Μπρους Λι και Άντι Γουόρχολ πέθαναν από την ίδια αιτία: Δηλητηρίαση από πολύ νερό – Τι είναι η υπονατριαιμία [βίντεο]

epa04415813 A wax figure of martial arts legend and actor Bruce Lee is shown busting through a door in a classic action pose at the Madame Tussauds Hollywood Museum in Hollywood, California, USA EPA/MICHAEL NELSON




Η κατανάλωση δύο λίτρων νερού την ημέρα υποτίθεται ότι καθαρίζει το σώμα σας, σας δίνει ενέργεια και βοηθά στην κούραση. Αλλά υπάρχουν νέες προειδοποιήσεις σήμερα ότι η υπερβολική ενυδάτωση θα μπορούσε να έχει κρίσιμες συνέπειες.

Σχεδόν 50 χρόνια αφότου πέθανε, οι γιατροί υποστήριξαν τώρα ότι ο μυστηριώδης θάνατος του ειδικού στο Kung fu, Bruce Lee, πιθανότατα προκλήθηκε από υπερβολική κατανάλωση νερού.

Ο πρωταγωνιστής των πολεμικών τεχνών πέθανε σε ηλικία 32 ετών το καλοκαίρι του 1973 ενώ βρισκόταν στο Χονγκ Κονγκ . Μια αυτοψία εκείνη την εποχή έδειξε ότι ο Μπρους είχε πεθάνει από εγκεφαλικό οίδημα, για το οποίο οι γιατροί αποφάνθηκαν ότι έπαιρνε παυσίπονα. Αρκετές άλλες θεωρίες -όπως η δολοφονία και η θερμοπληξία- είχαν αναφερθεί ως αίτια του θανάτου του. Αλλά οι ερευνητές λένε τώρα ότι η υπερβολική πρόσληψη υγρών του μπορεί να του προκάλεσε υπονατριαιμία.

Γνωστή και ως δηλητηρίαση από το νερό, η υπονατριαιμία αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα της υπερβολικής ποσότητας νερού στο σώμα – που μπορεί να προκαλέσει οίδημα στον εγκέφαλο.

https://www.youtube.com/watch?v=y9PkOR7kCrQ&ab_channel=OliverURSU

Το ίδιο και ο Άντι Γουόρχολ

Ο Άντι Γουόρχολ έκανε μια συνηθισμένη χειρουργική επέμβαση χοληδόχου κύστης τον Φεβρουάριο του 1987, σε ηλικία 58 ετών.

Ο καλλιτέχνης πέθανε από έναν ξαφνικό μετεγχειρητικό ακανόνιστο καρδιακό παλμό, ιατρικά γνωστό ως αρρυθμία, στο Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης – όπου ανάρρωνε.

Οι γιατροί περίμεναν ότι ο Γουόρχολ θα επιζούσε από τη χειρουργική επέμβαση, αλλά όταν η υπόθεση εξετάστηκε τριάντα χρόνια μετά τον θάνατό του, διαπιστώθηκε ότι η εγχείρηση ήταν πιο επικίνδυνη από ό,τι είχε αρχικά θεωρηθεί.

Η οικογένειά του αργότερα μήνυσε το νοσοκομείο για ανεπαρκή φροντίδα και είπε ότι η αρρυθμία προκλήθηκε από ακατάλληλη φροντίδα και δηλητηρίαση από νερό. Η υπόθεση αμέλειας διευθετήθηκε στο δικαστήριο και η οικογένεια έλαβε ένα άγνωστο χρηματικό ποσό. Ο δικηγόρος Μπρους Κλαρκ είπε το 1991 ότι ο Γουόρχολ πέθανε «σχεδόν χωρίς επίβλεψη» και ήταν «υπερφορτωμένος με υγρά» από τους γιατρούς. Ο κ. Clark ισχυρίστηκε ότι το νοσοκομείο διοχέτευσε εξ αμελείας περισσότερο από τον διπλάσιο όγκο υγρών στον Warhol προκαλώντας εσωτερική πίεση, προσθέτοντας ότι «τα υγρά τον έπνιξαν».

Ο δικηγόρος, ο οποίος εκπροσώπησε τους κληρονόμους της περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων των δύο αδελφών του κ. Warhol και του ιδρύματος Warhol, μίλησε στο δικαστήριο για λάθη και παραλείψεις του προσωπικού του νοσοκομείου πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση ρουτίνας του καλλιτέχνη.

Τι είναι η υπονατριαιμία

Η χαμηλή ποσότητα νατρίου στο αίμα λέγεται υπονατριαιμία. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν ληθαργικότητα, σύγχυση και αίσθημα κόπωσης. Μπορεί να είναι σύμπτωμα υποκειμένων νόσων, όπως η νεφρική ανεπάρκεια, ή άλλων παραγόντων, όπως η υπερβολική κατανάλωση νερού ή η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων.

Το νάτριο είναι ένας ηλεκτρολύτης που παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων του νερού και άλλων ουσιών του οργανισμού. Ως χαμηλά επίπεδα νατρίου ορίζεται η ποσότητα κάτω από 135 mEq/L.

Καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται μπορεί να παρουσιαστούν και άλλα συμπτώματα όπως:

  • Έμετος
  • Μυϊκοί σπασμοί
  • Επιληπτικές κρίσεις

Η σοβαρή υπονατριαιμία εμφανίζεται όταν τα επίπεδα του νατρίου πέσουν κάτω από 125 mEq/L. Οι επιπτώσεις από τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα νατρίου είναι ιδιαίτερα σοβαρές και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο.

Η υπονατριαιμία είναι η συχνότερη διαταραχή των ηλεκτρολυτών που απαντάται στην κλινική πράξη. Η συχνότητά της στον πληθυσμό είναι σχεδόν 1.7% και εμφανίζεται συχνότερα σε ασθενείς με καρκίνο.

Η θεραπεία της υπονατριαιμίας πριλαμβάνει:

  • Επαναφορά των επιπέδων νατρίου σε φυσιολογικά επίπεδα

Αυτοί που έχουν ήπια ή μέτρια υπονατριαιμία που αποδίδεται σε παράγοντες του τρόπου ζωής ή φάρμακα μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα νατρίου:

  • Πίνοντας λιγότερα υγρά
  • Προσαρμόζοντας τη δόση του φαρμάκου τους ή αλλάζοντάς το

Τα άτομα με σοβαρά συμπτώματα χρειάζονται, συχνά, νοσηλεία και ενδοφλέβια χορήγηση νατρίου για να επιστρέψει το νάτριο σε φυσιολογικά επίπεδα. Μπορεί να χρειαστούν επίσης φάρμακα για την αντιμετώπιση των επιληπτικών κρίσεων ή άλλων συμπτωμάτων της υπονατριαιμίας.

Η οξεία υπονατριαιμία, η οποία εμφανίζεται αιφνίδια, είναι πιο σοβαρή από τη χρόνια, η οποία εμφανίζεται σε μεγαλύτερο χρόνο. Στις σοβαρές περιπτώσεις, η υπονατριαιμία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.

Πρέπει να γνωρίζετε τα συμπτώματα της υπονατριαιμίας να να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια αν τα παρουσιάσετε. Ιδιαίτερα αυτοί που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για χαμηλά επίπεδα νατρίου πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Με πληροφορίες από dailymail.co.uk και pathologia.eu

Νέο «έξυπνο» τεστ αίματος ανιχνεύει τον καρκίνο του ήπατος: Στην έρευνα συμμετείχε και Ελληνας επιστήμονας

MrBeast: Ποιος είναι ο YouTuber που προκάλεσε χαμό με 10.000 κόσμο όταν άνοιξε δικό του μπεργκεράδικο

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: