Επόμενος στόχος Κριμαία: Ουκρανοί σαμποτέρ εν δράσει, κύμα φυγής στους Ρώσους που πουλάνε στα μουλωχτά πολυτελείς εξοχικές κατοικίες [videos]

FILE PHOTO: Η ανατίναξη της Γέφυρας Κρετς αποτελεί σύμβολο για την αντίσταση στην κατεχόμενη Κριμαία. Screenshot via YouTube




Στην Κριμαία, ο πόλεμος μοιάζει να έρχεται ολοένα και πιο κοντά και η ένταση δείχνει να υποβόσκει, καθώς οι πάντες δείχνουν να περιμένουν μετατόπιση του πολεμικού μετώπου κοντά στα σπίτια τους.

Σε συνομιλίες μέσω ασφαλών επικοινωνιών, οι άνθρωποι στην Κριμαία περιγράφουν την αυξανόμενη ένταση στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας καθώς αναμένουν όλο και περισσότερο την εμφάνιση άμεσων εχθροπραξιών, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το POLTICO.

  • Λένε ότι ομάδες σαμποτέρ και παρτιζάνων ετοιμάζονται τώρα στο έδαφος της Κριμαίας, το οποίο προσαρτήθηκε παράνομα από τη Ρωσία το 2014.

Η απογοήτευση και ο πανικός πληθαίνουν, για τα πάντα, από την επιστράτυση μέχρι τις ανεπίτρεπτες τιμές. Ένας κάτοικος μίλησε θυμωμένος  για την αδυναμία του να εξασφαλίσει μια θέση στο νοσοκομείο λόγω του μεγάλου αριθμού των Ρώσων τραυματιών που έρχονται από το μέτωπο, ενώ ένας άλλος είπε ότι η θλιβερή ρωσική ελίτ στην περιοχή προσπαθεί να πουλήσει τα λαμπερά εξοχικά της σπίτια, αλλά δεν βρίσκει αγοραστές.

Όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την  εισβολή του στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, λίγοι περίμεναν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εννέα μήνες αργότερα θα απειλούσαν να διεκδικήσουν εκ νέου την Κριμαία.

Ωστόσο, αυτό δεν μοιάζει πλέον με απίθανο πολεμικό εγχείρημα, αφού τα καλά οργανωμένα στρατεύματα του Κιέβου έδειξαν ότι μπορούν να εκδιώξουν τις ρωσικές δυνάμεις σε επιθετικές επιχειρήσεις γύρω από το Χάρκοβο στη βορειοανατολική Ουκρανία και τη Χερσώνα στο νότο.

Η Ταμίλα Τάσεβα, μόνιμος εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Κριμαία, έχει μεγάλες ελπίδες ότι η χερσόνησος θα καταλήξει ξανά στα χέρια της Ουκρανίας. «Ναι, φυσικά, είναι απολύτως πιθανό να πάρουμε πίσω την Κριμαία», είπε στο POLITICO.

«Στόχος μας είναι η επιστροφή όλης της επικράτειάς μας, η οποία φυσικά περιλαμβάνει την Κριμαία», είπε από το γραφείο της στο Κίεβο.

Η 37χρονη Τάσεβα ασχολείται με την προετοιμασία σχεδίων για το τι θα συμβεί μετά την «απο-κατοχή» της Κριμαίας και συντάσσει το νομικό πλαίσιο για να αντιμετωπίσει πολύπλοκα ζητήματα μεταβατικού νομοθετικού πλαισίου που θα προκύψουν. Λέει ότι ενώ το Κίεβο θα προτιμούσε να επιστραφεί η χερσόνησος χωρίς μάχη, «ο στρατιωτικός τρόπος μπορεί να είναι η μόνη λύση».

  • “Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική τώρα από το 2014. Έχουμε πολλή επικοινωνία με τους ανθρώπους στην Κριμαία και είναι όλο και πιο θυμωμένοι από τις υψηλές τιμές των τροφίμων και τις ελλείψεις σε φάρμακα “, είπε. «Και έχουν αυξηθεί οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις, ειδικά από την έναρξη της επιστράτευσης και της μερικής επιστράτευσης».

Όταν ρωτήθηκε για άτομα που σχηματίζουν αντι-ρωσικές αντάρτικες ομάδες, απλώς σχολίασε: «Φυσικά και υπάρχουν».

Η διαφορά μεταξύ του 2014 όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία και τώρα καταλήγει στο γεγονός, υποστηρίζει, ότι η Ουκρανία έχει έναν ισχυρό στρατό και μια αποφασιστική ηγεσία και αυτό επηρεάζει και ενισχύει τη σκέψη των ανθρώπων στην Κριμαία. 

 

Εναντίον των κατακτητών

Για τον Πούτιν, η Κριμαία ήταν εδώ και πολύ καιρό μια ιερή υπόθεση – την αποκάλεσε «αχώριστο τμήμα της Ρωσίας»– και αυτό έκανε πολλούς στη Δύση να φοβούνται ότι θα μπορούσε να είναι μια στρατηγική κόκκινη γραμμή.

Αυτή η αίσθηση ενισχύθηκε από την μαριονέτα του, τον πρώην Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος εξέδωσε δυσοίωνες προειδοποιήσεις για οποιαδήποτε επίθεση στην Κριμαία.

«Η Ημέρα της Κρίσης θα έρθει πολύ γρήγορα και σκληρά. Θα είναι πολύ δύσκολο να καταλυφθεί», δήλωσε ο Μεντβέντεφ, τώρα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, νωρίτερα φέτος σε σχόλια που μεταδόθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Απτόητοι, οι Ουκρανοί έχουν επανειλημμένα χτυπήσει ρωσικούς στόχους στην Κριμαία από τον Αύγουστο , συμπεριλαμβανομένων αεροπορικών βάσεων και πλοίων.

Ωστόσο, η ένταση κλιμακώθηκε δραματικά μετά την έκρηξη στις 8 Οκτωβρίου που κατέστρεψε τη Γέφυρα του Κερτς, μια ζωτικής σημασίας γραμμή ανεφοδιασμού μεταξύ Ρωσίας και Κριμαίας.

Οι άνθρωποι στην Κριμαία λένε ότι οι Ρώσοι είναι εκνευρισμένοι και ψάχνουν κρυφούς υποστηρικτές των Ουκρανών, φοβούμενοι περισσότερες πράξεις δολιοφθοράς.

Το Κίεβο δεν ανέλαβε ποτέ επίσημα την ευθύνη για μια βομβιστική επίθεση σε φορτηγό που περνούσε τη γέφυρα. Τα άτομα με τα οποία μίλησε το POLITICO δεν μπορούν να κατονομαστούν για τη δική τους ασφάλεια, αλλά περιλάμβαναν επιχειρηματίες, δικηγόρους και εργαζόμενους στον τομέα της πληροφορικής.

«Υπήρξε πανικός μετά», είπε ένας υπάλληλος πληροφορικής. «Από τότε, αξιωματικοί και στρατιώτες μεταφέρουν τις οικογένειές τους πίσω στη Ρωσία. Και οι πλούσιοι προσπαθούσαν να πουλήσουν τις περιουσίες τους αξίας 500.000 δολαρίων έως ένα εκατομμύριο, αλλά η αγορά είναι νεκρή», πρόσθεσε.

«Λόγω των κυρώσεων, πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τις δουλειές τους και οι τιμές για τα πάντα, ειδικά για τα τρόφιμα, έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και δεν υπάρχουν και πολλές διαθέσιμες επιλογές. Εάν έβγαζες 1.000 $ έναν μήνα πριν από τον Φεβρουάριο, τώρα πρέπει να βγάζει περίπου 3.000 $ για να είσαι εκεί που ήσουν και πώς θα το κάνεις αυτό με την τουριστική βιομηχανία νεκρή», είπε.

Οι ντόπιοι θυμώνουν που δεν μπορούν να λάβουν ιατρική φροντίδα επειδή τα νοσοκομεία της χερσονήσου είναι γεμάτα από Ρώσους στρατιώτες που τραυματίστηκαν στις μάχες στο Χερσώνα και στο Ντόνετσκ.

Με την επιδείνωση της κατάστασης, σχηματίζονται περισσότεροι πυρήνες αντίστασης, λένε.

«Η ομάδα των πατριωτών μου γνωρίζεται καλά: μελετήσαμε και εργαστήκαμε μαζί για χρόνια και εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον – προετοιμαζόμαστε και καταλαβαίνουμε ότι η μυστικότητα θα καθορίσει την αποτελεσματικότητα των πράξεών μας», είπε ένας πρώην τραπεζίτης, ο οποίος υποστηρίζει ότι είναι επικεφαλής ενός πυρήνα επτά ατόμων.

  • Εμπνευσμένος από την έκρηξη της Γέφυρας Κερτς, ο πυρήνας του σχεδιάζει να σαμποτάρει στρατιωτικές εγκαταστάσεις χρησιμοποιώντας στοιχειώδη εκρηκτικά κατασκευασμένα από νιτρικό αμμώνιο και καύσιμο ντίζελ.

«Υπάρχουν πολλοί σαμποτέρ τριγύρω και οι Ρώσοι είναι ανήσυχοι, επομένως είμαστε σε εγρήγορση. Γνωρίζουμε κι άλλες ομάδες, αλλά δεν επικοινωνούμε ενεργά για λόγους ασφαλείας», είπε. «Έχουμε μια συμφωνία με έναν αρχηγό της αστυνομίας που καταλαβαίνει ότι η Ρωσία χάνει και ανησυχεί — θα μας δώσει το κλειδί για το οπλοστάσιό τους όταν χρειαστεί με την υπόσχεσή μας ότι θα του δώσουμε έναν καλό απολογισμό αργότερα», πρόσθεσε.

Το αν τέτοιου είδους πυρήνες αντιπροσωπεύουν κάποιο είδος σοβαρής απειλής μένει να φανεί και το POLITICO δεν μπορεί να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς επίδοξων σαμποτέρ, αλλά ο απόστρατος στρατηγός των ΗΠΑ Μπεν Χοτζες, πρώην διοικητής του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών Ευρώπης, λέει ότι περίμενε να συγκροτηθεί αντάρτικο και  να σχηματιστούν πυρήνες, καθώς ενθαρρύνονται από το Κίεβο και άλλους.

«Θα το είχα υποθέσει αυτό. Τόσο ντόπιοι όσο και σαμποτέρ που έχουν διεισδύσει στην Κριμαία. Θυμηθείτε ότι οι Ουκρανοί, φυσικά, το έκαναν αυτό στη γερμανική Βέρμαχτ σε όλη τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Υπάρχει μια παράδοση σαμποτάζ και εξέγερσης», είπε.

«Δεν θα ήθελα να είμαι Ρώσος οδηγός φορτηγού σε κάποιο κομβόι κάπου, οπουδήποτε στην περιοχή αυτές τις μέρες. Νομίζω ότι όταν έρθει η ώρα για αποφασιστική δράση, θα είναι ένας συνδυασμός τοπικών παρτιζάνων και εισερχόμενων σαμποτέρ», πρόσθεσε.

 

«Η Κριμαία είναι Ουκρανία»

Οι πρόσφατες νίκες της Ουκρανίας στη βορειοανατολική και νότια Ουκρανία τροφοδοτούν με αυτοπεποίθηση συζητήσεις στο Κίεβο για την Κριμαία, και από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν από την πόλη Χερσώνα , 130 χιλιόμετρα από το βορειότερο τμήμα της χερσονήσου, ο θόρυβος  έγινε όλο και πιο δυνατός, καθώς έρχεται περισσότερο η χερσόνησος στο βεληνεκές πυραύλων των Ουκρανών.

Μετά την κατάληψη της Κριμαίας, το Κρεμλίνο έτρεφε φιλοδοξίες να τη μετατρέψει σε άλλο ένα λαμπερό παραθαλάσσιο Σότσι – ή να το παρουσιάσει ως τον αντίπαλο της Μαύρης Θάλασσας στην Γαλλική Κυανή Ακτή.

Η κατασκευή  διαμερισμάτων ξεκίνησε με τα σχέδια να γίνει η Σεβαστούπολη σημαντικό ρωσικό πολιτιστικό κέντρο. Μια νέα όπερα, μουσείο και ακαδημία μπαλέτου επρόκειτο να ολοκληρωθεί το επόμενο έτος. Περίπου 800.000 Ρώσοι μπορεί να έχουν μετακομίσει στη χερσόνησο από το 2014. Ο πόλεμος έχει καταστρέψει τα χρονοδιαγράμματα κατασκευής.

Ανώτατοι Ουκρανοί αξιωματούχοι χλευάζουν τη Ρωσία, λέγοντας ότι η Κριμαία θα είναι σύντομα υπό ουκρανικό έλεγχο — μέχρι το τέλος του έτους ακόμη και στις αρχές του επόμενου έτους.

Ο Ζελένσκι επανήλθε επανειλημμένα στο θέμα τον Οκτώβριο λέγοντας στους Ευρωπαίους και Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς ηγέτες: «Σίγουρα θα απελευθερώσουμε την Κριμαία». Ο ανώτατος σύμβουλός του, Andriy Yermak, είπε στο POLITICO κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φόρουμ Ασφάλειας του Χάλιφαξ νωρίτερα αυτό το μήνα: «Είμαι σίγουρος ότι η εκστρατεία για την επιστροφή της Κριμαίας θα πραγματοποιηθεί».

Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν στο POLITICO ότι οι δυτικοευρωπαίοι ηγέτες ήταν οι πιο ανήσυχοι για την προσέγγιση της Κριμαίας. Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ , έχει αμφισβητήσει την ικανότητα της Ουκρανίας να ανακτήσει στρατιωτικά τη χερσόνησο, υποδηλώνοντας ότι θα ήταν υπέρβαση.

Σε συνέντευξη Τύπου του Πενταγώνου στις 16 Νοεμβρίου, είπε: «Η πιθανότητα μιας ουκρανικής στρατιωτικής νίκης, που ορίζεται ως το να διώξουν τους Ρώσους από όλη την Ουκρανία  […] συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, η πιθανότητα να συμβεί αυτό ανά πάσα στιγμή, σύντομα, δεν είναι υψηλό, στρατιωτικά».

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος δεν έκανε πίσω τις δηλώσεις του προέδρου Τζο Μπάιντεν στις 26 Φεβρουαρίου, όταν έκανε σαφή τη θέση της Ουάσιγκτον: «Επιβεβαιώνουμε μια απλή αλήθεια: η Κριμαία είναι Ουκρανία».

 

Ανεβάζοντας την πίεση

Οι ουκρανικές δυνάμεις αυξάνουν τον ρυθμό της στρατιωτικής δραστηριότητας μέσα και κοντά στην Κριμαία χρησιμοποιώντας τόσο εναέρια όσο και καινοτόμα θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να πλήξουν -τόσο τον Οκτώβριο όσο και την περασμένη Τρίτη- ρωσικά πολεμικά πλοία που σταθμεύουν στη Σεβαστούπολη, την έδρα του ρωσικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο κυβερνήτης της Σεβαστούπολης που έχει εγκατασταθεί από τη Ρωσία, Mikhail Razvozhaev, σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την επίθεση της Τρίτης έγραψε ότι αναχαιτίστηκαν δύο drones, προσθέτοντας αργότερα ότι άλλα τρία καταρρίφθηκαν από ρωσικά πολεμικά πλοία.

  • Το Κίεβο δεν σχολίασε αυτή την επίθεση, αλλά την περασμένη εβδομάδα, ο ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας της Ουκρανίας επιβεβαίωσε δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου ότι 10 Ιρανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι στην Κριμαία σκοτώθηκαν από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. 

«Δεν πρέπει να βρίσκεστε εκεί που δεν πρέπει», δήλωσε ο Ολεξι Ντανίλοφ,  γραμματέας του συμβουλίου άμυνας της Ουκρανίας, σε συνέντευξή του στον Guardian. Οι Ουκρανοί λένε ότι Ιρανοί τεχνικοί και χειριστές βοηθούν τους Ρώσους με τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136 που παρέχονται από την Τεχεράνη.

Οι επιθέσεις φαίνεται να εκνευρίζουν τον ρωσικό στρατό — ειδικά αυτές που πραγματοποιούνται από θαλάσσια με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Στην επίθεση του Οκτωβρίου ενεπλάκησαν μισή ντουζίνα θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη που λειτουργούσαν με ραδιοεπικοινωνία εξοπλισμένα με κινητήρες τζετ σκι.

Μερικά από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μήκους σχεδόν έξι μέτρων πιστεύεται ότι κατέστρεψαν δύο πλοία, ένα ναρκαλιευτικό και πιο σημαντικό το Admiral Makarov, μια φρεγάτα.

Στις 18 Νοεμβρίου, οι Ουκρανοί επανέλαβαν την άσκηση πιο μακριά με μια επίθεση σε πολεμικά πλοία στο λιμάνι στο Νοβοροσίσκ, μια πόλη της Μαύρης Θάλασσας στη νότια Ρωσία.

Ένας κάτοικος της Κριμαίας είπε στο POLITICO ότι οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη φαίνεται να ανάγκασαν τους διοικητές του ρωσικού ναυτικού να επανεξετάσουν τη θέση των πλοίων τους. 

«Μια ομάδα ρωσικών πολεμικών πλοίων βρισκόταν μέχρι πρόσφατα τακτικά στα ανοικτά των ακτών κοντά στο σπίτι μου. Τους παρακολουθούσα και αν εκτοξευαν πυραύλους, επικοινωνούσα με την οικογένειά μου σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας για να τους προειδοποιήσω ότι οι ρουκέτες ήταν καθ’ οδόν. Αλλά τώρα τα πολεμικά πλοία έχουν απομακρυνθεί, ήταν πολύ ευάλωτα εκεί που ήταν»  είπε.

  • Οι Ρώσοι ενισχύουν την άμυνά τους, ειδικά στην περιοχή Dzhankois’kyi, το βόρειο τμήμα της στέπες της Κριμαίας κοντά στον κόλπο Syvash, σύμφωνα με τον Andrii Chernyak της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας.

Ο Χότζες, ο Αμερικανός πρώην ΝΑΤΟϊκός διοικητής, διαφωνεί με τον στρατηγό Μίλεϊ και λέει ότι μια επίθεση «είναι δυνατή και πιστεύω ότι θα εργαστούν για να ξεκινήσουν αυτό με σκόπιμα τρόπο ήδη από τον Ιανουάριο».

«Θα συνεχίσουν να απομονώνουν την Κριμαία πηγαίνοντας ξανά κατά της γέφυρας του Κερτς και επίσης τη χερσαία γέφυρα που ξεκινά από το Ροστόφ και εκτείνεται κατά μήκος της βόρειας ακτής της Αζοφικής Θάλασσας μέχρι τη Μαριούπολη και τη Μελιτόπολη και στη χερσόνησο.

Οι Ουκρανοί θα προσπαθήσουν να χτυπήσουν τη γέφυρα και τη χερσαία σύνδεση, μια μορφή τακτικής πολιορκίας του δέκατου όγδοου αιώνα», πρόσθεσε.

Αυτές οι τακτικές πολιορκίας, λέει, θα συνοδεύονται από τολμηρή χρήση όπλων υψηλής τεχνολογίας.

«Το ναυτικό των ΗΠΑ έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια ανάπτυξης σε μη επανδρωμένα θαλάσσια συστήματα και το ό,τι έχουν κάνει οι Ουκρανοί με τις επιθέσεις με σμήνη από drones με εντυπωσίασε πραγματικά», είπε.

Οι Ουκρανοί, προβλέπει, θα επιχειρήσουν «να παλέψουν στον ισθμό όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες», προσθέτοντας: «Αυτό θα καταλήξει σε δοκιμασία θέλησης και δοκιμασία υλικοτεχνικής υποστήριξης».

 

 

Με πληροφορίες από POLITICO

 

Πληροφορίες που έδωσαν οι ΗΠΑ επέτρεψαν τη βύθιση της ρωσικής ναυαρχίδας Moskva

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: