“Δηλητηρίαση” σε στυλ Κρεμλίνου για τον Λευκορώσο ΥΠΕΞ; Τρέμει ότι έρχεται η σειρά του ο Λουκασένκο * Άλλαξε μάγειρα, φρουρούς, υπηρέτες [videos]

FILE PHOTO: Ο Βλαντιμίρ Μακέι [Δ] με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Screenshot vi YouTube




Ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας Βλαντιμίρ Μακέι δηλητηριάστηκε σε στοχευμένη επιχείρηση του Κρεμλίνου, αναφέρουν νέες πληροφορίες από ρωσικές και λευκορωσικές πηγές τις οποίες επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Ο βετεράνος διπλωμάτης και πρώην κατάσκοπος πέθανε ξαφνικά το Σάββατο με αποτέλεσμα να έρθουν στην επιφάνεια πλήθος ισχυρισμοί  ότι βρισκόταν σε μυστική επαφή με τη Δύση σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι εμπόδιζε τη Λευκορωσία να ενσωματωθεί στη Ρωσία υπό τον Βλαντιμίρ Πούτιν .

Ένα βίντεο που δείχνει τον 64χρονο Μακέι να δείχνει υγιής – όπως και ήταν όπως δείχνουν όλες οι μαρτυρίες – σε ένα στρατιωτικό φορτηγό αεροπλάνο της Λευκορωσίας την περασμένη εβδομάδα λίγο πριν πεθάνει. Δεν ήταν γνωστό ότι έπασχε από κάποια χρόνια ασθένεια.

Ορισμένες αναφορές λένε ότι έπαθε καρδιακή προσβολή και ότι ο θάνατός του «ταρακούνησε» τον δικτάτορα της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο , ο οποίος τώρα φοβάται για τη δική του ασφάλεια.

Πληροφορίες θέλουν τον Λουκασένκο να έχει αντικαταστήσει μέχρι και τους μάγειρες και τους υπηρέτες του,  φοβούμενος απόπειρα δολοφονίας από τη Μόσχα.

Ο εξόριστος πολέμιος του Πούτιν και επιχειρηματίας Λεονίντα Νεβζλίν  υποστηρίζει ότι ο Μακέι  «πέθανε ως αποτέλεσμα δηλητηρίασης που αναπτύχθηκε σε ειδικό εργαστήριο της FSB».

  • Επικαλέστηκε πηγές «κοντές στις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες», υποστηρίζοντας: «Η κλινική εικόνα σε τέτοιες περιπτώσεις αντιστοιχεί σε θάνατο από εγκεφαλικό ή καρδιακή ανεπάρκεια».

Ο Μακέι επρόκειτο να συμμετάσχει αυτήν την εβδομάδα σε συνάντηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Πολωνία για να συναντήσει βασικούς δυτικούς πολιτικούς και αξιωματούχους – μια σύνοδος από την οποία απαγορεύτηκε να συμμετάσχει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Τον Λαβρόφ, μάλιστα, επρόκειτο να συναντήσει ο Μακέι χθες Κυριακή. Όμως, την Παρασκευή πέθανε.

Ο Νεβζλίν υποστήριξε ότι η θεωρία της δηλητηρίασης «υποστηρίζεται από το γεγονός ότι ο 64χρονος αξιωματούχος δεν είχε προβλήματα υγείας, ακολουθούσε ενεργό τρόπο ζωής και έκανε σχέδια.

«Όταν ξαφνικά έπαθε κάτι στην καρδιά δεν πήγε σε   γιατρό, καθώς δεν είχε αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα πριν και δεν  έδωσε καμία σημασία στον πόνο», είπε ο Νεβζλίν.

Επικαλέστηκε έναν Ρώσο τοξικολόγο, ο οποίος είπε: «Είναι πολύ εύκολο να δηλητηριάσεις έναν άνθρωπο με τρόπο που όλοι να πιστεύουν ότι πέθανε από φυσικά αίτια.

  • «Αρκεί να διαταράξει την ισορροπία των ενζύμων στο σώμα του – τις ουσίες που εξασφαλίζουν όλες τις διαδικασίες ανεξαιρέτως, από τις βλεφαρίδες που ανοιγοκλείνουν μέχρι την αναπνοή».

Ο Νεβζλίν πρόσθεσε: «Ο θάνατος του Μακέι, ουσιαστικά του δεύτερου [πιο σημαντικού] ανθρώπου στο κράτος, έχει προκαλέσει πανικό στους κύκλους της νομενκλατούρας της Λευκορωσίας.

«Αλλά ο δικτάτορας Λουκασένκο είναι ο πιο συγκλονισμένος. Έχει διατάξει την αντικατάσταση των μαγείρων, των υπηρετών και των φρουρών του.

«Τα παιδιά του Λουκασένκο έχουν λάβει επιπλέον ασφάλεια. Ο δικτάτορας δεν εμπιστεύεται κανέναν ». 

Ο Νεβζλίν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Λουκασένκο φοβάται ότι ο υποτιθέμενος σύμμαχός του, o Πούτιν,  τού ετοιμάζει «μια υπέροχη κηδεία».

Δίαυλος με τη Δύση

Η υποτιθέμενη εξάλειψη του Μακέι λέγεται ότι  διέκοψε τις εναπομείνασες σχέσεις της Λευκορωσίας με τις δυτικές δυνάμεις, σύμφωνα με το ρωσικό κανάλι Telegram General SVR.

«Σχεδιάστηκε, προετοιμάστηκε και εφαρμόστηκε με προσωπική πρωτοβουλία του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν», ισχυρίστηκε το ρωσικό κανάλι.

«Κανείς δεν κρύβει πραγματικά το γεγονός ότι πρόκειται για δολοφονία.

  • «Η ενέργεια ήταν επιδεικτική και είχε στόχο να διακόψει τις ξεχωριστές διαπραγματεύσεις του Λουκασένκο με τη Δύση και την Κίνα».

Ο Μακέι «διαβεβαίωσε τους [δυτικούς] ομολόγους του, και όχι χωρίς επιτυχία, ότι ο Λουκασένκο κρατείται στην πραγματικότητα όμηρος από τον Πούτιν και αναγκάστηκε να διαπράξει «αντιδημοφιλείς» πράξεις υπό την πίεση του Ρώσου προέδρου και προκειμένου να διατηρηθεί η κυριαρχία της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας .’

Ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης και ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Λεβ Σλόσμπεργκ, 59 ετών, πρόσθεσε: «Είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο, να πιστέψει κανείς στη φυσική φύση των αιτιών του θανάτου του Βλαντιμίρ Μακέι».

Η χήρα του υπουργού Εξωτερικών, η 44χρονη  Βέρα Πολυακόβα – Μακέι, ηθοποιός και επικεφαλής του θεάτρου Νέων του Μινσκ, δεν έχει σχολιάσει δημοσίως τον θάνατο του συζύγου της.

  • Ο Λουκασένκο εξέδωσε μόνο μια σύντομη δήλωση εκφράζοντας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του.

Αλλά ο Λευκορώσος πολιτικός επιστήμονας Αλεξέι Ντζερμάντ δεν δέχεται ότι ο Μακέι δολοφονήθηκε.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δίνουν λόγο να το πούμε αυτό. Επιπλέον, είχε επαρκή βαθμό προστασίας και ασφάλειας.

«Τα αίτια του θανάτου του είναι φυσικά», είπε.

Ο αναλυτής Σεργκέι Μάρκοφ, σε στενή σχέση με το Κρεμλίνο,  ισχυρίστηκε επίσης ότι «όλοι οι μάγειρες και το προσωπικό εξυπηρέτησης έχουν αντικατασταθεί» στην κατοικία του Λουκασένκο.

«Μερικές φορές χρειάζεται να γίνεται αυτό. Τώρα υπάρχει ένας  καλός λόγος για να το κάνει», είπε.

Και πρόσθεσε: «Οι αρχές της Λευκορωσίας έχουν απορρίψει την εκδοχή της δηλητηρίασης του υπουργού Εξωτερικών Μακέι.

«Είπαν ότι άρχισε να έχει καρδιακά προβλήματα. Αλλά ο ξαφνικός θάνατος ενός αρκετά νεαρού, 64χρονου, εξέχοντος πολιτικού δημιούργησε υποψίες για φόνο ».

Συμπτώσεις και κατόπιν “εορτής” εικασίες

Ο Μακέι κατείχε τη θέση του από το 2012 και δεν ήταν γνωστό ότι έπασχε από κάποια χρόνια ασθένεια.

Εθεάθη φαινομενικά καλά στην υγεία του σε συνεδρίαση του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) στο Ερεβάν της Αρμενίας, πριν από λίγες ημέρες.

Την Τρίτη, ο Μακέι επρόκειτο να ταξιδέψει στην πολωνική πόλη Λοτζ, όπου προσκλήθηκε να παραστεί σε συνεδρίαση του συμβουλίου του ΟΑΣΕ με δυτικούς αξιωματούχους.

Η πρόσκλησή του προκάλεσε έκπληξη δεδομένης της συνενοχής της Λευκορωσίας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – ο Λαβρόφ δεν προσκλήθηκε.

  • Πριν από τις προεδρικές εκλογές και τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Λευκορωσία το 2020, ο Μακέι ήταν ένας από τους εμπνευστές των προσπαθειών βελτίωσης των σχέσεων της Λευκορωσίας με τη Δύση και είχε ασκήσει κριτική στη Ρωσία.

Ωστόσο, άλλαξε στάση μετά τη βάναυση καταστολή των διαδηλώσεων από το καθεστώς Λουκασένκο, λέγοντας ότι ενορχηστρώθηκαν από πράκτορες της Δύσης.

Μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ο Μακέι ενίσχυσε τη στάση του υπέρ του Κρεμλίνου, ισχυριζόμενος ότι η Δύση είχε προκαλέσει τον πόλεμο και ότι οι ουκρανικές αρχές θα πρέπει να συμφωνήσουν με τους ρωσικούς όρους ειρήνης.

  • Λίγες μέρες πριν από την έναρξη του πολέμου, ο Μακέι υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξει επίθεση στην Ουκρανία από το έδαφος της Λευκορωσίας. Λίγες μέρες αργότερα, τα ρωσικά στρατεύματα απέδειξαν ότι έκανε λάθος.

Μια δήλωση που έκανε ο  Μακέι στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο περιέγραψε την περίεργη θέση που κατέλαβε η Λευκορωσία στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας.

  • «Η Λευκορωσία αναφέρεται ως «συνένοχος του επιτιθέμενου» ή ακόμη και ως μέρος στη σύγκρουση. Είπαμε και συνεχίζουμε να λέμε: Η Λευκορωσία δεν υποστήριξε ποτέ τον πόλεμο. Αλλά δεν είμαστε ούτε προδότες», είπε αναφερόμενος στη στενή συμμαχία της Λευκορωσίας με τη Ρωσία.

«Έχουμε συμμαχικές δεσμεύσεις και ακολουθούμε αυστηρά και θα ακολουθήσουμε το πνεύμα και το γράμμα των διεθνών συνθηκών στις οποίες είμαστε συμβαλλόμενο μέρος».

 

 

 

 

 

Με πληροφορίες από The Daily Mail

Βλαντιμίρ Μακέι: «Ξαφνικός θάνατος» στα γρανάζια Μόσχας και Μινσκ για τον «μάστορα της ίντριγκας» Λευκορώσο ΥΠΕΞ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: