Ελληνική γλώσσα και πολιτισμός: Από το Φεβρουάριο τα ελληνικά εντάσσονται στα μαθήματα Πανεπιστημίου στη Μολδαβία

Φοιτήτριες στο Πανεπιστήμιο της πόλης Κισινάου με τον ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού Γιάννη Χρυσουλάκη photo via facebook




Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού πρόκειται να δημιουργηθεί στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κισινάου στη Μολδαβία, το οποίο θα ξεκινήσει να λειτουργεί από τις αρχές του επομένου εξαμήνου και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2023.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του από τη Μολδαβία ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννης Χρυσουλάκης, η σημαντική απόφαση ελήφθη από τις Πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου, κατόπιν εισήγησης του κ. Χρυσουλάκη μαζί με την πρέσβη μας στη Ρουμανία και τη Μολδαβία, Σοφία Γραμματά.

Η Ελληνική γλώσσα θα αποτελέσει προαιρετικό μάθημα του Πανεπιστημίου, ενώ τα μαθήματα θα μπορούν να παρακολουθήσουν φοιτητές, καθηγητές και στελέχη του μολδαβικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Όσον αφορά τους χώρους του Κέντρου, ο κ. Χρυσουλάκης σημειώνει πως συμφωνήθηκε να διατεθεί ειδική αίθουσα διδασκαλίας η οποία θα εξοπλιστεί με όλο τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό, με την ευγενική χορηγία από ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στη Ρουμανία και στη Μολδαβία. Η αίθουσα θα είναι επίσης στη διάθεσή της Ελληνικής Κοινότητας στη Μολδαβία, για μαθήματα ελληνικών κατά τις απογευματινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα.

Στο πλαίσιο του ταξιδιού του σε Ρουμανία και Μολδαβία από την 1η μέχρι τις 4 Νοεμβρίου, ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού εγκαινίασε νέα Άμισθα Προξενεία της Ελλάδας σε Κωνστάντζα και Κισινάου Μολδαβίας. Ακόμα, επισκέφθηκε το Ελληνικό Σχολείο Βουκουρεστίου «Αθηνά» και είχε συνάντηση εργασίας με τον Ντράγκος Γκαμπριέλ Ζησόπουλο, βουλευτή του Ρουμανικού Κοινοβουλίου και πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, σχετικά με την ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων, σε συνεργασία και με την Ρουμανική Ακαδημία Τεχνικών Επιστημών, ενώ μίλησε και σε εκδήλωση του Κέντρου Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου. Τέλος, στο Κισινάου, ο κ.  Χρυσουλάκης επισκέφθηκε την οικία Κάτσικα που αποτέλεσε την ιστορική έδρα της Φιλικής Εταιρείας στο Κισινάου.

Με πληροφορίες από ertnews.gr 
Ελλάδα Αθήνα 

Μήνυμα Βαρθολομαίου: Θα επισκέπτομαι τις κοιτίδες του Γένους σε Μικρά Ασία, Πόντο και την ανατολική Θράκη μέχρι τελευταίας αναπνοής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: