Η ακρίβεια θερίζει η κυβέρνηση παραθερίζει: Τα νοικοκυριά στενάζουν και οι φτωχοί αναστενάζουν την ώρα που οι καρχαρίες στοιβάζουν




Του ΞΕΝΗ Χ. ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ*

Αναμφίβολα, στην Κύπρο  του 2022 η οικονομική δραστηριότητα κινείται στον αστερισμό της ακρίβειας και της  κερδοσκοπίας ενώ  η αισχροκέρδεια αποτελεί καθημερινό φαινόμενο το οποίο ουδείς αρμόδιος θέλει να πατάξει κατά συστηματικό τρόπο.

Επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας,  επισημαίνου ότι  οι Κύπριοι καταναλωτές καταβάλλουν κατά αναλογία μισθών  τις πιο τσουχτερές τιμές βασικών αγαθών όπως γάλα, ψωμί, αυγά, καύσιμα, ηλεκτρισμός και αεροπορικά ναύλα.

Επιπρόσθετα, τα δίδακτρα στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και κολλέγια κινούνται σε θεόρατα ύψη  ενώ οι τράπεζες με τις υπερβολικές χρεώσεις σε υπηρεσίες που προσφέρουν στους πελάτες τους,  πλήττουν σοβαρά  το πορτοφόλι του καταναλωτή  με πρώτα θύματα  τους χαμηλόμισθους και  χαμηλοσυνταξιούχους.

Τρανταχτή περίπτωση αισχροκέρδειας θεωρούνται οι  κλειστές αγορές, όπως κυλικεία γηπέδων,  νοσοκομείων και εστίες αναψυχής  με αιχμή τα καταστήματα και τους  χώρους  στάθμευσης των  αεροδρομίων.

Δυστυχώς, η πολιτεία αντί να πάρει δραστικά μέτρα για πάταξη της ακρίβειας κάθε μορφής, της τραπεζικής ασυδοσίας και της καταπολέμησης των ολιγοπωλίων – μονοπωλίων,  επιδίδεται σε φραστικές διακηρύξεις και σε κινήσεις εντυπωσιασμού χωρίς αντίκρυσμα.

  • Είναι ηλίου φαεινότερο πως ο ανταγωνισμός στην Κύπρο είναι πολύ περιορισμένος  ενώ σε μερικές κρίσιμες  περιπτώσεις θεωρείται ανύπαρκτος. Η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, ΕΠΑ, για μια σειρά από  ιδιοτελείς λόγους, αδυνατεί  να επιβάλει πάνω σε συστηματική βάση συνθήκες  υγιούς ανταγωνισμού. Είναι γεγονός πως για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΠΑ, υπάρχουν διαχρονικές πολιτικές ευθύνες.

Η Επιτροπή πρέπει να στελεχωθεί με το απαραίτητο και καλά καταρτισμένο προσωπικό, να απαλλαγεί από τα όποια κομματικά και συμφεροντολογικά σύνδρομα  προκειμένου να καταστεί ικανή  και πραγματικά ανεξάρτητη για  να μπορέσει να εξετάζει αποτελεσματικά και γρήγορα  όλες τις υποθέσεις ύπαρξης “καρτέλ” προϊόντων και υπηρεσιών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα,  η τιμή των rapid test  μεσούσης της υγειονομικής κρίσης, οι τιμές βασικών αγαθών σε τούτη την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, οι τιμές  των καυσίμων και οι σφαγιαστικές  τραπεζικές χρεώσεις.

Πέραν τούτων, στο κράτος της Μπανανίας  [όπως κατάντησαν την Κύπρο οι κομματοκράτορες] ευδοκιμεί το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, οργιάζει η  φοροδιαφυγή  ενώ οι ανείσπρακτοι φόροι βγάζουν μάτια χωρίς να συγκινείται κανένα όργανο της συνετεταγμένης πολιτείας.

Η απόκτηση εκκατομμυρίων  μέσω  χρυσών διαβατηρίων και άλλων αθέμιτων πρακτικών, βρίσκονταν τα τελευταία χρόνια  ψηλά στην προτεραιότητα των κρατούντων,  αδιαφορώντας για τη θωράκιση της μεσαίας  τάξης που  τείνει να εξαφανιστεί  και για  την ενίσχυση των μη προνομιούχων συμπολιτών  μας που  επιβιώνουν χάρις  στην ελεημοσύνη του 3Ε και των εράνων  φιλανθρωπίας.

Σαφέστατα, για την επικρατούσα κατάσταση στην οποία οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, την πρώτιστη  ευθύνη   φέρει η κυβέρνηση η οποία αφήνει το καταναλωτικό κοινό με την όλη στάση της εκτεθειμένη στους κάθε λογής κερδοσκόπους.

Ωστόσο, σημαντικό μερίδιο ευθύνης φέρουν και τα πολιτικά κόμματα και κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση  που αντί να ασκούν έντονη, τεκμηριωμένη  και καλόπιστη κριτική, αρκούνται στην άψυχη  ατάκα των δελτία ειδήσεων  μέσω των οποίων επικρίνουν  αποσπασματικά τις  ανάλγητες κυβερνητικές πολιτικές.

Οπωσδήποτε τη δική τους ευθύνη φέρουν οι οργανωμένοι κοινωνικοί φορείς που αντί δυναμικών  δράσεων περιορίζονται σε φραστικές επικρίσεις εν είδη πυροτεχνήματος που χαιδεύει  για μερικά δευτερόλεπτα τα αυτιά των  πλατειών στρωμάτων του πληθυσμού.

  • Κοντολογίς, σήμερα που η ακρίβεια θερίζει και η κυβέρνηση παραθερίζει ενώ  οι κάθε λογής  κομματικοί καραχαρίες  επιχειρούν έντεχνα να παραπλανήσουν τον λαό  ενόψει εκλογών,  οι  κατακρεουργημένοι πολίτες  καλούνται  να κινητοποιηθούν δίδοντας  χαστούκι στις κομματικές ηγεσίες  που  έσυραν τον τόπο στο χείλος της αβύσοσου.

Οι  ευυπόληπτοι πολίτες καλούνται να ενώσουν  δυνάμεις πέραν και πάνω από κόμματα για να φράξουν τον δρόμο στην κομματοκρατία που εξακολουθεί να  επενεργεί ως ο κακός δαίμονας της κοινωνίας μας.

Το 2023 καταγράφεται ως  χρονιά ορόσημο και γιαυτό οι πολίτες   που  ανησυχούν για το σήμερα και αγωνιούν για το  μέλλον της νέας γενιάς, οφείλουν να μεγιστοποιήσουν την  καταβαλλόμενη συλλογική και ατομική προσπάθεια με σκοπό την εκλογή άξιου και τίμιου προέδρου  στις επικείμενες προεδρικές εκλογές με σκοπό την  κοινωνική ανασυγκρότηση, την ισοπολιτεία  και την εδραίωση κράτους δικαίου.

*δημοσιογράφος, πρόεδρος Ινστιτούτου Eλληνικου Πολιτισμού www.iep.org.cy
Λευκωσία, 24 Νοεμβρίου 2022

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Αφήνουν τη βόμβα να σκάσει στους… επόμενους! Θα είναι οι Κύπριοι, μετά τους Κούρδους, στις παράπλευρες απώλειες;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: