Αμπντολάχ Μεχραμπί: Ο επιστήμονας των “Φρουρών της Επανάστασης” πίσω από τα drones, δορυφόρους και πυραύλους του Ιράν

FILE PHOTO: Ο Ιρανός επιστήμονας Αμπντολάχ Μεχραμπί βρίσκεται πίσω από τα μεγαλύτερα προγράμματα πυραύλων και drones της Τεχεράνης. Photo via Twitter/Intelli Times




Ένας άνδρας συνδέεται με μια πρόσφατη δοκιμή εκτοξευτή δορυφόρων και μια πρόσφατη αντιαεροπορική δοκιμή που διεξήχθη από τους “Φρουρούς της Επανάστασης”: ο Ιρανός ερευνητής Αμπντολάχ Μεχραμπί.

Στον Μεχραμπί, ο οποίος υπηρετεί ως επικεφαλής του Οργανισμού Έρευνας και Αυτάρκειας Τζιχάντ (SSJO) των “Φρουρών της Επανάστασης” [ IRGC], έχουν επιβληθεί κυρώσεις  στο παρελθόν για τον ρόλο του στην προμήθεια κινητήρων για UAV , αλλά ο ρόλος του επεκτείνεται πολύ πέρα ​​από τα drones, εξήγησε ο ισραηλινός αναλυτής πληροφοριών Ρόνεν Σόλομον, ο οποίος διευθύνει το ιστολόγιο Intelli Times.

Ο Μεχραμπί, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του Τμήματος Αεροδιαστημικής στο Πανεπιστήμιο Imam Hossein της Τεχεράνης, που συνδέεται με το IRGC, αντικατέστησε τον Χασάν Τεχρανί Μογκαντάμ, τον «πατέρα» του προγράμματος πυραύλων του Ιράν, στις προσπάθειες της Τεχεράνης να αναπτύξει βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους για εκτόξευση δορυφόρων.

Ενώ τα Αεροδιαστημικά προγράμματα του IRGC έχουν επικεντρωθεί περισσότερο τα τελευταία χρόνια, ο Μεχραμπί παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό στο ραντάρ, με ελάχιστη αναφορά του δημοσίως εκτός από μια ανακοίνωση κυρώσεων από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πέρυσι.

Η ανακοίνωση των κυρώσεων χαρακτήριζε τον Μεχραμπί ως “αρχηγό του Οργανισμού Έρευνας και Αυτάρκειας Τζιχάντ του IRGC ASF (SSJO)” και συνιδιοκτήτη της εταιρείας Oje Parvaz Mado Nafar, η οποία έχει προμηθευτεί κινητήρες UAV για το IRGC και τις βιομηχανίες που συνεργάζονται μαζί του. Δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες για τον ίδιο τον Μεχραμπί.

Ο προσδιορισμός του Μεχραμπί ως διαδόχου του Μογκαντάμ αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον Σόλομον στο περιοδικό Mishpacha το 2021, όπου κατονομάστηκε ως μέλος της επιστημονικής επιτροπής στο Πανεπιστήμιο Imam Hossein και ερευνητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Sharif.

Ο Μεχραμπί έχει ένα υπόβαθρο στην πυραυλική πρόωση και αναφέρεται ως ένας από τους συγγραφείς σε ένα βιβλίο για τις “Αρχές των συστημάτων πρόωσης, με ιδιαίτερη έμφαση στους πυραυλοκινητήρες”.

Μια άλλη εργασία που γράφτηκε από τον Μεχραμπί αφορά την αποτελεσματική μείωση του βάρους των φτερών προκειμένου να βελτιστοποιηθούν τα φτερά που χρησιμοποιούνται στην αεροδιαστημική βιομηχανία, ενώ μια άλλη εργασία του αφορά στη μείωση της αεροδυναμικής αντίστασης ενός βλήματος.

 Το Ιράν συνεχίζει να προχωρά με τα πυραυλικά και διαστημικά του προγράμματα

Ενώ ο εμπλουτισμός ουρανίου αναφέρεται συχνά ως κεντρική ανησυχία στις προσπάθειες του Ιράν να κατασκευάσει ένα πυρηνικό όπλο, οι βαλλιστικοί πύραυλοι και οι κεφαλές που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικό φορτίο σε μεγάλες αποστάσεις θα είναι το επόμενο μέλημα εάν το Ιράν εμπλουτίσει αρκετό ουράνιο για ένα όπλο.

Την Κυριακή, το IRGC ανακοίνωσε την επιτυχή δοκιμή του οχήματος εκτόξευσης μικρής ανύψωσης Qaem 100, του πρώτου δορυφορικού φορέα στερεών καυσίμων τριών σταδίων του Ιράν.

Το IRGC δήλωσε ότι επιστήμονες από την Αεροδιαστημική του Δύναμη ανέπτυξαν τον δορυφορικό φορέα και πρόσθεσε ότι ο ιρανικός δορυφόρος Nahid θα εκτοξευθεί σύντομα σε τροχιά χρησιμοποιώντας το Qaem 100, το οποίο μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο έως 80 κιλά, σύμφωνα με Ιρανούς αξιωματούχους.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars σημείωσε ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο Qaem 100 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς. Ο νέος φορέας χρησιμοποιεί σύνθετα υλικά αντί για μέταλλο, κάνοντας το όχημα ελαφρύτερο και αυξάνοντας την αυτονομία και τις ικανότητές του.

 

Χθες Τρίτη, ο ιρανικός στρατός ανακοίνωσε την επιτυχή δοκιμή του συστήματος αεράμυνας «Bavar 272» χρησιμοποιώντας τον αναχαιτιστή «Sayad B-4».

Το ιστολόγιο Intelli Times αποκάλυψε επίσης χθες ότι το σύστημα αναπτύχθηκε σε μια βάση που ανήκει στην SSJO στην Τεχεράνη, κοντά στην έδρα των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων του IRGC, στο αεροδρόμιο Mehrabad και στα κέντρα logisitics των “Φρουρών της Επανάστασης”.

Στα μέσα Οκτωβρίου, ο λογαριασμός πληροφοριών Intel Lab δημοσίευσε δορυφορικές εικόνες που φαίνεται να δείχνουν αυξημένη κατασκευαστική δραστηριότητα τους τελευταίους μήνες σε συγκροτήματα παραγωγής πυραύλων στο Khojir και στο Parchin, καθώς και μια δοκιμή κινητήρα πυραύλων στο Khojir.

Η ανακοίνωση της δοκιμής Qaem 100 και της δοκιμής Sayad B-4, καθώς και η χρήση ιρανικών drones στη συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι όλα υπό την αρμοδιότητα του Μεχραμπί, καθώς οι δύο δοκιμές συνδέονται με το SSJO και ο Ιρανός επιστήμονας έχει συνδέθηκε με την ανάπτυξη ιρανικών UAV στο παρελθόν.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ανατροπή των πυραυλικών και διαστημικών προγραμμάτων του Ιράν

Πολλά περιστατικά την τελευταία δεκαετία είχαν ως αποτέλεσμα ζημιές και θύματα σε εγκαταστάσεις που συνδέονται με το πυραυλικό και διαστημικό πρόγραμμα του Ιράν και το SSJO, με πολλά από τα περιστατικά να αποδίδονται στο Ισραήλ.

 Τον Νοέμβριο του 2011, μια έκρηξη έπληξε μια βάση πυραύλων στο Bidganeh, σκοτώνοντας τουλάχιστον 17 μέλη του IRGC, συμπεριλαμβανομένου του Μογκαντάμ, του προκατόχου του Μεχραμπί. Ενώ η έκρηξη αναφέρθηκε αρχικά ως ατύχημα, δυτικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Guardian και του περιοδικού Time , ανέφεραν ότι το περιστατικό αποδόθηκε στη Μοσάντ.

Το 2019, ένας πύραυλος που δοκιμαζόταν στο Διαστημικό Κέντρο Ιμάμ Χομεϊνί στο Ιράν εξερράγη στην εξέδρα εκτόξευσης, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που δημοσιεύθηκαν από το NPR.

 Τον Φεβρουάριο του 2019, ο τότε υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ είπε στο NBC ότι ήταν πιθανό να υπήρχε εκστρατεία των ΗΠΑ για να υπονομεύσει τις εκτοξεύσεις ιρανικών δορυφόρων, καθώς η χώρα είχε ήδη πραγματοποιήσει δύο αποτυχημένες εκτοξεύσεις εκείνο το έτος. Λίγο πριν από τα σχόλια του Ζαρίφ, οι New York Times ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ είχαν επιταχύνει ένα μυστικό πρόγραμμα για να σαμποτάρουν τους πυραύλους του Ιράν.

 Τον Ιούνιο του 2020, αναφέρθηκε μια έκρηξη κοντά στην Τεχεράνη, με Ιρανούς αξιωματούχους να ισχυρίζονται ότι είχαν εκραγεί δεξαμενές βιομηχανικού αερίου κοντά στο Parchin, αλλά οι δυτικές αναλύσεις διαπιστώνουν ότι η έκρηξη πιθανότατα έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις παραγωγής πυραύλων στην περιοχή Khojir, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή και των δύο πυραύλων στερεού καυσίμου και υγρού καυσίμου.

 Τον Σεπτέμβριο του 2021, ξέσπασε πυρκαγιά στη βάση πυραύλων Shahid Hemmat Industrial Group στο Karaj, κοντά στην Τεχεράνη, σκοτώνοντας δύο εργάτες και τραυματίζοντας έναν στις εγκαταστάσεις. Η εφημερίδα Sobh-e-Sadegh που συνδέεται με το IRGC ανέφερε αργότερα ότι η φωτιά προκλήθηκε από επίθεση του Ισραήλ. Οι New York Times ανέφεραν επίσης ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από το περιστατικό. Η βάση πυραύλων Shahid Hemmat βρίσκεται κοντά στο Bidganeh, όπου σκοτώθηκε ο Moghaddam.

Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, μια έκρηξη συγκλόνισε τη δυτική Τεχεράνη , με τις δορυφορικές εικόνες που κοινοποιήθηκαν από τους Intelli Times να δείχνουν ζημιές στην οροφή μιας κατασκευής στη βάση Shahid Hemmat, υποδεικνύοντας ότι η βάση είχε στοχοποιηθεί για δεύτερη φορά.

Η κουβεϊτιανή εφημερίδα Al-Qabas επικαλέστηκε “καλά ενημερωμένες ιρανικές πηγές” εκείνη την εποχή, υποστηρίζοντας ότι η βάση Shahid Hemmat φαινομενικά δέχτηκε επίθεση από drones. Σύμφωνα με την έκθεση, μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν από το εσωτερικό του Ιράν, όχι μακριά από τη βάση, έπληξαν το σημείο. Ο Al-Qabas πρόσθεσε ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν νέες δοκιμές κινητήρων βαλλιστικών πυραύλων στη βάση.

 Επιπλέον, τον Ιούνιο, Ιρανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι δύο μέλη του προσωπικού της Αεροδιαστημικής Δύναμης του IRGC σκοτώθηκαν ενώ «εκτελούσαν την αποστολή τους» στο Ιράν. Λίγο μετά τον θάνατο ενός από το προσωπικό, οι δορυφορικές εικόνες αποκάλυψαν ότι οι προετοιμασίες για μια εκτόξευση στο διάστημα πραγματοποιούνταν στον τόπο όπου σκοτώθηκε. Η Iran International ανέφερε ότι οι θάνατοι “δεν ήταν ατυχήματα”, αλλά δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

 Τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, ένα μέλος της Αεροδιαστημικής Δύναμης του IRGC σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια «αποστολής» στην επαρχία Σιστάν και Μπαλουχιστάν στο νοτιοανατολικό Ιράν. Ο πράκτορας, ονόματι Αλί Μοχαμαντί, ήταν μέρος του σώματος Ansar al-Reza που εδρεύει στην επαρχία του Νοτίου Khorasan, σύμφωνα με τον κυβερνήτη του South Khorasan.

Με πληροφορίες από Jerusalem Post

Πάρε μέτρα τώρα! 90.000 Ευρωπαίοι θα πεθαίνουν κάθε χρόνο από τους καύσωνες, προειδοποιεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: