Αποζημιώσεις σε θύματα βομβαρδισμού στο Αφγανιστάν από την Ολλανδία: Aπόφαση Δικαστηρίου για τη σφαγή της Χόρα

File photo: Δυνάμεις των Ταλιμπάν εισέρχονται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Αριστερά πάνω η φωτογραφία του πρώην προέδρου Γάνι. EPA, STRINGER




Το ολλανδικό κράτος πρέπει να αποζημιώσει τα θύματα που υπέκυψαν στον παράνομο βομβαρδισμό ενός συγκροτήματος κατοικιών κατά τη διάρκεια της μάχης της Χόρα το 2007, αποφάσισε την Τετάρτη το Περιφερειακό Δικαστήριο της Χάγης.

Η μάχη της Χόρα έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2007, με τη Διεθνή Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια και τις αφγανικές δυνάμεις να μάχονται εναντίον των δυνάμεων των Ταλιμπάν για τον έλεγχο του κέντρου της περιοχής Χώρας.

Τότε, οι Ολλανδοί είχαν βάλει στο στόχαστρο ένα συγκρότημα κατοικιών που φιλοξενούσε παιδιά, αλλά ως δικαιολογία επικαλέστηκαν τους Ταλιμπάν που το χρησιμοποιούσαν για στρατιωτικούς σκοπούς.

Στην απόφασή του, ωστόσο, το Περιφερειακό Δικαστήριο διαπίστωσε ότι το Υπουργείο Άμυνας δεν διευκρίνισε ρητά πώς κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό.

Το συμπέρασμα «δεν μπορεί να εξαχθεί από τις εκθέσεις που υπέβαλε το κράτος, οι οποίες περιέχουν ημερολόγια για τις ώρες λίγο πριν από τον βομβαρδισμό», αποφάνθηκε το δικαστήριο.

Με την απόφαση αυτή διαπιστώθηκε ότι το κράτος παραβίασε την αρχή της διάκρισης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει πλέον να αποζημιώσει τα θύματα και τους επιζώντες συγγενείς.

ΠΗΓΗ: euractiv.gr

Στις ουρές της Χερσώνας οι κάτοικοι θυμούνται τις φρικαλεότητες των Ρώσων: Aνακούφιση για την απελευθέρωση, αγωνία για το μέλλον

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: