Απερίφραστη καταδίκη της κυβέρνησης για την κράτηση Τζιτζικώστα: Χωρίς λόγο η απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία

FILE PHOTO: O περιφερειάρχης Κεντρικης Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ




Σε σκληρή καταδίκη προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση της νέας πρόκλησης της Τουρκίας, με την κράτηση χωρίς λόγο για αρκετές ώρες του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα στη Σμύρνη.

Σημειώνεται πως οι Τούρκοι δεν επέτρεψαν στον κ. Τζιτζικώστα να εισέλθει στη χώρα, χωρίς να του δώσουν καμία εξήγηση.

Ο περιφερειάρχης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρο Καλαφάτη και υπογράμμισε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως η ενέργεια των Τουρκικών αρχών ήταν απρόκλητη.

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Τζιτζικώστα, το μείζον θέμα έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, τόσο στην ελληνική κυβέρνηση, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, έχουν κινητοποιηθεί όλοι οι συμμετέχοντες της Ευρωμεσογειακής Συνόδου των Περιφερειαρχών, αφού δεν μπορεί να γίνει η σύνοδος, μια και ο κ. Τζιτζικώστας προεδρεύει της συνάντησης.

Ο ίδιος ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τονίζει, όπως αναφέρουν οι κύκλοι του, πως δεν θα μπει στην Τουρκία, ακόμα και να του επιτραπεί τελικά η είσοδος από τις Αρχές.

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τζιτζικώστα.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη νωρίτερα σήμερα», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον», προσθέτει.

«Η ελληνική Πρεσβεία στην ‘Αγκυρα, καθώς και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή προβαίνοντας σε σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών», καταλήγει.

Κυβερνητικές πηγές

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αποστολος Τζιτζικωστας ταξίδεψε το πρωί στη Σμύρνη με το πλοίο που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Σμύρνη προκειμένου να προεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ. Όχι δηλαδή μονο ως Έλληνας αλλά και ως Ευρωπαίος αξιωματούχος. Όταν έφθασε του είπαν οτι υπάρχει απαγόρευση εισόδου του στη χώρα. Όταν ζήτησε να του εξηγήσουν τους λόγους δεν δόθηκε απάντηση. Το ίδιο και στις ερωτήσεις που ακολούθησαν. Υπήρξε επικοινωνία του Περιφερειάρχη με το υπουργείο Εξωτερικών και τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ. Ούτε σε αυτούς δόθηκε ο λόγος για την απαγόρευση εισόδου. Ο κ. Τζιτζικωστας παραμένει για την ώρα στο πλοίο και θα επιστρεψει στην Ελλάδα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Άγγελος Συρίγος: Στόχος της Τουρκίας να μας σύρει σε διαπραγμάτευση εφ’ όλης της ύλης

 

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: