Επιτέλους το κατάλαβε και ο κ. Κασουλίδης: Η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς δεν ενδιαφέρονται για το περιεχόμενο των ΜΟΕ

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης στην Τζέρμπα της Τυνησίας, για την Υπουργική Συνάντηση του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας. Φωτογραφία Ioannis Kasoulides, @IKasoulides




Tα τεκταινόμενα στη νεκρή ζώνη και τις παρανομίες του τουρκικού στρατού κλήθηκε να σχολιάσει στην εκπομπή Μεσημέρι του Σίγμα και Κάτι ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης.

Αρχικά, ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «υπάρχει μία σκλήρυνση της στάσης του τουρκικού στρατού η οποία είναι εμφανής, θέλουμε η ΟΥΝΦΙΚΥΠ να είναι περισσότερο αποφασιστική σε αυτά τα θέματα, διαπιστώνουμε και με την περίπτωση του γηπέδου που αγωνιζόταν παλαιότερα η Τσετίνκαγια αλλά και οι παραβιάσεις στη γραμμή καταπαύσεως του πυρός, ότι υπάρχει μια διάθεση από πλευράς του στρατού κατοχής να προκαλεί προβλήματα και αυτό είναι πασιφανές».

Για το τι μπορούμε να κάνουμε, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι στη δική τους δικαιοδοσία είναι οι διπλωματικές προσπάθειες που γίνονται είτε σε επίπεδο ΟΥΝΦΙΚΥΠ είτε σε επίπεδο χωρών που είναι διαπιστευμένες στην Κύπρο. «Εμείς ενημερώνουμε, επιδεικνύουμε το γεγονός της πρόκλησης από πλευράς των τουρκικών στρατευμάτων», σημείωσε.

Κληθείς να απαντήσει αν είναι ευχαριστημένος με την δουλειά που κάνει ο Κόλιν Στιούαρτ στην Κύπρο, είπε πως αν φτάσουμε στο σημείο να πούμε ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την δουλειά του τότε πρέπει να ζητήσουμε την αντικατάσταση του, άρα έχει ακόμα περιθώρια.

«Δεν είμαι ακριβώς ευχαριστημένος. Η δυσαρέσκεια μας μέχρι στιγμής διεξάγεται μεταξύ εμάς και του ιδίου και ελπίζω τα μηνύματα να τα παίρνει», τόνισε.

Ο κ. Κασουλίδης συμπλήρωσε ότι δεν θα συναντηθεί με το κ. Στιούαρτ αλλά θα έχει συνάντηση με τοn Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα είναι και ο ίδιος παρών. Η ημερομηνία για την συνάντηση θα οριστεί όταν ολοκληρωθούν οι υποχρεώσεις του Προέδρου στο εξωτερικό.

Όσο αφορά την ενδιάμεση φόρμουλα ΟΥΦΙΚΥΠ – ψευδοκράτους που επεξεργάζεται, ανέφερε ότι είναι σε πλήρη εγρήγορση και η θέση της πλευράς μας είναι καταγεγραμμένη στα ΗΕ. «Έχω συνομιλήσει με μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, SOFA όπως την ζητά το καθεστώς κατοχής δεν πρόκειται να γίνει διότι αυτές οι συμφωνίες γίνονται μόνο με αναγνωρισμένα κράτη. Ο λόγος άρχισε να γίνεται για κάποιο άτυπο έγγραφο επιχειρησιακής φύσεως και αυτό δεν το έχουμε δει ακόμα, θα εξαρτηθεί από τι θα γράφει».

Για τις προσπάθειες του ψευδοκράτους να πετύχει στη Σύνοδο Τουρκογενών κρατών, ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι παρατηρητές ως μη αναγνωρισμένο κράτος αυτό συνάντησε την σθεναρή αντίσταση και από το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν. «Επομένως, την λύση που βρήκε η Τουρκία είναι την αλλαγή του καταστατικού για να μπορούν να γίνονται δεκτοί ως παρατηρητές πέραν από κράτη και «οντότητες». Δεν έγινε δεκτό το ψευδοκράτος ως παρατηρητές, από εκεί και πέρα εάν η Τουρκία αποφάσισε να υποβαθμίσει αυτό που αναγνώρισε η ίδια ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος σε οντότητα είναι δικό της πρόβλημα», τόνισε.

Όσο αφορά τα ΜΟΕ που κατέθεσε η πλευρά μας για το «ξεπάγωμα» στο Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η τουρκική πλευρά δεν ενδιαφέρεται για το περιεχόμενο των ΜΟΕ και θέλει να προχωρήσει στη δική της γραμμή που ζητά να ανακηρυχθεί χωριστή κυριαρχία.

«Έχουν υποβάλει δικές τους αντιπροτάσεις και εμείς δεν κάναμε ότι έκανα εκείνοι. Δεν έχουμε απορρίψει τις δικές τους προτάσεις. Έχουμε πει ότι είμαστε έτοιμοι στο επίπεδο των διαπραγματευτών να ξεκινήσουμε να συζητούμε με βάση και τις δύο προτάσεις».

Σημείωσε επίσης ότι πρώτα πρώτα σήμερα στο τραπέζι είναι το θέμα των φωτοβολταϊκών στην περιοχή της νεκρής ζώνης κάτω από το αεροδρόμιο Λευκωσίας από το οποίο θα επωφελούνται αμοιβαίως και ο δύο πλευρές.

«Μην νομίζεται ότι είμαστε κοντά. Πρώτα πρέπει να γίνει μία μελέτη βιωσιμότητας. Σε αυτή την μελέτη προσκρούουμε στο γεγονός ότι δεν αποδέχονται με την μελέτη που έχει κάνει το Ινστιτούτο Κύπρου και απαιτούν να έχουν και δικό τους οργανισμό για να συμμετάσχει στη μελέτη αυτή».

Κλείνοντας με τα εσωτερικά προβλήματα του ΥΠΕΞ, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι επικεντρώνονταν στα θέματα επιδομάτων εξωτερικού και των επιδομάτων ενοικίων του εξωτερικού. «Με το Υπουργείο Οικονομικών έχουμε καταλήξει σε συμφωνία ότι το πρώτο 10% θα αποκατασταθεί τώρα το 2023 και για το 2024 ακόμα 5% που θα είναι η κάλυψη όλου του 15% της αποκοπής και το ίδιο ισχύει για το εκπαιδευτικό επίδομα. Όσο για την υποαπασχόληση, έχει συμφωνήσει το ΥΠΟΙΚ σε μία αύξηση πρόσληψης που φτάνει μέχρι τους 50 λειτουργούς μέχρι το 2026», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: εκπομπή Μεσημέρι του Σίγμα

Τι είπε στο κανάλι Σίγμα ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μόρφου για μία δήλωση-ντροπή: “Οι ομοφυλόφιλοι έχουν μια συγκεκριμένη μυρωδιά, μια μπόχα” (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: