Βλάβη στον πυρηνικό αντιδραστήρα της Φινλανδίας: Δεν εμπνέει ανησυχίες ασφάλειας

Φωτογραφία από το site της εταιρίας διαχείρισης του αντιδραστήρα




Ζημιές στις αντλίες νερού τροφοδοσίας εντοπίστηκαν στον πυρηνικό αντιδραστήραOlkiluoto 3 (OL3) της Φινλανδίας κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης και οι οποίες πιθανότατα θα καθυστερήσουν τη θέση σε λειτουργία του εργοστασίου και την έναρξη της τακτικής παραγωγής.

Η ζημιά στον μεγαλύτερο πυρηνικό αντιδραστήρα της Ευρώπης αποτελεί ανατροπή για τη Φινλανδία, όπου ήδη ετοιμάζεται για πιθανές διακοπές ρεύματος τον ερχόμενο χειμώνα, εάν ο OL3 δεν μπορέσει να παρέχει αξιόπιστα ηλεκτρική ενέργεια.

Οι εισαγωγές ενέργειας στη Φινλανδία από τη Ρωσία σταμάτησαν τον Μάιο, αφού η ρωσική εταιρεία κοινής ωφέλειας Inter RAO δήλωσε ότι δεν είχε πληρωθεί για την ενέργεια που πούλησε, αυξάνοντας την ανάγκη της Φινλανδίας για παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.

Υπό κατασκευή από το 2005, το OL3 προοριζόταν αρχικά να αρχίσει να λειτουργεί το 2009, αλλά αντιμετώπισε αρκετές τεχνικές ατυχίες, οι οποίες πυροδότησαν δαπανηρές καθυστερήσεις και μακρά νομική μάχη.

Η δοκιμαστική παραγωγή στο OL3 ξεκίνησε φέτος και η τακτική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στον αντιδραστήρα είχε οριστεί να ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου, δήλωσε η TVO.

«Οι ζημιές που εντοπίστηκαν στις αντλίες δεν έχουν αντίκτυπο στην πυρηνική ασφάλεια», ανέφερε η εταιρεία στον ιστότοπό της.

Με πληροφορίες από Reuters

Ιστορική απόφαση: Φράχτη στα σύνορα με τη Ρωσία υψώνει η Φινλανδία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: