Τουρκική προέλαση στο γήπεδο της Τσετίνκαγια στη νεκρή ζώνη της Κύπρου: Προσπαθούν για νέα τετελεσμένα

File photo Προσωπικό των ειρηνευτικών δυνάμεων via ΚΥΠΕ




Στη δημιουργία νέων τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης επιχειρεί η Τουρκία, μαζί με τις κατοχικές αρχές. Αυτή τη φορά, προχωρεί σε κατασκευαστικά έργα στο γήπεδο της Τσετίνκαγια, το οποίο βρίσκεται εντός της νεκρής ζώνης στη Λευκωσία, κοντά στην περιοχή του Λήδρα Πάλας.

Τουρκοκυπριακά δημοσιεύματα κάνουν λόγω για επισκευή του γηπέδου με τουρκικές λίρες, το οποίο στη συνέχεια, σύμφωνα με τον Ερτουγρούλογου, θα δοθεί στην τουρκοκυπριακή ομάδα.

Από πλευράς Λευκωσίας ζητήθηκαν ήδη εξηγήσεις από τα Ηνωμένα Έθνη καθώς πρόκειται για έδαφος εντός της νεκρής ζώνης, το οποίο παραχωρήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία για διευκόλυνση του έργου της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες μέρες θα ζητηθούν και γραπτώς απαντήσεις από τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ θα ζητηθεί από μέρους του υπουργείου Εξωτερικών και συνάντηση με τον Κόλιν Στιούαρτ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι κατοχικές αρχές διατείνονται ότι υπήρχε μία παλαιότερη συμφωνία για να γίνουν έργα στο συγκεκριμένο γήπεδο, την οποία ωστόσο η Κυβέρνηση αγνοεί. Σύμφωνα με κάποιες άλλες πληροφορίες, από τα κατεχόμενα επικαλούνται μία συμφωνία που είχε γίνει όταν ο χώρος παραχωρήθηκε για τη διεξαγωγή του διεθνούς ράλι Κύπρου.

Τότε κάποιες διαδρομές είχαν περάσει και από τα κατεχόμενα και σύμφωνα με κάποιους ισχυρισμούς, ο χώρος στο γήπεδο της Τσετίνκαγια είχε παραχωρηθεί με την προοπτική να επισκευαστεί κάποια στιγμή.

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο του ΓΤΠ, σύμφωνα με τη διαδικτυακή Kıbrıs Postası (17.10.22, kibrispostasi.com), άρχισαν οι εργασίες κατασκευής και επισκευής του γηπέδου «Ταξίμ» που βρίσκεται στη νεκρή ζώνη στην περιοχή του Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία και ανήκει στο σωματείο της Τσετίνκαγια.

Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Επενδύσεων και Επιχειρήσεων (YİGM) του υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού της Τουρκίας, η οποία, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, υποστηρίζει την υλοποίηση των έργων έρευνας, κατασκευής, συντήρησης και επισκευής αθλητικών εγκαταστάσεων στην κατεχόμενη Κύπρο. ,

Το «Ταξίμ», το οποίο ήταν ακατάλληλο για αθλητικές δραστηριότητες για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα μετατραπεί σε ένα γήπεδο 52×98μ, πιστοποιημένο από τη FIFA QUALITY, με συνθετική επιφάνεια και γύρω από αυτό θα υπάρχει περίφραξη. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός ενός μηνός.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου Αναπτυξιακής και Οικονομικής Συνεργασίας της Τουρκίας (ΚΕİ), τα έργα για την ενίσχυση των υποδομών των αθλητικών εγκαταστάσεων στην κατεχόμενη Κύπρο πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του λεγόμενου «πρωτοκόλλου συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας και του αθλητισμού».

Σύμφωνα επίσης με τον παράνομο Bayrak, ο παράνομος ψευτο-“υπουργός εξωτερικών” Ταχσίν Ερτουγρούλογλου ανέφερε ότι το γήπεδο της Τσετίνκαγια στην κατεχόμενη Λευκωσία επιστρέφεται στην ομάδα ως αποτέλεσμα επαφών που είχαν οι κατοχικές αρχές με τα Ηνωμένα Έθνη.

Αναφερόμενος στην προσέγγιση των Ηνωμένων Εθνών και ειδικά του επικεφαλής της αποστολής του διεθνούς οργανισμού Colin Stewart, ο Ερτουγρούλογλου  σημείωσε το εξής:

«Η αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών και κυρίως ο επικεφαλής της αποστολής Colin Stewart, συνέχισε να βρίσκεται σε επαφή με καλή πίστη μαζί μας και κυρίως με την προεδρία. Στο τέλος επιτεύχθηκε συμφωνία και σήμερα άρχισαν οι εργασίες. Υπήρχε επίσης δουλειά που έπρεπε να γίνει κατά την προηγούμενη διαδικασία, την οποία εκπληρώσαμε. Έχουν ληφθεί κάθε είδους μέτρα, έχει αξιολογηθεί κάθε πτυχή του θέματος. Έχει επιτευχθεί πλήρης συμφωνία με τα Ηνωμένα Έθνη».

Ερτουγρούλογου: Θέλει ψηλό τέλι

Αναφέροντας ότι οι διαδικασίες παρατάθηκαν λόγω μη αναμενόμενων αντιδράσεων εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών σε «πολύ μικρά» σημεία, ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι συνεχίζει να υφίσταται πρόβλημα μόνο σε ένα σημείο στο γήπεδο «Ταξίμ» και πρόσθεσε:

«Το θέμα για το τέλι που πρέπει να τραβηχτεί πίσω από τα τείχη έχει μπλοκαριστεί. Εμείς απαιτούμε αυτό το τέλι να είναι υψηλό. Επειδή η μπάλα μπορεί να περάσει στην άλλη πλευρά κατά τη διάρκεια του αγώνα και της προπόνησης. Σύμφωνα με εμάς, το τέλι πρέπει να είναι τουλάχιστον 6 μέτρα. Δεν έχει επιτευχθεί ακόμη πλήρης συμφωνία για το θέμα αυτό. Μπορεί να υπάρξουν μακροχρόνιες συζητήσεις σε σημεία που δεν μπορούμε να προβλέψουμε».

Με πληροφορίες από philenews.com, Φρίξος Δαλίτης
Κύπρος Λευκωσία 

Σταθερή η κατάταση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: