50 χρόνια μετά το εμβληματικό “Κουρδιστό Πορτοκάλι” ο ΜακΝτάουελ μιλάει για την εργατούπολη Λίβερπουλ, για Beatles-Rolling Stones, για τα ριζοσπαστικά ΄60 [videos]

Ο Άγγλος ηθοποιός και μέλος του καστ Malcolm McDowell φτάνει για την προβολή της ταινίας «Moving On» κατά τη διάρκεια του 47ου ετήσιου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο (TIFF), στο Τορόντο, Καναδάς, 13 Σεπτεμβρίου 2022. EPA/EDUARDO LIMA




Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορίνο, υπό τη διεύθυνση του Στίβε Ντέλα Κάζα, άρχισε με τελετή στο πολυτελές Teatro Regio όχι με μια κινηματογραφική προβολή, αλλά με μια βραδιά αφιερωμένη στη μουσική.

Για να αναδειχθούν οι δεσμοί μεταξύ κινηματογράφου και μουσικής, οργανώθηκε ομιλία γύρω από το θέμα «Beatles εναντίον Rolling Stones» και την αγάπη των συγκροτημάτων για τον κινηματογράφο, που τους οδήγησε να συνεργαστούν μεταξύ άλλων με τους Ζαν Λικ Γκοντάρ και Μάρτιν Σκορσέζε.

Ο επίτιμος καλεσμένος, Μάλκομ ΜακΝτάουελ, ο οποίος γιορτάζει την 50η επέτειο από την πρεμιέρα του φιλμ «A Clockwork Orange» (Το Κουρδιστό Πορτοκάλι), είπε ότι ο Μικ Τζάγκερ ήθελε να πρωταγωνιστήσει στην ταινία και αποκάλυψε ότι ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ παραλίγο να συνθέσει τη μουσική για την ταινία, στην οποία επίσης πρωταγωνίστησε, «The Raging Moon», σύμφωνα με το Variety.

«Ήμασταν φίλοι. Βγαίναμε μαζί στη Νέα Υόρκη» είπε ο Άγγλος ηθοποιός αναφερόμενος στους δεσμούς του Μικ Τζάγκερ με τον κινηματογράφο. Ένα βράδυ ήμασταν μαζί στο διαμέρισμα κάποιου στην ανατολική πλευρά του Σέντραλ Παρκ. Καθόμασταν σε ένα κάθισμα στο παράθυρο και συζητούσαμε, επειδή ο Τζάγκερ ήθελε να υποδυθεί τον Άλεξ στο «A Clockwork Orange». Λοιπόν, θα ήθελα να το δω αυτό!»

Από εκείνο το βράδυ, ο ΜακΝτάουελ μοιράστηκε άλλα δύο πράγματα με το ιταλικό κοινό. «Ο Μικ Τζάγκερ μου είπε: “ξέρεις Μάλκολμ, δεν μπορώ να δω τον εαυτό μου να το κάνει αυτό στα 50!”» τόνισε ο ηθοποιός μιμούμενος τις κινήσεις του τραγουδιστή των Stones. «50; Και πόσο είναι τώρα; 80; Φανταστικός!» σημείωσε ο Μάλκομ Μακντάουελ.

«Κοιτάζοντας το σκοτεινό κενό του Σέντραλ Παρκ εκείνο το βράδυ, ο Μικ Τζάγκερ έδειξε προς το κτίριο Ντακότα όπου έμενε ο Τζον Λένον, ο ΜακΝτάουελ θυμήθηκε επίσης: «Και μου είπε “ο βασιλιάς μένει εκεί”. Εκείνη τη στιγμή, φυσικά, ήξεραν τι ήταν ο Τζον και ήταν ο βασιλιάς».

Ο Μάλκομ ΜακΝτάουελ που, όπως και οι Beatles, μεγάλωσε στο Λίβερπουλ, είχε επίσης μεγάλη ιστορία με το συγκρότημα, τους είχε δει πολλές φορές στη σκηνή, στη γενέτειρά τους, όταν τραγουδούσαν μόνο διασκευές ως The Silver Beatles. «Η κοπέλα μου με πήγε να τους δω, είπε ο ΜακΝτάουελ. Έμεινα έκπληκτος γιατί δεν είχα ακούσει ποτέ δημόσια να χρησιμοποιείται τόσο βλάσφημη γλώσσα. Αλλά συνέχισα να πηγαίνω ξανά και ξανά γιατί ήταν καταπληκτικοί! Φυσικά, ήταν ο Λένον και ο ΜακΚάρτνεϊ, οι Μότσαρτ της εποχής τους! Και η μουσική τους είναι τόσο δημοφιλής τώρα όσο ήταν όταν κυκλοφόρησε» υπογράμμισε.

Όπως ανέφερε θα συνεργαζόταν με τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ, αλλά τελικά αυτό δεν έγινε. «Επρόκειτο να συνθέσει το soundtrack ταινίας στην οποία πρωταγωνιστούσα, αλλά οι Beatles δεν εμφανίστηκαν ποτέ».

Οι καλεσμένοι μοιράστηκαν μερικά ανέκδοτα για την ιστορία τους με τη μουσική των δύο αγγλικών συγκροτημάτων. Ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Γκριέκο έκανε το κοινό να γελάσει λέγοντας γιατί, ενώ αρχικά ήταν φαν των Beatles στην εφηβεία του, έγινε θαυμαστής των Stones.

Είχε αγοράσει το εισιτήριό του ένα χρόνο νωρίτερα για τη διπλή συναυλία των Beatles στο Teatro Adriano της Ρώμης το 1965. «Αλλά στη μέση του πρώτου τραγουδιού, μια γυναίκα από το κοινό, ψηλότερη από εμένα, έπεσε πάνω μου. Πέρασα όλη τη συναυλία σε αυτή την κατάσταση. Γι’ αυτό έγινα φαν των Rolling Stones» είπε.

To 40ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορίνο πραγματοποιείται από τις 25 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Κ.Γ.
Ελλάδα Αθήνα 

Αλβανική υπηκοότητα για τη διάσημη ποπ σταρ Dua Lipa [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: