62 έδρες. Αλλά σημασία έχουν βεβαίως τα πραγματικά αποτελέσματα, όχι τα exit polls.

Τα exit poll τριών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών έδειξαν ότι το κόμμα του κ. Νετανιάχου, το Λικούντ, τερμάτισε πρώτο με 30 έως 31 έδρες, ενώ το ευρύτερο δεξιό μπλοκ του κέρδισε 61 έως 62 έδρες — αρκετές για να σχηματίσει μια πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 120 εδρών.

Το κεντρώο κόμμα του πρωθυπουργού Γιαϊρ Λαπίντ, Yesh Atid, προβλεπόταν να κερδίσει 22 έως 24 έδρες και η ευρύτερη συμμαχία του 54 έως 55 έδρες. Ένα αδέσμευτο κόμμα κέρδισε τις υπόλοιπες έδρες.

  • Σε μια νέα ενημέρωση για τα exit polls, το αραβικό κόμμα Balad φαίνεται ότι είναι κοντά στο να περάσει το όριο. Εάν συμβεί αυτό, το μπλοκ του Νετανιάχου θα πέσει στις 60 έδρες, μία λιγότερο από την πλειοψηφία του συνασπισμού.
  • Το Λικούντ έστειλε επείγουσα επιστολή στον αστυνομικό επίτροπο το βράδυ της Τρίτης ζητώντας να διερευνηθούν άμεσα οι καταγγελίες για νοθεία στις εκλογές στον αραβικό τομέα.
  • Εκπρόσωπος του κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε σε μια μακρά λίστα με δεκάδες ασυνήθιστες περιπτώσεις που φέρεται να συνέβησαν απόψε στον αραβικό τομέα, οι οποίες περιλαμβάνουν σοβαρά περιστατικά βίας, κατάληψη εκλογικών τμημάτων, απόπειρες πλαστογραφίας και σοβαρές στρεβλώσεις της βούλησης των ψηφοφόρων.

Τα exit poll είναι συχνά λανθασμένα, και θυμίζουμε ότι υπερέβαλαν τον τελικό απολογισμό του κ. Νετανιάχου στις τελευταίες εκλογές τον Μάρτιο του 2021. Τα σαφέστερα αποτελέσματα ενδέχεται να μην προκύψουν μέχρι την Τετάρτη το πρωί και οι τελικοί αριθμοί δεν θα ανακοινωθούν μέχρι την Παρασκευή. Οι ηγέτες των κομμάτων δεν θα κληθούν να ορίσουν πρωθυπουργό πριν από την επόμενη εβδομάδα.

Εάν το μπλοκ της δεξιάς σημείωνε μια ισχνή νίκη, θα επέτρεπε στον κ. Νετανιάχου, τον μακροβιότερο πρωθυπουργό του Ισραήλ, να επιστρέψει στα καθήκοντά του ακόμη και όταν δικάζεται για κατηγορίες διαφθοράς.

Το μπλοκ του κ. Νετανιάχου περιλαμβάνει μια ακροδεξιά συμμαχία που επιδιώκει να ανατρέψει το δικαστικό σύστημα του Ισραήλ, να τερματίσει την παλαιστινιακή αυτονομία σε τμήματα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και να νομιμοποιήσει μια μορφή διαφθοράς που κατηγορείται ότι διέπραξε ο κ. Νετανιάχου – καθώς και δύο υπερορθόδοξα κόμματα που αντιτίθενται στην εκκοσμίκευση της ισραηλινής δημόσιας ζωής.

Μια νίκη του κ. Νετανιάχου θα έριχνε επίσης την τελευταία αυλαία σε μια από τις πιο ασυνήθιστες κυβερνήσεις του Ισραήλ: την πολυποίκιλη οκτακομματική συμμαχία του κ. Λαπίντ, η οποία ένωσε πολιτικούς αντιπάλους από τη δεξιά, την αριστερά και το κέντρο, και περιλάμβανε το πρώτο ανεξάρτητο αραβικό κόμμα, που είχε ενταχθεί σε έναν Ισραηλινό κυβερνητικό συνασπισμό.

Εάν τα exit poll αποδειχθούν σωστά, το Ισραήλ μπορεί να έβαλε τέλος σε ένα τετραετές πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο κανένας ηγέτης δεν μπορούσε να κερδίσει μια σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αφήνοντας τη χώρα χωρίς εθνικό προϋπολογισμό για μεγάλα χρονικά διαστήματα και επανειλημμένα επιστρέφοντας τους Ισραηλινούς ψηφοφόρους στις κάλπες.

Ειδικότερα, η κατανομή των 120 εδρών της Κνέσετ με βάση τα αποτελέσματα του exit poll της κρατικής ισραηλινής τηλεόρασης έχει ως εξής:

Λικούντ (Βενιαμίν Νετανιάχου) – 30 έδρες

Yesh Atid – Υπάρχει Μέλλον (Γιαΐρ Λαπίντ) – 22 έδρες

Θρησκευτικός Σιωνισμός (Μπετσαλέλ Σμότριτς και Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ) – 15 έδρες

Παράταξη Εξουσίας (Μπένι Γκαντς) – 13 έδρες

Shas – Υπερορθόδοξοι Σεφαραδίτες (Αριέ Ντέρι) – 10 έδρες

Εβραϊσμός της Τορά – Υπερορθόδοξοι Ασκεναζί (Μοσέ Γκάφνι) – 7 έδρες

Israel Beitenu – Ισραήλ το Σπίτι μας (Αβιγκντόρ Λίμπερμαν) – 5 έδρες

Κόμμα των Εργατικών (Μεράβ Μιχαέλι) – 5 έδρες

Μέρετς – Αριστερά (Ζαχάβα Γκαλόν) – 4 έδρες

Ράαμ (Μανσούρ Αμπάς) – 5 έδρες (ίσως και 6)

Χαντάς – Ταλ (Άιμαν Ούντε και Άχμαντ Τίμπι) – 4 έδρες

Σύνολο: Παράταξη Νετανιάχου – 62 έδρες – 61 έδρες αν το Αραβικό Κόμμα κερδίσει ακόμα μία

ΠΗΓΗ: ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΙΣΡΑΗΛ, JERUSALEM POST και NEW YORK TIMES

Mε παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο απειλεί ο Μεντβέντεφ: «Μόνη λύση η νίκη της Ρωσίας» λέει

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: