Δεν θα πληρώσει κανένας για την κατάρρευση του Συνεργατισμού στην Κύπρο: Ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Μόνο για τρεις από τις οκτώ οντότητες που ζήτησε ο τέως Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης από το 2019, φαίνεται να εντοπίζονται ποινικά αδικήματα για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Αυτό προκύπτει για το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Κύπρου, από τα στοιχεία που απέστειλε γραπτώς η Αστυνομία στην κυπριακή Βουλή και τα οποία προήλθαν από το πόρισμα Αρέστη.

Η μία αφορά στην ΣΠΕ Στροβόλου, όπου στον πρώτο βαθμό αθωώθηκε και ασκήθηκε έφεση από την Νομική Υπηρεσία και η άλλη αφορά στην ΣΠΕ Ερήμης, η οποία βρίσκεται ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού.

Αθωωτικές είναι και οι αποφάσεις για την ΣΠΕ Αγίας Νάπας και δύο υποθέσεις που αφορούσαν στην ΣΠΕ Αγίας Φύλας.

Επιπρόσθετα, άλλες τρεις υποθέσεις οι οποίες αφορούν στην ΣΠΕ Σολιάς, ΣΠΕ Στρουμπίου και ΣΠΕ Κρασοχωρίων, βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Οι περισσότερες υποθέσεις κατέληξαν στο συρτάρι, είτε επειδή δεν βρέθηκαν στοιχεία, είτε επειδή κάποια κράτησαν το στόμα τους ερμητικά κλειστό.

Αναφορικά με την διερεύνηση διάπραξης ποινικών αδικημάτων για παράνομη υπερχρέωση τόκων, ο Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε ότι οι έρευνες της αστυνομίας ολοκληρώθηκαν και η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Νομικής Υπηρεσίας, όπως επίσης εκεί βρίσκονται και οι υποθέσεις διεκδίκησης και έγκρισης εξόδων φιλοξενίας, ταξιδιών στο εξωτερικό και παραχώρησης και χρήσης εταιρικών καρτών.

Στην Νομική Υπηρεσία βρίσκεται ο φάκελος για την αγορά υπηρεσιών από εξωτερικούς συνεργάτες για την περίοδο 2013-2018 ύψους 37 εκατομμυρίων ευρώ.

Και σε ό,τι αφορά την πολύκροτη συμφωνία μεταξύ Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας και της Altamira, η Αστυνομία μετά από διερεύνηση της υπόθεσης δεν έχει εξασφαλίσει μαρτυρία που να στοιχειοθετεί οποιοδήποτε αδίκημα.

Για την οντότητα διαγραφής €63 εκατομμυρίων που αφορούν περιπτώσεις μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, η Αστυνομία αναφέρει ότι αφορά 19 ομίλους εταιρειών, από τον πρώην Συνεργατισμό. Όπως προστίθεται, έχει διερευνηθεί ο τρόπος παροχής των δανείων για 18 Ομίλους (για ένα δεν διαπιστώθηκε η διάπραξη ποινικών αδικημάτων).

Από τις αστυνομικές εξετάσεις προέκυψε εύλογη υποψία ότι, σε δύο, έχουν παραχωρηθεί δάνεια υπό συνθήκες που πιθανόν να διαπράττονται ποινικά αδικήματα. Ενημερώθηκε γραπτώς η Νομική Υπηρεσία, η οποία συμφώνησε με τις εισηγήσεις της Αστυνομίας για τη διενέργεια περαιτέρω εξετάσεων. Οι φάκελοι των υποθέσεων έχουν αποσταλεί στο ΤΑΕ Λεμεσού για συνέχιση των εξετάσεων και αφορούν στους δύο Ομίλους.

Όσον αφορά στις συνθήκες παραχώρησης των δανείων για τους υπόλοιπους Ομίλους, δόθηκαν οδηγίες να μη διενεργηθεί οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια καθότι αυτή παραπέμπει σε κακή τραπεζική πρακτική και δεν υπάρχει περιθώριο ποινικής δίωξης. Διερευνάται για όλους τους Ομίλους η μεθοδολογία των διαγραφών των δανείων.

Για την οντότητα που αφορά 16 περιπτώσεις παροχής πιστωτικών διευκολύνσεων σε πολιτικά πρόσωπα, η Αστυνομία αναφέρει ότι τη διερεύνηση ανέλαβε ο Γενικός Ελεγκτής. Για την οντότητα υπερχρέωσης τόκων, η υπόθεση συμπληρώθηκε από πλευράς Αστυνομίας και βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για μελέτη και οδηγίες.

Σε σχέση με τη διερεύνηση των συνθηκών της διεκδίκησης και έγκρισης των εξόδων φιλοξενίας, εξόδων ταξιδιών στο εξωτερικό κ.α., συμπεριλαμβανομένης της παραχώρησης και χρήσης εταιρικών καρτών, οι έρευνες ολοκληρώθηκαν και ο φάκελος διαβιβάστηκε στη Νομική Υπηρεσία. Κατόπιν οδηγιών, αρχειοθετήθηκε καθότι διαπιστώθηκε ότι τα ποσά ήταν πολύ μικρά για αγορές που γίνονταν κατά καιρούς (π.χ. ανθοπωλείο, εστιατόρια κ.λπ.) ανέτρεχαν σε βάθος χρόνου και δεν θα εξυπηρετείτο με οποιονδήποτε τρόπο το δημόσιο συμφέρον για ποινικές διώξεις για ευτελή ποσά.

Για τα κονδύλια για διαφήμιση οι έρευνες σταμάτησαν γιατί, σύμφωνα με Ν. Υπηρεσία, δεν έχει προκύψει οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα, ενώ εκκρεμεί η έρευνα του Έφορου Φορολογίας. Σε σχέση με τις συνθήκες διαπραγμάτευσης και υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας και του Ισπανικού οίκου Altamira συμπεριλαμβανομένου και του ρόλου που διαδραμάτισαν πρόσωπα στη συνομολόγησή της, η Αστυνομία δεν εξασφάλισε μαρτυρία που να στοιχειοθετεί οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα.

Πληροφορίες από: Ραφαήλ Αλεξίου, κανάλι Sigma Μιχάλης Χατζηβασίλης, Φιλελεύθερος

Η Εθνική Φρουρά θα συνεχίσει να διατηρεί και να ενισχύει την αποτρεπτική της ικανότητα, λέει ο Κύπριος υπουργός Άμυνας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: