Το περίφημο «αρνάκι της Λήμνου» απέκτησε Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη από την Κομισιόν

Αρνιά βόσκουν σε γρασίδι. Photo via Pixabay/David Mark




Το αρνάκι της Λήμνου, γνωστό για την τρυφερή, ζουμερή και απαλή υφή του, έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ) και θα προστεθεί στη λίστα των 1.594 γεωργικών προϊόντων που ήδη προστατεύονται.

Την συγκεκριμένη ένδειξη λαμβάνουν προϊόντα που ξεχωρίσουν για την ποιότητά τους και που τα χαρακτηριστικά τους αποδίδονται κατά κύριο λόγο στην προέλευσή τους.

Πράγματι, το συγκεκριμένο κρέας παράγεται από αρνιά που γεννήθηκαν στην Λήμνο και τον ‘Αγιο Ευστράτιο και έχει χαρακτηριστικά που αποδίδονται στον παραδοσιακό τρόπο εκτροφής αρνιών και προβάτων και στη διατροφή τους, που αποτελείται ουσιαστικά από την πλούσια χλωρίδα των νησιωτικών βοσκοτόπων. Το «αρνάκι Λήμνου» είναι ένα ευρέως διαδεδομένο προϊόν, το οποίο παράγεται εδώ και πολλά χρόνια στη Λήμνο και τον ‘Αγιο Ευστράτιο.

Τόσο οι συγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες όσο και ανθρώπινες πρακτικές, που επικρατούσαν και συνεχίζουν να επικρατούν στα νησιά της Λήμνου και του Αγίου Ευστράτιου, συνέβαλαν στην παραγωγή ενός προϊόντος με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ένδειξη (ΠΓΕ)  προστατεύει τα προϊόντα από  κατάχρηση ή απομίμηση της καταχωρισμένης ονομασίας και εγγυάται  στους καταναλωτές την πραγματική προέλευση του προϊόντος.

Οι συγκεκριμένοι κανόνες διασφαλίζουν ότι όλοι  οι παραγωγοί της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής έχουν συλλογικά δικαιώματα επί του προϊόντος, εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι για την καταχώριση της ονομασίας ενός προϊόντος, απαιτείται οι παραγωγοί ή οι ομάδες παραγωγών της ΕΕ  να καθορίσουν τις προδιαγραφές του προϊόντος και να συνδέσουν τη γεωγραφική περιοχή.

Η αίτηση αποστέλλεται στις εθνικές αρχές για έλεγχο και εν συνεχεία προωθείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα εξετάσει το αίτημα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βρυξέλλες, Βέλγιο

Γιάννης Καλαφάτης, ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας πίσω από την εμβληματική επένδυση των 6 κινηματογραφικών studio στη Θεσσαλονίκη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: