Το σκυλί του Πούτιν γαυγίζει αλλά δεν θέλει να δαγκώσει: Ο Λουκασένκο έχει σοβαρούς λόγους να μην μπει στον πόλεμο που χάνει η Ρωσία [videos]

FILE PHOTO: Ο δικτάτορας Αλεξάντερ Λουκασένκο κατά την επίσκεψή του σε πεδίο στρατιωτικών γυμνασίων λίγες μέρες πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. EPA, BELARUS PRESIDENT PRESS SERVICE /HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Όσο κι αν ο δικτάτορας της Λευκορωσίας εμφανίζεται να είναι η “ηχώ” του Πούτιν στον επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας, η αλήθεια είναι ότι ο Αλεξάντερ Λουκασένκο έχει μέχρι στιγμής επιτύχει μια προσεκτική ισορροπία στη διάρκεια του πολέμου.

Στις 24 Φεβρουαρίου, τα ρωσικά στρατεύματα που είχαν συγκεντρωθεί στο έδαφος της Λευκορωσίας πέρασαν τα σύνορα προς την Ουκρανία, χρησιμοποιώντας τη χώρα του ως ορμητήριο στη μεγαλύτερη εισβολή στην Ευρώπη από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

  •  Αλλά ο Λουκασένκο δεν έχει συμμετάσχει απευθείας στον πόλεμο ούτε έστειλε τα δικά του στρατεύματα στις μάχες, λέγοντας κατά καιρούς ότι ένιωθε ότι η εισβολή «σέρνεται».

Τώρα, οι συναντήσεις μεταξύ Λουκασένκο και Πούτιν έχουν για άλλη μια φορά εγείρει φόβους ότι πρόκειται να μπει ενεργά στον πόλεμο.

Ο Λουκασένκο δήλωσε δημοσίως ότι η Λευκορωσία και η Ρωσία πρόκειται να αναπτύξουν μια κοινή στρατιωτική ομάδα και ότι χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα θα φτάσουν στη χώρα του τις επόμενες ημέρες για ασκήσεις.

«Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι τα καθήκοντα της περιφερειακής ομάδας δυνάμεων είναι καθαρά αμυντικά. Και όλες οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή αποσκοπούν στην παροχή επαρκούς απάντησης σε ενέργειες κοντά στα σύνορά μας», δήλωσε ο Λευκορώσος υπουργός Άμυνας, Βίκτορ Κρένιν, σε δήλωση την Τρίτη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της G7 χθες Τρίτη, ζητώντας να σταλούν ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Λευκορωσίας για να αποτρέψουν τον Λουκασένκο να ξεκινήσει μια «πρόκληση».

Παρά τα προειδοποιητικά σημάδια, υπάρχει μεγάλη αμφιβολία για το κατά πόσον ο Λουκασένκο είναι έτοιμος να ρίξει τις δικές του δυνάμεις σε έναν πόλεμο που η Ρωσία χάνει στην Ουκρανία, ακόμη κι αν δέχεται πιέσεις από τον Πούτιν.

«Φυσικά ο Πούτιν έχει μεγάλη δύναμη. Αλλά δεν μπορεί να αναγκάσει τον Λουκασένκο να αυτοκτονήσει πολιτικά», δήλωσε ο Αρτιόμ Σράιμπμαν, Λευκορώσος πολιτικός αναλυτής και μελετητής στο Carnegie Endowment for International Peace.

  •  «Γι’ αυτό πιστεύω ότι ο Λουκασένκο θα προσπαθήσει σίγουρα να αντισταθεί σε κάθε πίεση για συμμετοχή του στον πόλεμο».

«Από την άλλη πλευρά, δεν μπορώ να στοιχηματίσω ότι θα το πετυχαίνει αυτό  για πάντα», συνέχισε. «Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους η Ρωσία μπορεί να ενεργήσει και οι οποίοι θα ανάγκαζαν την Λευκορωσία να μπει στον πόλεμο».

Χωρίς να στείλει  τα δικά του στρατεύματα, ο Λουκασένκο θα μπορούσε να επιτρέψει στα ρωσικά στρατεύματα να αναπτυχθούν στα σύνορα της Λευκορωσίας για να επεκτείνουν την γραμμή άμυνας στους Ουκρανούς ή ενδεχομένως να επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τη Λευκορωσία ως πεδίο εκπαίδευσης για μερικούς από τους δεκάδες χιλιάδες Ρώσους που επιστρατεύθηκαν.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Belarusian Hajun Project, οι κοινές ασκήσεις ενδέχεται να πραγματοποιηθούν κοντά σε πολλά δημοτικά κτίρια στην πόλη Yelsk, μόλις 17 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα.

Η ομάδα ανέφερε ότι τα μαθήματα ακυρώθηκαν τα μαθήματα σε ένα μουσικό σχολείο που βρίσκεται κοντά στο τοπικό αστυνομικό τμήμα και το διοικητικό κτίριο. Επίσης, οι ντόπιοι ειδοποιήθηκαν πως απαγορεύεται να βιντεοσκοπήσουν μια νέα πομπή τεθωρακισμένων οχημάτων που θα φτάσει σήμερα Τετάρτη, ανέφερε η οργάνωση.

  • Ο Konrad Muzyka,  ανεξάρτητος αμυντικός αναλυτής και διευθυντής της Rochan Consulting, έγραψε ότι λίγοι οργανισμοί παρακολουθούν τη στρατιωτική στάση της Λευκορωσίας επειδή οι ένοπλες δυνάμεις της «είναι σχετικά αδύναμες και εκτός από τη ρητορική [του Λουκασένκο], δεν υπάρχει τίποτα εκεί».

Ο στρατός θα έπρεπε να κινητοποιήσει 20.000 άνδρες για να φτάσει σε πλήρη ισχύ, έγραψε. Και θα υπήρχε αρκετός χρόνος για να δοθεί στρατηγική προειδοποίηση εάν η Λευκορωσία όντως αρχίσει να κινητοποιείται και να μετακινεί τα στρατεύματά της προς τα σύνορα.

Ωστόσο, η Λευκορωσία διεξάγει ασκήσεις με τον υψηλότερο ρυθμό από τον Ψυχρό Πόλεμο,  έγραψε. «Το Μινσκ δοκίμασε όλες τις δυνατότητες σαν να ετοιμαζόταν να πάει σε πόλεμο», έγραψε.

«Υπάρχουν τρεις πιθανές εξηγήσεις πίσω από αυτή τη συμπεριφορά:

1) Προετοιμασία για επίθεση του ΝΑΤΟ

2) Να δεσμεύσουν τις ουκρανικές δυνάμεις κοντά στα σύνορα για να αποτρέψουν την ανάπτυξή τους σε άλλες περιοχές

3) Προετοιμασία για επίθεση στην Ουκρανία».

  • Προς το παρόν, έγραψε, επικεντρώνεται στις επιλογές δύο και τρία.

Τα βίντεο υποδηλώνουν ότι αντί να μεταφέρει η Ρωσία βαρύ οπλισμό στη Λευκορωσία για να προετοιμαστεί για επίθεση στην Ουκρανία από εκεί, συμβαίνει το αντίθετο: η Λευκορωσία στέλνει άρματα μάχης, πυρομαχικά και φορτηγά στη Ρωσία.

Το Belarusian Hajun Project δημοσίευσε βίντεο με οκτώ άρματα μάχης T-72A που μεταφέρονταν από το Μινσκ προς τη Ρωσία και είπε ότι αυτόπτες μάρτυρες είδαν 15-30 τανκς και τουλάχιστον 28 φορτηγά Ural.

Ο Franak Viačorka , ανώτερος σύμβουλος του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβιατλάνα Τσιχανούσκαγια , είπε ότι δεν πιστεύει ότι τα λευκορωσικά στρατεύματα θα συμμετείχαν ενεργά στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Χαρακτηριστικά ανέφερε:  «Αμφιβάλλω πολύ, δεν έχουμε καμιά ένδειξη γι’ αυτό. Στην πραγματικότητα, αντίθετα, οι στρατιωτικοί ηγέτες προσπαθούν να ηρεμήσουν τα στρατεύματα λέγοντας ότι δεν θα εμπλακούν στον πόλεμο καθώς είναι ευρέως διαδεδομένη η ανησυχία καθώς βλέπουν τις επιτυχίες των Ουκρανών στα μέτωπα. ».

  • Ο Viačorka είπε ότι ο Λευκορωσικός στρατός δεν έχει την ικανότητα να πολεμήσει στην Ουκρανία.

«Δεν έχουμε τα στρατεύματα ή το στρατιωτικό υλικό. Πολύ υλικό έχει ήδη παραδοθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία. Όλα όσα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν έχουν ήδη τεθεί σε χρήση. Υπάρχουν λίγα στρατεύματα ετοιμοπόλεμων, μέχρι 7.000, και δεν είναι έτοιμα για επιθετικές επιχειρήσεις.»

Πολιτικοί λόγοι πίσω απ’ τις ισορροπίες Λουκασένκο

Ωστόσο, τα μεγαλύτερα ερωτήματα είναι μάλλον πολιτικά. Έχοντας επιβιώσει από ένα κίνημα διαμαρτυρίας το 2020, ο Λουκασένκο δεν θέλει να ρισκάρει περαιτέρω τη θέση του για έναν πόλεμο που, σύμφωνα με ανεπίσημες δημοσκοπήσεις, είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλής στη Λευκορωσία.

«Δεν θέλει να τον σύρουν σε πόλεμο λόγω του ότι κάτι τέτοιο μπορεί να του δημιουργήσει αναρίθμητους κινδύνους », είπε ο Σράιμπμαν, σημειώνοντας ότι οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι λιγότερο από το 10% των Λευκορώσων υποστηρίζουν την άμεση ανάμειξη στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Και με τη Ρωσία τώρα σε υποχώρηση, μια ενδεχόμενη συμμετοχή της Λευκορωσίας στον πόλεμο θα μπορούσε να συνδέσει τη μοίρα του Λουκασένκο με μια εισβολή που πιθανότατα θα καταλήξει σε αποτυχία.

«Οι αυταρχικοί ηγέτες δεν είναι πολύ καλοί στο να επιβιώνουν από στρατιωτικές ήττες», κατέληξε.

 

 

 

Με πληροφορίες από The Guardian

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: