Έκλεισε [και ξανάνοιξε] τον εναέριο χώρο της η Ισπανία: Φόβοι για ανεξέλεγκτη πτώση του κινέζικου “διαστημικού σκουπιδιού”

Οι αρχές της Ισπανίας παρακολουθούν σε συνεργασία με την αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία την πορεία του πυραυλικού υπολείμματος και πράττουν ανάλογα. Photo via Twitter




Τα ισπανικά αεροδρόμια, ειδικά αυτά της Βαρκελώνης, της Ταραγόνα και της Ίμπιζα, έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους για περίπου 40 λεπτά σήμερα το πρωί  ως προληπτικό μέτρο λόγω πιθανής ανεξέλεγκτης πτώσης υπολειμμάτων κινεζικού πυραύλου.

Ο διευθυντής εναέριας κυκλοφορίας Enaire ήρε τους περιορισμούς σε μια λωρίδα εναέριου χώρου μετά το πέρασμα του διαστημικού αντικειμένου, όπως αναφέρεται σε δήλωση στην οποία τονίζεται ότι “έχει δημιουργηθεί μια λωρίδα αποκλεισμού εναέριου χώρου 100 χιλιομέτρων και στις δύο πλευρές της τροχιάς του διαστημικού αντικειμένου”.

Το κλείσιμο, που είχε ίσχυσε μεταξύ 08:38 και 09:38, έχει αφήσει όλα τα αεροπλάνα στο έδαφος στα αεροδρόμια της Καταλονίας και θα προκαλέσει καθυστερήσεις όλη την ημέρα, αν και είναι νωρίς να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, σύμφωνα με πηγές από την εναέρια κυκλοφορία.

  • Ορισμένοι από τους τερματικούς σταθμούς άρχισαν να αίρουν τους περιορισμούς στις 10:18, όπως συνέβη στη Βαρκελώνη και την Ίμπιζα, όπου οι πτήσεις έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν νωρίτερα.

Η απόφαση για άδειασμα του εναέριου χώρου ελήφθη από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας αφού διάφορες παγκόσμιες υπηρεσίες εναέριας ασφάλειας παρακολούθησαν την τροχιά του πυραύλου.

Τμήμα περίπου 20 τόνων του πυραύλου Long March-5B Y4 της Κίνας, θα εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα τη Δευτέρα. Είναι ένα από τα «μεγαλύτερα συντρίμμια» που έχουν επιστρέψει στον πλανήτη τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA, στο ακρωνύμιο στα αγγλικά). Κανονικά, η τριβή διαλύει μεγάλο μέρος αυτών των διαστημικών απορριμμάτων στο δρόμο της επιστροφής στη Γη.

Με πληροφορίες από El Pais

Διαστημικό κινεζικό σκουπίδι 23 τόνων πέφτει σήμερα ή αύριο ανεξέλεγκτα στη Γη: Ελπίζουν να πέσει στη θάλασσα, αλλά δεν ξέρουν που

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: