Βαθιά ανησυχία από το ενδιαφέρον ξένων επενδυτικών ταμείων για ιδιωτικά νοσοκομεία στην Κύπρο

FILE PHOTO: Ασθενής σε κλίνη νοσοκομείου via pixabay.com,




Δεκάδες αιτήσεις για δημιουργία νέων νοσοκομείων στην Κύπρο έχει δεχθεί τα τελευταία τρία χρόνια το υπουργείο Υγείας και μάλιστα αρκετές από αυτές έχουν υποβληθεί από δικηγορικά γραφεία για λογαριασμό ξένων επενδυτών, γράφει η συνάδελφος Μαριλένα Παναγή στον Φιλελεύθερο.

Την ίδια ώρα, η εξαγορά μεγάλων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων από συγκεκριμένο επενδυτικό ταμείο έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες για δημιουργία μονοπωλίου, το οποίο ενδεχομένως, όπως λέχθηκε χθες στη Βουλή, να πλήξει οικονομικά τον ευρύτερο τομέα της Υγείας στραγγαλίζοντας τα μικρότερα κυρίως νοσοκομεία του τόπου και καθορίζοντας ακόμα και τη λειτουργία του προϋπολογισμού του ΓεΣΥ.

Στη συζήτηση που άρχισε χθες στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, ιδιαίτερα σημαντικές ήταν και οι επισημάνσεις της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού, η οποία έχει ήδη ενεργοποιηθεί αφού κλήθηκε να εξετάσει συγκεκριμένες αιτήσεις για αδειοδότηση.

Συγκεκριμένα, η ΕΠΑ, όπως ανέφερε εκπρόσωπος, «έχει ήδη μελετήσει την περίπτωση του νοσοκομείου ”Απολλώνειο” το οποίο έχει εξαγοραστεί από επενδυτικό ταμείο και έχει δώσει την άδεια της». Αυτή τη στιγμή, είπε, διερευνάται η εξαγορά δεύτερου νοσοκομείου στη Λευκωσία («Αρεταίειο») και η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή μπορεί να επιβάλει δεσμεύσεις ή μπορεί και να απορρίψει μια αίτηση, όπως αυτές που ερευνήθηκαν ή βρίσκονται υπό διερεύνηση και τόνισε πως εάν η ΕΠΑ απορρίψει μια αίτηση και δεν δώσει την άδειά της, η όλη διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει.

Όπως είπε, την επιτροπή προβληματίζει το κατά πόσον πρέπει να μελετηθεί η περίπτωση των δύο νοσοκομείων στο πλαίσιο της «επαρχίας» (αφού τα δύο νοσηλευτήρια βρίσκονται στη Λευκωσία) ή σε παγκύπρια βάση και συμφώνησε με τις τοποθετήσεις βουλευτών οι οποίες είχαν προηγηθεί, λέγοντας πως εάν δημιουργηθεί μονοπώλιο και εάν ένα επενδυτικό ταμείο αποκτήσει «δεσπόζουσα θέση» ενδεχομένως αυτό να προκαλέσει προβλήματα και στη διαπραγματευτική δύναμη του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, αφού τα νοσηλευτήρια αυτά λειτουργούν στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

Επεσήμανε ότι η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά τόσο τον αριθμό των νοσοκομείων που εξαγόρασε ή προτίθεται να εξαγοράσει το εν λόγω επενδυτικό ταμείο, όσο και ο αριθμός των νοσοκομειακών κλινών (έναντι του συνόλου των κλινών στην Κύπρο), που διαθέτουν τα νοσηλευτήρια αυτά.

Σημείωσε καταλήγοντας ότι το συγκεκριμένο Ταμείο έχει δραστηριοποιηθεί το τελευταίο διάστημα και σε άλλους τομείς της οικονομίας στην Κύπρο και όχι μόνο στον τομέα της Υγείας. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η «δεσπόζουσα θέση» από μόνη της δεν αποτελεί ζήτημα, αλλά θέμα αρχίζει να προκύπτει από τη στιγμή που παρατηρείται κατάχρηση της θέσης αυτής.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη της εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, η οποία ανέφερε ότι από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί δεκάδες αιτήσεις για δημιουργία νέων νοσοκομείων στην Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι αρκετές αφορούν ξένους επενδυτές.

Το 2019, είπε, υπεβλήθησαν 4 αιτήσεις, το 2020 άλλες 7, ενώ το 2021 και το 2022 μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί ακόμα 28, κάποιες εκ των οποίων υπεβλήθησαν από δικηγορικά γραφεία για λογαριασμό επενδυτών ή επενδυτικών ταμείων από το εξωτερικό. Σε ό,τι αφορά την εξαγορά μεγάλων νοσηλευτηρίων της Κύπρου από επενδυτικά ταμεία, ανέφερε ότι προς το παρόν το υπουργείο Υγείας ενημερώθηκε μόνο για μια περίπτωση.

Τόσο από πλευράς βουλευτών όσο και από πλευράς άλλων συμμετασχόντων στη συνεδρίαση τέθηκε με αρκετά έντονο τρόπο στη συζήτηση το ενδεχόμενο, η δημιουργία μονοπωλίου στον τομέα της Υγείας να πλήξει τη διαπραγματευτική ικανότητα του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και εκφράστηκε η ανησυχία ότι είναι πολύ πιθανό το όποιο επενδυτικό ταμείο να αποκτήσει τόση δύναμη, ώστε να ασκεί και πολιτική υγείας στο νησί επιβάλλοντας τις δικές του θέσεις ακόμα και για την κατανομή του προϋπολογισμού του ΓεΣΥ.

Σχολιάζοντας τις ανησυχίες αυτές ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης, ανέφερε ότι το θέμα απασχολεί και τον Οργανισμό. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «ο ΟΑΥ επιθυμεί ένα περιβάλλον ανταγωνισμού στο ΓεΣΥ» και επεσήμανε ότι ο Οργανισμός «λειτουργεί και εφαρμόζει τον νόμο και ως εκ τούτου δεν μπορεί να πράξει κάτι περισσότερο αυτήν τη στιγμή». Από πλευράς του, ο διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι πέραν από τις όποιες ανησυχίες υπάρχουν, η είσοδος ξένων επενδυτών στον τομέα της Υγείας έχει φέρει στην Κύπρο και γνώση αλλά και νέες τεχνικές και εξοπλισμούς, «κάτι το οποίο δεν μπορούμε να παραβλέπουμε».

Έντονο προβληματισμό για τα μικρότερα σε δυναμικότητα νοσοκομεία της Κύπρου εκφράστηκε από πλευράς του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, εκπρόσωποι του οποίου υποστήριξαν ότι η δημιουργία μονοπωλίου θα πλήξει τη βιωσιμότητα των μικρών, ενώ οι γιατροί θα σταματήσουν να είναι συνεργάτες και θα μετατραπούν σε υπαλλήλους που θα παίρνουν έναν απλό μισθό τον οποίο θα τους δίνει το νοσηλευτήριο. Τα επενδυτικά ταμεία, επεσήμαναν, «σίγουρα δεν νοιάζονται για τους ασθενείς και θα κοιτάξουν το συμφέρον τους». Ωστόσο, πρόσθεσαν συμφωνώντας με τον ΟΑΥ ότι «έχουν φέρει στην Κύπρο και γνώση και τεχνολογία στον τομέα της Υγείας».

Εκπρόσωπος της ΟΕΒ, διευκρινίζοντας ότι είναι σεβαστές οι όποιες ανησυχίες, υποστήριξε ότι οι επενδύσεις ωφελούν την οικονομία του τόπου σημειώνοντας ότι «ο τομέας της Υγείας έχει ήδη ωφεληθεί».

Από πλευράς των συντεχνιών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τονίστηκε η ανάγκη για ενίσχυση των δημόσιων νοσηλευτηρίων ώστε αυτά να μπορούν να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος αναπτύσσεται ραγδαία το τελευταίο διάστημα. Επεσήμαναν ότι ήδη κάποια ιδιωτικά νοσηλευτήρια και κλινικές επιλέγουν να εξυπηρετούν μόνο τα «κερδοφόρα» περιστατικά και αποφεύγουν περιστατικά τα οποία δεν θα τους αποδώσουν μεγάλο κέρδος (π.χ. παθολογικά, μη χειρουργικά περιστατικά), τα οποία αναλαμβάνει ο δημόσιος τομέας, ενδεχομένως χάνοντας από την ανταγωνιστική του δύναμη έναντι των υπολοίπων.

Προβληματίζονται και προειδοποιούν βουλευτές απ’ όλα τα κόμματα

Έντονο προβληματισμό εξέφρασαν τόσο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Υγείας της Βουλής όσο και σε δηλώσεις τους αργότερα, βουλευτές όλων των κομμάτων.

Κατά την έναρξη της συζήτησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, ο οποίος ήταν και εκ των εισηγητών της εξέτασης του θέματος, ανέφερε ότι «υπάρχει το ενδεχόμενο υπερσυγκέντρωσης κλινών στα χέρια ενός ιδιώτη κάτι που, ενδεχομένως να φέρει πιθανές αρνητικές παρενέργειες και θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική ικανότητα που θα έχει ένας ιδιοκτήτης στις συναλλαγές του με το ΓεΣΥ».

«Αν επιχειρήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα αυτοί οι επενδυτές να πάρουν τα χρήματα που κατέβαλαν για τις εξαγορές, πιθανόν αυτό να οδηγήσει σε «σοβαρή υποβάθμιση» της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που θα προσφέρουν», υποστήριξε.

Από πλευράς του σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευθύμιος Δίπλαρος ανέφερε ότι «κανείς σίγουρα δεν μπορεί να αποτρέψει τον υγιή ανταγωνισμό, άλλωστε είναι εκεί και η Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία είναι η καθ’ ύλην αρμόδια Επιτροπή για να εξετάσει όλες τις παραμέτρους. Ωστόσο, ελλοχεύουν κίνδυνοι αν δεν γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν σωστά».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε «νοσηλευτήρια έχουν εξαγοραστεί, και δεν αποκλείεται να δούμε και περισσότερα στο μέλλον, για να μην σας πω ότι αρκετές μετοχές έχουν αλλάξει χέρια και υπάρχουν οι λεγόμενοι κρυφοί επενδυτές αυτών των νοσηλευτηρίων. Ως αποτέλεσμα, μικρά νοσηλευτήρια αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας».

Ο καθένας το νοσοκομείο του

Συνολικά από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί στο υπουργείο Υγείας 39 αιτήσεις για νέα νοσοκομεία. Εννοείται ότι μιλάμε για νοσοκομεία όλων των κατηγοριών σε ό,τι αφορά τη δυναμικότητά τους από απόψεως κλινών.

Ακόμα κι έτσι όμως, για τη μικρή Κύπρο και το μέγεθος του πληθυσμού της ο αριθμός είναι μάλλον μεγάλος αφού αυτά τα νέα νοσοκομεία έρχονται να προστεθούν στα υφιστάμενα. Θα έχουμε ο καθένας το νοσοκομείο του με απλά λόγια όπως έχουμε δηλαδή ο καθένας τον μαγνητικό του τομογράφο!

Να πούμε επίσης ότι το επενδυτικό ταμείο για το οποίο γίνεται λόγος ετοιμάζεται, πέραν των δύο μεγάλων νοσοκομείων που έχει εξαγοράσει και λειτουργούν εντός ΓεΣΥ, να κτίσει άλλο ένα νοσοκομείο στην πρωτεύουσα το οποίο θα αφήσει εκτός ΓεΣΥ.

Με πληροφορίες από philenews.com, Μαριλένα Παναγή

Κύπρος: Αγριες συμπλοκές Νιγηριανών και Κονγκολέζων και πυρκαγιά στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Πουρνάρα [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: