Επίμονοι αρχαιολόγοι βρήκαν τη χαμένη περουβιανή Huaca Pintada: Το κυνήγι του θησαυρού και η τοιχογραφία των 1.000 χρόνων

Στην περουβιανή Huaca η ομάδα Περουβιανών φοιτητών, με επικεφαλής τον Ελβετό αρχαιολόγο Sâm Ghavami στη χαμένη αρχαία τοιχογραφία. Photo via ancient-origins, Sâm Ghavami




Η τελευταία φορά που κάποιος είδε την περουβιανή Huaca Pintada ήταν πριν από έναν αιώνα. Τώρα, μια ομάδαεπίμονων φοιτητών αρχαιολογίας και ο καθηγητής τους ανακάλυψαν τη χαμένη τοιχογραφία 1.000 ετών.

Η τοιχογραφία παρέχει στοιχεία για την ανάπτυξη και την εξέλιξη ενός αρχαίου περουβιανού πολιτιστικού φαινομένου.

Η θρυλική περουβιανή Huaca είναι μια όψη βράχου ύψους 30 μέτρων (98,42 πόδια) ζωγραφισμένη με μυθολογικές σκηνές, συμπεριλαμβανομένης μιας αρχαίας θεότητας που περιβάλλεται από αυτόχθονες πολεμιστές.

Ένα άρθρο στη La República αναφέρει ότι η τοποθεσία ανακαλύφθηκε ξανά το 1916 από μια ομάδα huagueros , ή κυνηγών θησαυρών , στο Illimo, κοντά στην πόλη Chiclayo, την πρωτεύουσα της περιοχής Lambayeque του βορειοδυτικού Περού.

Ο Hans Hinrich Brüning (1848 έως 1928) ήταν Γερμανός μηχανικός, εθνογράφος και γλωσσολόγος που έφτασε στο Chiclayo το 1875. Λίγο μετά την εγκατάσταση στο Περού, ο Brüning άρχισε να επισκέπτεται τις haciendas (αγροκτήματα) και του μυήθηκε στην Huaca Pintada , την οποία φωτογράφισε.

Ωστόσο, έχοντας απαγορευθεί να ανασκάψουν το εύρημα τους, οι κυνηγοί θησαυρών κατέστρεψαν το huaca και στη συνέχεια χάθηκε για περισσότερα από 100 χρόνια.

Τι είναι η Huaca Pintada 

Το όνομα Huaca Pintada έχει τόσο κέτσουα όσο και ισπανική προέλευση. Οι λέξεις huaca , waca ή guaca ήταν όρος Κέτσουαν που αναφερόταν σε οτιδήποτε θεωρείται «ιερό» και η ισπανική λέξη Pintada σημαίνει «ζωγραφισμένο». Επομένως, η Huaca Pintada μεταφράζεται χαλαρά σε «ζωγραφισμένο ιερό».

Χιλιάδες αρχαία εθνικά, περιφερειακά και τοπικά huacas είναι διάσπαρτα σε όλο το Περού , όπου κάποτε ιθαγενείς αρχηγοί, ιερείς ή σαμάνοι λατρεύονταν, έκαναν προσφορές και επικοινωνούσαν με τους θεούς και τις θεές τους.

Χρησιμοποιώντας παλιές φωτογραφίες που άφησε πίσω του ο Brüning, η ομάδα Περουβιανών φοιτητών, με επικεφαλής τον Ελβετό αρχαιολόγο Sâm Ghavami, κατάφερε να βρει τη χαμένη αρχαία τοιχογραφία. Ο Ghavami τόνισε ότι η ανακάλυψη Huaca Pintada ήταν «το πιο συναρπαστικό και σημαντικό εύρημα των τελευταίων ετών».

Ο Ghavami είπε στον Guardian ότι είχε κανει έναν αγώνα δύο ετών με τους ιδιοκτήτες γης που κατείχαν την περιοχή στην οποία βρίσκεται η huaca . Έτσι, όταν επιτέλους παραχωρήθηκε στην ομάδα πρόσβαση στον ιερό χώρο το 2019 «ήταν μια τεράστια ανακούφιση», είπε ο ερευνητής.

Η αρχαία τοιχογραφία Huaca Pintada απεικονίζει αρχαίους πολεμιστές να βαδίζουν προς μια άγνωστη θεότητα, με ορνιθομορφικές ή σαν πτηνές, εμβληματικές λεπτομέρειες των πολιτιστικών τεχνών Lambayeque .

Ψηλότερα στον τοίχο της τοιχογραφίας οι αρχαίοι καλλιτέχνες ζωγράφισαν ένα ποτάμι γεμάτο ψάρια, γεγονός που κάνει τον Ghavami να συμπεράνει ότι η τοποθεσία περιέχει πρώιμες εκδοχές της εικονογραφίας του διάσημου γυαλιού του Ντένβερ, το οποίο περιέγραψε ως «κόσμημα της τέχνης Lambayeque ».

Πηγή: ancient-origins.net

Καλοφαγάδες ήταν τελικώς οι Νεάντερταλ: Σύνθετη κουζίνα δείχνουν τα απομεινάρια του αρχαιότερου γεύματος στις σπηλιές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: