Το δράμα της Χερσώνας: Μαζικός εκτοπισμός αμάχων προς το άγνωστο με ψέμματα, τρομοκρατία και ρωσική προπαγάνδα

Στιγμιότυπο από τη διαδικασία εκκένωσης. EPA,KHERSON CITY ADMINISTARTION HANDOUT




Οι διορισμένοι από τη Ρωσία «ηγέτες» της Χερσώνας ξεκίνησαν την Τετάρτη τη μαζική «μετεγκατάσταση»έως και 60.000 ανθρώπων εν μέσω αμφιβολιών κατά πόσον η Ρωσία μπορεί να αντέξει μια ουκρανική αντεπίθεση .

Οι κάτοικοι της Χερσώνας έχουν αρχίσει να λαμβάνουν γραπτά μηνύματα από το πρωί της Τετάρτης εκ μέρους της φιλορωσικής διοίκησης.

«Αγαπητοί κάτοικοι. Εκκενώστε αμέσως την περιοχή. Θα υπάρξουν βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Θα υπάρχουν λεωφορεία από τις 7:00, από το Ρέχπορτ [λιμάνι του ποταμού Δνείπερου] προς την αριστερή όχθη».

Στο μεταξύ, την Τετάρτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι υπέγραψε στρατιωτικό νόμο στη Χερσώνα και σε τρεις άλλες ουκρανικές περιοχές που το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Οι τρεις άλλες περιοχές είναι η Ζαπορίζια, το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ.

Οι ουκρανικές δυνάμεις προελαύνουν σε διάφορα μέρη της Χερσώνας τις τελευταίες εβδομάδες, καταλαμβάνοντας χωριά και γεωργικές εκτάσεις κατά μήκος της δυτικής όχθης του Δνείπερου.

Η ικανότητα της Ρωσίας να ανεφοδιάσει τα στρατεύματά της στη Χερσώνα έχει παρεμποδιστεί σοβαρά από τις συχνές ουκρανικές επιθέσεις με πυραύλους και πυροβολικό σε γέφυρες που ελέγχονται από τη Ρωσία. Η έκρηξη, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, που προκάλεσε σοβαρές ζημιές στη γέφυρα του Κερτς, η οποία συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία, εμπόδισε περαιτέρω την εφοδιαστική αλυσίδα της Ρωσίας.

«Ερχονται οι Ουκρανοί Ναζί»

Την περασμένη εβδομάδα, οι επικεφαλής της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία διοίκησης έκαναν «έκκληση» στο Κρεμλίνο να βοηθήσει στην απομάκρυνση των αμάχων κοντά στην πρώτη γραμμή.

Όμως χθες Τρίτη, η ρητορική έφτασε σε νέο επίπεδο. Στις 23:00 το βράδυ τοπική ώρα, ο Κίριλ Στρεμούσοφ, αναπληρωτής επικεφαλής της κυβέρνησης που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, δημοσίευσε ένα βίντεο στο κανάλι του στο Telegram.

«Οι Ουκρανοί Ναζί που πιέζονται από τη Δύση θα ξεκινήσουν την επίθεσή τους στη Χερσώνα πολύ σύντομα», είπε. «Σας συμβουλεύουμε ανεπιφύλακτα να εγκαταλείψετε την περιοχή».
Σήμερα (Τετάρτη) το πρωί, λίγο μετά τις 8, ακολούθησε το εξής: «Περάστε όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην αριστερή όχθη [την ανατολική πλευρά] του Δνείπερου».
Ουκρανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι λιγότερο από το ήμισυ του άμαχου πληθυσμού της Χερσώνας έχει απομείνει στην πόλη – περίπου 130.000 άνθρωποι.

Ο Βλαντιμίρ Σάλντο, ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία ηγέτης στην Χερσώνα, είπε στην κρατική ρωσική τηλεόραση το απόγευμα της Τρίτης ότι ο σχεδιασμός προβλέπει τη μετακίνηση 50.000 έως 60.000 ανθρώπων από τη δεξιά στην αριστερή όχθη του Δνείπερου.

 

Οι Ουκρανοί εξόριστοι ηγέτες της περιοχής Χερσώνας κατηγορούν τους δοτούς Ρώσους ηγέτες Ρωσίας ότι προκαλούν «υστερία» για να εκφοβίσουν τον πληθυσμό και να θεσπίσουν «εθελούσιες απελάσεις» στη Ρωσία, όπου τους έχουν υποσχεθεί βοήθεια για στέγαση.

«Από τη μία πλευρά, καταλαβαίνουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα απελευθερώσουν τη Χερσώνα και την περιοχή – κατά συνέπεια, ενδέχεται να υπάρξουν ενεργές εχθροπραξίες και αυτό αποτελεί κίνδυνο για τον τοπικό πληθυσμό», δήλωσε στο CNN ο Γιούρι Σομπολέφσκι, αναπληρωτής επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου της Ουκρανίας για την Χερσώνα.

«Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι οι υπό εκκένωση πληθυσμοί θα είναι ασφαλείς εκεί που θα τους πάνε. Τώρα οι άνθρωποι παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις – να φύγουν ή να μείνουν. Είναι δύσκολο να πούμε ποια απόφαση θα πάρουν».

Η «μαζική απέλαση αμάχων» από τη Ρωσία θα μπορούσε, μαζί με άλλες εικαζόμενες καταχρήσεις, να συνιστά έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας, σύμφωνα με έκθεση (του Ιουλίου) του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Επιπλέον, η αναπληρώτρια πρέσβης της Ουκρανίας στον ΟΗΕ Κριστίνα Χαγιοβίσιν δήλωσε πρόσφατα ότι οι Ουκρανοί που αναγκάζονται να κατευθυνθούν στη Ρωσία ή σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία σκοτώνονται και βασανίζονται.

Η Χαγιοβίσιν είπε προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες απελαύνονται βίαια σε «απομονωμένες και καταθλιπτικές περιοχές της Σιβηρίας και της Άπω Ανατολής.

Οι Ουκρανοί πολίτες τρομοκρατούνται, με το ρωσικό πρόσχημα ότι έρχονται «επικίνδυνοι» άνθρωποι, δήλωσε η ίδια. Όσοι έχουν διαφορετικές πολιτικές απόψεις ή συνδέονται με την ουκρανική κυβέρνηση ή τα μέσα ενημέρωσης εξαφανίζονται προς μια γκρίζα ζώνη. Παιδιά αποσπώνται από την αγκαλιά των γονιών τους, δήλωσε η εκπρόσωπος της Ουκρανίας.

Η ζωτικής σημασίας και στρατηγική Χερσώνα

Στις αρχές της -μεθυσμένης από προσδοκίες γρήγορης νίκης- ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η κατάληψη της Χερσώνας αποτελούσε ήταν μια βασική στρατηγική και προπαγανδιστική νίκη για το Κρεμλίνο.

Μόλις την έβδομη ημέρα του πολέμου, ο δήμαρχος της Χερσώνας ανακοίνωσε ότι Ρώσοι στρατιώτες μπήκαν στο γραφείο του και η πόλη έπεσε.
Γεωγραφικά, η Χερσώνα είναι ζωτικής σημασίας: Βρίσκεται στο στόμιο της κεντρικής αρτηρίας της Ουκρανίας, του Δνείπερου, και όχι μακριά από το κανάλι που τροφοδοτεί με νερό την Κριμαία. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας είχε κλείσει αυτό το κανάλι το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε παράνομα τη χερσόνησο.

Ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη που κατέλαβε η Ρωσία και η μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που κατακτήθηκε από τον Φεβρουάριο. Είναι δε το δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμιακό κέντρο που έχει καταλάβει η Ρωσία μετά τη Μαριούπολη.

Επτά μήνες αργότερα, το Κρεμλίνο ανήγγειλε την Χερσώνα ως τμήμα της Ρωσίας, αφού ισχυρίστηκε ότι την προσάρτησε τον περασμένο μήνα. Κι όμως, όλοι, από τους διορισμένους Ρώσους ηγέτες στην περιοχή μέχρι τον νέο Ρώσο αρχιστράτηγο κρούουν τώρα τον κώδωνα του κινδύνου για την ικανότητά τους να αντέξουν μια ουκρανική επίθεση στην περιοχή.

Η διοίκηση-μαριονέτα της Ρωσίας έχει υποσχεθεί ότι δεν υπάρχει σχέδιο εγκατάλειψης της Χερσώνας και ότι μόλις ο στρατός «εκτελέσει όλα τα καθήκοντά» του, η κανονική ζωή θα επιστρέψει.

Προπαγάνδα και για πλημμύρες

Στις δηλώσεις του στη ρωσική τηλεόραση, ο Σουροβίκιν, ο Ρώσος διοικητής, επανέλαβε λίγο πολύ αυτό που έχει γίνει τροπάριο στους ρωσικούς κύκλους: Ότι ο ουκρανικός στρατός ετοιμαζόταν να βομβαρδίσει το κέντρο της Χερσώνας και να χτυπήσει το φράγμα που είναι μέρος ενός υδροηλεκτρικού σταθμού και να εξαπολύσουν νερά σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, πλημμυρίζοντάς τες.

Ουκρανοί αξιωματούχοι απέρριψαν αυτή την ιδέα ως ρωσική προπαγάνδα. Δεν θα είναι εύκολο για την Ουκρανία να ανακαταλάβει την πόλη Χερσώνα εάν η Ρωσία την διεκδικήσει σοβαρά και ο ουκρανικός στρατός δειχθεί απρόθυμος να επιτεθεί σε ένα αστικό κέντρο με δεκάδες χιλιάδες αμάχους.

Αλλά οι στρατιωτικοί της Ουκρανίας παραμένουν αισιόδοξοι ανοδικοί για την επίθεση στη Χερσώνα.

«Θα σημειώσουμε σημαντική πρόοδο μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών της Ουκρανίας, Υποστράτηγος Κιρίλο ΜπουKyrylo Budanov.

«Αυτές θα είναι σημαντικές νίκες. Και θα το δείτε σύντομα».

Με πληροφορίες από CNN

Και χούντα Πούτιν στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας: Κήρυξε στρατιωτικό νόμο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: